婦女醫護

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

術後要不要化療也要因應病理報告而作評估,要看腫瘤是什麼類型,與期數不一定有直接關係。
乳癌的治療方法,每個病例也不一樣,不能一概而論,只可作個別參考。
我在香港做手術,私家醫院腫瘤科建議傳統荷爾蒙療法(因未停經),而醫生也沒有提及其他方案。後來我返回國外,海外醫生則建議轉用新一代的荷爾蒙藥物,成效是比傳統荷爾蒙藥好。
:-?

子爵府

Ethan/mama 發表於 18-8-30 21:34
術後要不要化療也要因應病理報告而作評估,要看腫瘤是什麼類型,與期數不一定有直接關係。
乳癌的治療方法 ...

絕對係,尋日同個腫瘤科醫生傾計,佢話香港醫直腸癌,好多時都係落刀切,由於近肛門,病人之後就要做口排便,但其實西方國家既案例,好多時前置化療後,係無需要動手術,所以有時聽多2-3個醫生意見,病人都多個治療選擇!

洋房

loverlymama 發表於 18-8-24 14:53
今日我出院了,費用大概十萬多D。是2期,再轉去瑪加烈做化和電療。吾知要等幾耐 ...

加油!
好快搞掂。

化療時記得飲花生衣。

我今星期五落第6針,之後再做Pet 及MRI 後見張醫生傾手術事宜。

大宅

好媽媽勳章

回覆 badlina 的帖子

謝謝妳,預祝你手順一切順利。大家早日康復。

:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

複式洋房

badlina 發表於 18-9-4 22:38
加油!
好快搞掂。

手術醫生有冇給你選擇?
一個醫生說全切,另一個說可以嘗試局部兼前哨淋巴,因為雙標把後pet照唔到明顯癌腫瘤。

洋房

loverlymama 發表於 18-9-6 08:14
回覆 badlina 的帖子

謝謝妳,預祝你手順一切順利。大家早日康復。

大家咁話,記得互相update

洋房

kkday 發表於 18-9-11 11:24
手術醫生有冇給你選擇?
一個醫生說全切,另一個說可以嘗試局部兼前哨淋巴,因為雙標把後pet照唔到明顯癌 ...

未同醫生傾,但我想all in 醫生建議因為他們知道最多

大宅

好媽媽勳章

已經手術後20天了,引流管量仍然有38cc,還未拆得。我巳經無出街了無大動作,引流量都未跌到30cc. 真係每天好大壓力想快D到30cc就可拆引流管了。
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

男爵府

kkday 發表於 18-9-11 11:24
手術醫生有冇給你選擇?
一個醫生說全切,另一個說可以嘗試局部兼前哨淋巴,因為雙標把後pet照唔到明顯癌 ...
你意思係照完pet後,全身都無發現有任何腫瘤?
咁點解重要切,只為做預防?

男爵府

loverlymama 發表於 18-9-12 22:10
已經手術後20天了,引流管量仍然有38cc,還未拆得。我巳經無出街了無大動作,引流量都未跌到30cc. 真係每 ...
你有無食補品,或者飲食較多補氣血既湯同食物?

大宅

好媽媽勳章

回覆 yanyanmm 的帖子

手術後只饮石崇魚湯,無補呀!

民房

回覆 suki1012 的帖子

希望一切顺利

複式洋房

yanyanmm 發表於 18-9-13 14:56
你意思係照完pet後,全身都無發現有任何腫瘤?
咁點解重要切,只為做預防?
...

原本係3厘米,縮到一個一厘米既殘骸
pet顯示唔係tumur但有可疑
手術是必需
問題是移除這部份,還是全切

男爵府

kkday 發表於 18-9-14 10:13
原本係3厘米,縮到一個一厘米既殘骸
pet顯示唔係tumur但有可疑
手術是必需
其實有研究統計講過,全切同局部切除加電療既效果都係差唔多

男爵府

loverlymama 發表於 18-9-13 16:03

手術後只饮石崇魚湯,無補呀!
牛肉同雞都係補氣血,又比較燥熱,都會令氣血行得旺盛
如果之前食得多就最好減少,食豬肉,魚,豆腐呢d平和既食物睇下會唔會好d

大宅

好媽媽勳章

明白!謝謝妳

大宅

Aleaf 發表於 18-7-27 23:49
回覆 lingling66 的帖子

我上星期確診乳癌2期,擴散到淋巴。 將在政府9 月初做手術, 之後做電化療。。。

妳好, 我都係過來人, 去年3月確診二期, 小小分享...
我嗰時開針後到第2針頭應該唔會甩得太勁, 第3針就開始"見效"了, 到4, 5 針係會甩到光禿禿, 第5針後頭髮會開始慢慢生番出嚟... 我見過的姊妹都大概離唔開呢個pattern....

所以建議開針前可以剃頭 (買假髮的店會幫手剃的~) , 以免掉髮時太嚇人...

不過唔使太擔心, 好快生番頭髮, 我生番出嚟的新髮靚同密過以前好多~~

但你治療的日子應該踏入冬季, 要買定冷帽唔好凍親個頭.... 冬天也有好處, 戴假髮無咁辛苦, 我嗰時30幾度仲要笠個假髮, 真係熱到hihi

祝早日康復

大宅

我當時傷心到爆, 一個救咗我既地方係香港乳癌基金, 佢哋喺炮台山的centre逢周四會有 young group 聚會 for under 40 的姊妹, 大家可以去同同路人傾吓偈~ 互相支持!

複式洋房

yanyanmm 發表於 18-9-14 12:26
其實有研究統計講過,全切同局部切除加電療既效果都係差唔多

True.
所以兩個方案,醫學上都可行,各有利敝。
局部會多一點番刀機會,呢樣最擔心。
你都好熟書噃

大宅

我也剛做完手術,係熊醫生做的,佢好細心的。
下一步是化療,希望自己撐得住

首頁
34567...8

尾頁

跳至