肌能矯齒器

baby33
|
阿女有嚴重哨牙,見咗牙醫,話唔可以直接箍牙,要晚上戴"肌能矯齒器"兩年,令上下顎合齊才可做箍牙,請問有人有此經驗嗎?戴矯齒器辛苦嗎?
GLEE
|
baby33 發表於 18-3-23 09:22
阿女有嚴重哨牙,見咗牙醫,話唔可以直接箍牙,要晚上戴"肌能矯齒器"兩年,令上下顎合齊才可做箍牙,請問有 ...

個款係米透明牙膠,如係唔辛苦,除了瞓覺時間,在家都可以戴,可縮短時間唔使兩年
baby33
|

回覆 GLEE 的帖子

唔係透明牙膠,牙醫話要每日睡覺時係頭到戴個固定器。
GLEE
|
小朋友戴呢個唔辛苦,初時/每次覆診調教後,d牙會感覺較軟,之後冇事

醫生第一次評估時都話需要綁頭固定,之後可能唔嚴重唔使

識人要綁頭固定,冇投訴唔舒服

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
baby33
|
GLEE 發表於 18-3-23 15:51
小朋友戴呢個唔辛苦,初時/每次覆診調教後,d牙會感覺較軟,之後冇事

醫生第一次評估時都話需要綁頭固定, ...
[size=26.2889px]牙醫話要戴綁頭固定那款,阿女怕辛苦,唔係咁想做,牙醫話如果而家唔戴個固定器,將來就算箍牙也冇用,要做手術先得。
|
baby33 發表於 18-3-23 23:54
牙醫話要戴綁頭固定那款,阿女怕辛苦,唔係咁想做,牙醫話如果而家唔戴個固定器,將來就算箍牙也冇用,要做 ...

你女幾歲,我仔都要,不過今年覆診先知幾時做。不過我牙醫話帶9個月咋,我覺得我仔都好嚴重啊!

baby33
|

回覆 88881111 的帖子

阿女快13歲,牙醫話要快d戴,如果過咗發育期會冇用。你仔仔呢?
|
baby33 發表於 18-3-24 09:08

阿女快13歲,牙醫話要快d戴,如果過咗發育期會冇用。你仔仔呢? ...

未够9歲,醫生話每年覆診,應該今年或出年先做
MMM888
|

阿女快13歲,牙醫話要快d戴,如果過咗發育期會冇用。你仔仔呢? ...
呀女來左月經未?
如未就真係盡快做, 效果最好
baby33
|

你牙醫收幾多錢?我要收$28000
baby33
|
MMM888 發表於 18-3-24 09:24
呀女來左月經未?
如未就真係盡快做, 效果最好
你小朋友有戴矯齒器嗎?
|
baby33 發表於 18-3-24 09:24

資詢過,矯正後再cool,全部療程應該要5-60000。因為未整,大約講左個價。
MMM888
|
baby33 發表於 18-3-24 09:27
你小朋友有戴矯齒器嗎?
係呀,我女都係哨牙問題而箍牙, 因哨係顎骨的問題,甘佢地仲係發育階段, 所以可以先帶矯齒器先擴大口腔,
我女帶左一年, 之後就正式箍牙.

前後就來兩年啦, 效果好好,
哨牙只會越大越哨, 盡早做啦.

你醫生應該係矯齒科醫生?

minniemouse
|
睇多個醫生
baby33
|
MMM888 發表於 18-3-24 09:33
係呀,我女都係哨牙問題而箍牙, 因哨係顎骨的問題,甘佢地仲係發育階段, 所以可以先帶矯齒器先擴大口腔,
我女 ...

矯齒科醫生,請問你可否俾牙醫資料給我,我也想看多一個
GLEE
|

發育期戴係最快有改善,過左係會較慢
GLEE
|
baby33 發表於 18-3-24 09:24

$28000, 只係呢個矯正器?太貴!搵多個醫生資詢下做法&價錢
baby33
|
回覆 GLEE 的帖子

請問有冇矯齒科醫生介紹?
torotoro
|
baby33 發表於 18-3-23 09:22
阿女有嚴重哨牙,見咗牙醫,話唔可以直接箍牙,要晚上戴"肌能矯齒器"兩年,令上下顎合齊才可做箍牙,請問有 ...

係咪orthodontic headgear?如果係,我舊同學帶過,辛苦但會習慣,女仔為靚值得辛苦一陣

你google image 下有好多相,俾你女睇下b4 after

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Giant
|
戴完呢個矯齒器,將來箍牙駛唔駛剝牙?
阿仔哨門牙,牙醫話要上、下剝兩隻(合共4隻)先可以箍,而家俾阿仔自己考慮。