平時有攞低收入津貼,今次有無4000元?

fanny2014
|
如題
karenlyk
|
無,已有3糧
xyz_yy
|
低津有三糧既咩? 唔係綜援先有
jannlly
|
fanny2014 發表於 18-3-23 16:52
如題

只補回差價。
即如果全津,1000×2 =2000蚊(基本,沒有計有冇小朋友)。
差額2000蚊
jannlly
|
xyz_yy 發表於 18-3-23 16:56
低津有三糧既咩? 唔係綜援先有

正確係綜合社會保障出多兩個月,意即綜援、傷津、長者津貼。就業交津及低津都有相應安排。
wcpcelia    發表於 18-3-24 20:06
Poyau
|
jannlly 發表於 18-3-23 17:00
正確係綜合社會保障出多兩個月,意即綜援、傷津、長者津貼。就業交津及低津都有相應安排。
...

chiuchingm
|
即係老公名做申請人申請低津, 老婆都唔可以有$4000?
MM2005
|
jannlly 發表於 18-3-23 17:00
...

請問一下,你講的個兩個月會幾時出?
晴朗ma
|
我都想知。
daisy1hk
|
chiuchingm 發表於 18-3-23 17:08

我都好想知我有無,因為係老公申請低津⋯
AGa1111
|
MM2005 發表於 18-3-23 17:13
請問一下,你講的個兩個月會幾時出?

如果立法會順利通過預算案,應該同18年4月1日後申請果次一齊比
Q2010
|
回覆 fanny2014 的帖子

有,補差額
MM2005
|
AGa1111 發表於 18-3-23 17:32
如果立法會順利通過預算案,應該同18年4月1日後申請果次一齊比

好的,唔該晒
AGa1111
|
我都想知,低津係資助申請人本人同小朋友,配偶名義上係無錢攞
tofutofutofu
|
chiuchingm 發表於 18-3-23 17:08

應該可以,因你老公係獨立申請人
Reminder
|
fanny2014 發表於 18-3-23 16:52
如題

不勞多得
chiuchingm
|
tofutofutofu 發表於 18-3-23 17:36
應該可以,因你老公係獨立申請人

所以呢個真係要等政府再clarify
333s
|
我想知。。。。。有普通傷殘津貼。。。。有冇份?
athena621
|
加左奶奶名,甘我奶奶係米都無??
tofutofutofu
|
333s 發表於 18-3-23 17:41
我想知。。。。。有普通傷殘津貼。。。。有冇份?

如果你今次预算案領取吾夠4000 ,應可補回差額