在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

加油!好羨慕你!
我唔知幾時可以做ftm,老公就係唔明白

侯爵府

Pudding00 發表於 18-3-23 17:09
我係一個90後媽媽,育有女兒一名,16m+。
一直都好想做一個全能媽媽,又有工作,又顧得家庭,希望可以兩邊 ...

恭喜,好羨慕喔

大宅

回覆樓主

我都好想.我太多負擔.唔可以咁做!好羨慕你.加油

複式洋房

回覆 心心 的帖子

多謝!有捨先有得啊~

複式洋房

回覆 abbc2015 的帖子

最緊要溝通好,如果你真係想做全職媽咪,而且老公嘅收入可以維持到日常生活,咁都可以試下。少佐份糧,肯定要調節下支出嘅啦~

複式洋房

回覆 tracy2011 的帖子

其實每個家庭都有每個家庭的負擔,學會放下,坦然面對,至緊要系要選擇做自己鐘意做嘅嘢,選擇權喺你度!加油~

大宅

回覆樓主

加油呀!

如果負責到,期實我都覺得一定值得,係香港社會實在太畸型,其實自己小朋友當然由媽媽照顧最好啦!

伯爵府

一直都好想做一個全能媽媽,又有工作,又顧得家庭,希望可以兩邊 ...

加油!你得嘅,我一直都係自己一個

複式洋房

回覆 Emma8787 的帖子

因為香港人壓力大到爆lor 屋租貴 樓價高 公屋排期長 居屋靠好運 所以理應都媽咪照顧小朋友嘅責任變佐要請姐姐 或者靠四大長老

複式洋房

回覆 hamsterma 的帖子

多謝打氣~ 我都有朋友一湊二啊 佢都俾多唔少勇氣我去做呢件事嘅其實
大家一齊加油~!

民房

回覆樓主:

我都好想做全職媽媽,一直都諗緊有咩可以網上生意自己做又賺得番而家份人工!

大宅

回覆樓主:

我都好想做ftm。但自己經濟唔許可。眼見婆婆腳痛仲要幫我照顧小朋友。自己真係好唔開心。現在唯有搵份近d唔加班的工。可以盡量減輕老人家的負擔。

大宅

有幾多錢唔係最重要,最重要係你做到你想做嘅事。雖然條路可能會難行啲,但你同囡囡都開心,已經冇嘢 replace 到喇

別墅

回覆 s7824 的帖子

恭喜你,可以陪住小朋友身邊,睇住佢成長,比一齊更重要

大宅

太羨慕你,這是我作為媽媽之後最大的願望,但始終經濟不許可,唯有繼續工作

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我初時都唔適應 但係寶貝自己跟返,好多野錢代替唔到,加油,多啲留意附近社區中心活動,到時就會好忙啦!
想認識多啲屯門友

大宅

回覆樓主

好幸福 可以做到自己想做既事
好多人會覺得做全職媽媽=好得閒唔洗做、點解咁懶咁快退休唔做野etc
其實有邊個媽媽唔想睇住自己小朋友成長呢
您屋企人肯支持你既決定真係好幸福
恭喜恭喜

男爵府

回覆樓主

我都同你一樣快做ftm,不過我係無從選擇,大家加油比心機見證小朋友成長係勝過一切!錢可以再搵,我都同意,努力!

大宅

好羨慕, 我都想做ftm, 但可惜冇可能, 因為我係經濟支柱

複式洋房

回覆樓主

我都係一個在職媽媽 都係90s
本來係一個幼稚園老師 同樓主一樣都係最近辭左職 好想用多d時間係小朋友身上 估唔到原來有媽媽同我既處境咁相似⋯

首頁

尾頁

跳至