嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我自己本身由初經已經係好唔準,有時兩個月有時半年至8個月先黎一次經期,十六七歲呀媽帶我去睇西醫,點知個女西醫話你係咪想要bb?係先黎搵我,仲問返我無月經對我有無唔好既影響?我當時心諗可以慳d,m巾錢緊係無壞啦,細路女心態,但是原來我個時太天真,同呀媽覺得又唔係要生bb所以無理到,不過之後19-20歲都開始覺得唔對路,有去睇下中醫,因為真是好耐無黎一次經期,可惜中醫都只是開催經藥比我食,我一唔食就唔黎,但以我所知要靠食催經藥都是對身體唔好,所以食左幾次又停左,直到我22歲結婚,一直無避孕,我老公同我拍左六年拖,期間我只是食過事後丸幾次,其餘都無避孕,直到結左婚今天第四年都無bb,我真是好失望,好想放棄,上年已經做過兩次iui都失敗,所以今年打算做試管,想請教下有多囊的姊妹有無做左試管後成功懷孕既?請比d意見我,感謝!(emoji)(emoji)

洋房

manman0115 發表於 18-3-25 01:04
我自己本身由初經已經係好唔準,有時兩個月有時半年至8個月先黎一次經期,十六七歲呀媽帶我去睇西醫,點知個女 ...

我有多囊卵巢。上年做了IVF,同你經歷的差唔多a

別墅

ManyeeSiu 發表於 18-3-25 08:11

甘你成功?係邊到做呀?

男爵府

manman0115 發表於 18-3-25 01:04
我自己本身由初經已經係好唔準,有時兩個月有時半年至8個月先黎一次經期,十六七歲呀媽帶我去睇西醫,點知個女 ...

我也有多囊卵巢,以前m的cycle係3x-4x日。即係一年大約8-9次。3年前做咗腹腔鏡(嗰時睇醫院公家症,已經等咗接近3年),發現子宮內膜異位、朱古力瘤。中醫就話黃體也不夠。醫生建議直接做ivf,但仍要排多18個月。之後去睇私家,醫生話做完腹腔鏡頭半年係自然受孕黃金期,但都係不成功,於是試ivf,好彩一次成功,不過佢地又偷步,孖仔就快21個月(更正18個月)。真係一波多折。
可能上次生完身體調整咗,我有泵人奶,生完一年後嚟m,凖時咗,cycle大約30-34日。而家又有咗,今胎自然,現在差不多20w了,希望今次順順利利!

別墅

csc1016 發表於 18-3-25 15:54
我也有多囊卵巢,以前m的cycle係3x-4x日。即係一年大約8-9次。3年前做咗腹腔鏡(嗰時睇醫院公家症,已經等 ...

請問腹腔鏡係咩手術?點解要做?你係邊做ivf呀?我都想生孖,仔或女都無所謂,你宜家又有左真開心!接你好孕先!(emoji)

男爵府

manman0115 發表於 18-3-25 18:41
請問腹腔鏡係咩手術?點解要做?你係邊做ivf呀?我都想生孖,仔或女都無所謂,你宜家又有左真開心!接你好孕先!( ...

腹腔鏡可用於不孕症檢查,看輸卵管是否暢通,子宮及兩側卵巢是否有沾粘及子宮內膜異位症等狀況並且可順便治療。我做之前已輕做過輸卵管造影檢查正常。
Ivf在養和做。

別墅

csc1016 發表於 18-3-25 18:56
腹腔鏡可用於不孕症檢查,看輸卵管是否暢通,子宮及兩側卵巢是否有沾粘及子宮內膜異位症等狀況並且可順便治 ...

我有照输卵管都係通既,不過無做過腹腔鏡,你係邊到做腹腔鏡?我都打算去養和做ivf,當時你搵邊個醫生幫你做ivf?

男爵府

manman0115 發表於 18-3-25 19:06
我有照输卵管都係通既,不過無做過腹腔鏡,你係邊到做腹腔鏡?我都打算去養和做ivf,當時你搵邊個醫生幫你做iv ...

腹腔鏡在威爾斯做。Ivf係搵駱紅醫生。

別墅

csc1016 發表於 18-3-25 19:34
腹腔鏡在威爾斯做。Ivf係搵駱紅醫生。

腹腔鏡公家做貴唔貴啊?我想知搵養和做ivf需唔需要排?

男爵府

manman0115 發表於 18-3-25 20:11
腹腔鏡公家做貴唔貴啊?我想知搵養和做ivf需唔需要排?

腹腔鏡公立醫院生育輔助科做唔駛錢,因為醫生check咗有咩問題先決定用邊種治療方法。養和不用排。只係我啱啱做完腹腔鏡手術,醫生話之後半年係自然受孕黃金期,佢唔會為賺錢叫你即刻做,除非你真係好心急。不過你現在都仲好後生,如果想平啲,排公家症都仲有時間。

別墅

csc1016 發表於 18-3-25 20:24

腹腔鏡公立醫院生育輔助科做唔駛錢,因為醫生check咗有咩問 ...

我有排瑪麗都是2020年到10月,到時我都28/29歲了,我同老公都想生三個所以都心急,即是你睇邊間公家生育輔助科?

男爵府

manman0115 發表於 18-3-25 22:40
我有排瑪麗都是2020年到10月,到時我都28/29歲了,我同老公都想生三個所以都心急,即是你睇邊間公家生育輔助 ...

就是威爾斯

別墅

csc1016 發表於 18-3-25 23:04
就是威爾斯

喔,好的,謝謝

洋房

ManyeeSiu 發表於 18-3-25 08:11

我e+36週,下個禮拜開刀a。我係個f介紹過去羅湖醫院做,一次成功(約費用5.5万人仔)

大宅

回覆樓主

我多囊卵巢由中學已經好唔準又痛 結婚三年都没有,之后去政府睇 但医生講IVF 起碼排3-4年 我未高齡但唔想等咁耐 所以去睇私家。詳細再check 我老公既精都好差,私家醫生叫我地直接IVF 因為成功率高些。幸運地我一次就成功 懷上龍鳳胎 35 週了 。
時間唔等人 有卵趁嫩生

我個私家醫生好俾到信心我姑娘又超好人

別墅

ManyeeSiu 發表於 18-3-26 10:04
我e+36週,下個禮拜開刀a。我係個f介紹過去羅湖醫院做,一次成功(約費用5.5万人仔)
...

恭喜你先,好幸運呀!接好孕!

別墅

gelawla 發表於 18-3-26 11:08
我多囊卵巢由中學已經好唔準又痛 結婚三年都没有,之后去政府睇 但医生講IVF 起碼排3-4年 我未高齡但唔想等 ...

可以介紹邊個私家醫生嗎?恭喜你先!接好孕,我都係多囊不過無試過m痛,我都想有龍鳳胎呀!

大宅

manman0115 發表於 18-3-26 14:17
可以介紹邊個私家醫生嗎?恭喜你先!接好孕,我都係多囊不過無試過m痛,我都想有龍鳳胎呀!
...

Dr Patrick chan sai lock .

你預要花 1x 萬 同check 得都密

別墅

gelawla 發表於 18-3-26 14:28
Dr Patrick chan sai lock .

你預要花 1x 萬 同check 得都密

距會問你想放幾多粒卵入去?你要求定係距決定?!

大宅

manman0115 發表於 18-3-26 14:32
距會問你想放幾多粒卵入去?你要求定係距決定?!

佢有俾我㨂放1 /2。佢會睇情況suggest
當然自己要承擔風險

首頁

尾頁

跳至