有冇人大肚果時自己整薑醋等生完時食?

lingluk1306
|
因為家人親戚都唔識整
定係有邊間公司出的薑醋係好食?
家家公主
|
我當年自己整..不過係比人食..我只食左少少...唔受得..
但唔好叫我比食譜..成10幾年已經唔記得點整..
一人之下
|
報到。我生第一個我媽煲,但生第二個我媽身體吾好,我奶奶又吾識。於是上網睇下點煲,未生時我自己煲,教定姐姐幾時加豬腳、雞蛋,每晚煲一次。都好成功,其實吾難煲。
靚靚C9
|
我當年自己整,八珍網有教
|
我打算來緊自己煲,之前幫人煲過好簡單。
lingluk1306
|
靚靚C9 發表於 18-3-25 18:28
我當年自己整,八珍網有教

請問係咪生前煲定 生後煮返熱 慢慢食成個月都得?
一人之下
|
lingluk1306 發表於 18-3-25 19:02
請問係咪生前煲定 生後煮返熱 慢慢食成個月都得?

生前煲好醋同薑,吾落豬腳同蛋,每星期翻煲。生左之後,食前一天先落出左水的豬腳同蛋。
lingluk1306
|
一人之下 發表於 18-3-25 19:17
生前煲好醋同薑,吾落豬腳同蛋,每星期翻煲。生左之後,食前一天先落出左水的豬腳同蛋。
...

唔該
ash_yehyeh
|

google下乜都有
bosch
|
我自己整,跟網上食譜。我買唔到豬腳,用肉排果d 代替。
newspaperhang
|
8個月左右整,最後整左無食到分左d 俾親戚食
Lok315
|
我地冇四大長老幫忙,都係自己上網睇片整,整出黎都好好味
jacky1666_hk
|
lingluk1306 發表於 18-3-25 17:42
因為家人親戚都唔識整
定係有邊間公司出的薑醋係好食?

岩岩買左鴻福堂 過兩日試完話你知
流星花丸
|

Del
流星花丸
|
我冇人幫坐月架,喺八珍買一桶日日撈飯食,幾好呀,唔洗煩
yuyueng
|
我當年都係自己整,因為自己無番香港生,自己買定一酲醋同黑籮米酒,跟阿媽講法去整其實好簡單。自己買薑刨左去,跟住炒乾就加醋煮,要食至加蛋,豬腳。
lingluk1306
|
jacky1666_hk 發表於 18-3-25 20:07
岩岩買左鴻福堂 過兩日試完話你知

好呀
lingluk1306
|
yuyueng 發表於 18-3-25 20:15
我當年都係自己整,因為自己無番香港生,自己買定一酲醋同黑籮米酒,跟阿媽講法去整其實好簡單。自己買薑刨 ...

好像好簡單哦,薑要用油爆嗎
mic326
|
聽過幾個講法,邊個比較好?

1. 每個星期開火煲滾
2. 隔日開火煲滾
3. 日日開火煲滾

cheung2000
|
我第二胎時叫極我工人都唔郁手(只幫手曬),最後我臨生一個星期自己煲