如果有小朋友4-5歲搶你個仔女bb1歲幾的玩具。你會點做

happygirl25
|

我同佢呀媽係點頭之交(會客套果隻,我地有共同fd,) 我問過好多fd睇法,但吾同人吾同意見,想大家討論下。(我自己對1-2歲bb爭玩具甚至打架都包容既,但e隻就
有2件事我覺得佢呀媽教得差,ps:佢生5個細路(吾係Twin )
1.有2次我係兒童遊樂場(得我bb同佢細路),佢係我面前同佢呀媽講吾鐘意我bb, 可吾可以叫我bb吾係度玩我bb跑過去佢好厭惡甘走開。(我冇叫佢呀媽抱過我bb, 我bb都冇搶過佢野)好啦佢用英文講完,佢呀媽答佢個公園係公家既你吾可以吾比bb玩(佢用英文答佢個仔),佢完全冇諗過講句吾好意思,我佢中英文都叻,我就一定係中文用開啦。
2、有一次佢去我地其同朋友家,我地fd話送一箱玩具比佢拿走,佢之前有問過我先,但我話已有好多吾要。甘平時我bb去佢度有玩過好自然拿左1件玩具開始玩,佢個仔開始嬲話我bb拿左佢d玩具(吾係佢手上果樣),要即刻拿番,甘我有開始講道理話你有一箱了,bb都常常黎e度玩,你借佢玩1陣回家前比你?吾該你哥哥。佢之後好大力拿我bb手的玩具,然後我bb跌倒,開始想哭,之後我見甘,我拿另一件玩具比我bb甘佢又搶。(我就知道佢係吾想比bb掂"佢d野")到左e次我直接係佢手拿話bb玩先,你有一箱了一個比bb玩住先,但佢開始發脾氣。到最後我都係抱我b走,冇拿佢件玩具。最有問題係佢呀媽由頭只係講左一句:xx佢係bb你借佢玩,但由頭到尾佢都冇話佢個仔,推到bb都冇叫佢道歉。就係同佢個仔講吾好吾開心,一陣bb會比番你,bb借你玩具玩。

我自己細個我呀媽都咩都叫我分享出去,當然冇買番,或獎勵我。變左我好敏感。我自己都會好鐘意share既。
但我吾想迫仔女分享. 我覺得公用物品,同去人屋企應該先到先得,玩完左換,如果吾想比人掂就果日收埋吾想比人玩果件玩具。
我覺得吾尊重自己小朋友,好多壞既影響。
chitosefung
|
同佢少來往,再發生只會叫自己小朋友自己玩,唔會同人地教仔。
fupigpig
|
happygirl25 發表於 18-3-26 01:51

睇完覺得⋯我理解能力弱唔太明⋯
你覺得四五歲一定要讓 一歲? 你有一套「share就是對」的定義?

其實小朋友性格好難一概而論,四五歲有明顯自主一面,佢唔喜歡嘅野可能會照講出嚟,佢唔share亦只能慢慢教,我一向對「share」呢樣野有保留,係咪大人一廂情願認為小朋友share先正確?你新車落地可以share俾人揸吓新車?買層新樓可以俾朋友嚟住吓?
係嘅,小朋友真係未識分別一件玩具、一層樓有咩分別,所以佢會唔捨得!
但真心想某d性格嘅小朋友做到「share」,可能諗d方法,令佢試過share嘅樂趣⋯

如果真係一齊玩而搞到接二連三咁多唔開心,其實不如自己搵d志同道合嘅家庭做朋友,好過朋友之間傷和氣!教兒育女好長遠,為件玩具都要心煩,不值!

wynnehung    發表於 18-3-28 11:20
日月水火    發表於 18-3-27 15:26
大肉兒    發表於 18-3-26 13:36
BlueMoonEE
|

少來往,唔會同人地教仔,唔好為呢D增添自己煩惱。

當反面教材就足夠。
happygirl25
|
fupigpig 發表於 18-3-26 02:08
睇完覺得⋯我理解能力弱唔太明⋯
你覺得四五歲一定要讓 一歲? 你有一套「share就是對」的定義?

如果係個細路拿係手先,我會叫我b比佢玩先 我吾係要求個細路讓bb.係佢搶令我bb跌親,同埋係佢吾比我bb掂所有玩具,而果道吾係佢屋企。我正正係吾同意咩都要share. 我主要係想討論點樣教自己小朋友。我討論係家長應該點教。
yurijm
|
不好意思,第一件事我有點唔明白
一個4至5歲小朋友同媽媽講,唔想1歲小朋友係度玩
其實唔奇,好多小朋友都中意獨佔公園去玩
但呢個唔係佢地兩母子對話咩?
就係因為你在場聽到,就想對方媽媽同你講唔好意思?
請問講唔好意思既用意係。。。。。?
因為我見你講對方媽媽有教小朋友公園係公用地方。。。
所以唔太明你點解要求人地道歉
大肉兒    發表於 18-3-26 13:36
happygirl25
|
yurijm 發表於 18-3-26 02:41
其實唔奇,好多小朋友都 ...

我只有一個小朋友,我不知道其他家長點教,但我自己小朋友第一次甘講我會教佢地方公家既,妹妹聽左會吾開心,如果你聽左會點?你可以吾鐘意佢,你可以同媽媽講要走,但吾可以叫人走?(我會向人地家長道歉,但吾會要求我小朋友甘做)
同埋我吾會比佢講第二次,佢會那二日見到我女再講,我覺得佢冇教
yurijm
|
happygirl25 發表於 18-3-26 02:49

我只有一個小朋友,我不知道其他家長點教,但我自己小 ...

點講呢。。。
請你唔好介意
我都係教育工作者
其實4至5歲小朋友唔係教一次就夠
好多時要不斷重複去教

如果你因爲第二日果位小朋友又再重覆而覺得受傷害
或者你不如直接同返小朋友差不多年歲既家庭玩
有樣野你可能唔岩聽,希望你唔好介意
就係盡量避免用自己既尺去度人
你覺得對方媽媽冇教
可能係屋企教到嘔血

聽你形容,呢個小朋友本身都唔算受教
上面jm講得好岩
教小朋友任重而道遠,年期好長
唔係教一次就得
可能要經過無數次失敗都未必成功
另外,小朋友受唔受教多少係天生
唔係個個小朋友都可以用道理去講
要睇性格

happygirl25
|
yurijm 發表於 18-3-26 02:59
點講呢。。。
請你唔好介意
我都係教育工作者

謝謝你分享,我都係想交流下 我得一個bb小朋友,我都諗住同佢少見d,佢呀媽吾識做時我真係我吾識處理,我幫人教仔又怪怪地。佢呀媽又吾care. 我冇理由抱住bb幾個鐘吾比佢落地,甘我想問到我bb2歲開始識野時,我係應該避免沖突定直接講道理企硬好?當然人地呀媽識做就好辦。因為我同佢吾叫熟,好似教會朋友甘,好難吾見,如果佢呀媽有即刻話一話個細路,但你明吾明佢吾出聲我好難做?真心求教
|
即係,你BB在一箱屬於其他小朋友的,但未能即時取回家中收埋的玩具中,取了一件來玩?
happygirl25
|
701003 發表於 18-3-26 03:32
即係,你BB在一箱屬於其他小朋友的,但未能即時取回家中收埋的玩具中,取了一件來玩?
...

係我地共同朋友家小朋友的玩具(大左要清)佢之前問左我先我話吾要,果日上來我fd比佢。即是你吾可以要求個一歲b對眼前一箱玩具吾搞吾掂,除非綁住佢。但我bb上我fd屋企玩很多過佢。我b對d玩具都有印象。
fupigpig
|
yurijm 發表於 18-3-26 02:59
點講呢。。。
請你唔好介意
我都係教育工作者

「小朋友受唔受教多少係天生
唔係個個小朋友都可以用道理去講
要睇性格⋯」

認同

我兩個小朋友已經係兩種性格,即使講道理亦可能要揀適合嘅時候(可能係等小朋友心情平伏之後、同媽媽獨處時間),唔當場教,有時就係被誤會為冇教,但有時即場講道理,未必最適合、甚至反效果。

我比較簡單(懶),我小朋友去玩都係為開心為輕鬆,我嘅朋友們又冇太介懷一定要成班細路做「好朋友」,有時出到嚟A同B爭係玩具,有時幾個細路自娛(搭枱feel),如非必要,其實小問題會從旁觀察為主,有時小朋友係有佢係一套相處方式,我都學習緊唔可以過份用「大人角度」去計算小朋友言行⋯望望吓,其實佢哋會慢慢學習到一d相處之道,唔洗勞氣、兼幾有趣嘅
大肉兒    發表於 18-3-26 13:42
fupigpig
|
happygirl25 發表於 18-3-26 02:27
如果係個細路拿係手先,我會叫我b比佢玩先 我吾係要求個細路讓bb.係佢搶令我bb跌親,同埋係佢吾比我bb掂所 ...

如果想討論「如何教」

我見你太執著「佢嘅玩具」、「唔係佢屋企」、「佢推佢」、「件玩具邊個攞先」⋯⋯

其實小朋友想玩就玩、唔鍾意就係唔鍾意,只係有d小朋友會內斂d冇表達、怕醜d一叫就停,但唔代表佢真正理解得「道理」太多。

我地一班朋友,都冇勉強自己下一代做好朋友,幼童搶玩具都算常見,喺街又人多又眼前玩具,呢吓⋯講道理有幾多個bb真係聽得明呢? 咁咪分散佢地注意力,等佢地各有各玩(暫時唔爭玩具)!我會選擇合適時間先教,並非唔教!

小朋友唔會諗得太複雜,嘗試多d喺小朋友角度做出發點,唔洗太執著,教仔來日方長冇得急、更冇一套定論的

rachel_tim
|
4-5歲冇得太合理化行為
要保護自己嗰一歲只好去返幼兒堆到玩

我大仔就4歲都唔多肯分享野比佢一歲細佬, 何況外人。 推跌小b係意外就冇得怪太多, 明知4-5歲嗰個唔肯分享, 無謂一再拎佢啲野刺激佢(再話佢唔啱), 因為一開始都話左啲玩具係佢, 唔可以一個大人走黎話我細b都想要返所以你要比佢。
同意樓上所講, 唔好用自己把尺衡量別人, 人地生得多唔代表冇教養。
我明白第一個b 係好緊張。 唔夾就無謂見太多
happygirl25
|
rachel_tim 發表於 18-3-26 04:14
4-5歲冇得太合理化行為
要保護自己嗰一歲只好去返幼兒堆到玩

甘係咪我抱住bb, 由佢哭同踢,由果哥哥玩曬果堆玩具。我吾明點解我要一件,佢都吾比,我同我fd講番自己傾,都話早知捐左佢好過。你吾明我bb一直哭,佢呀媽又冇做咩,甘佢呀媽收入房都冇甘嬲,大家又吾太熟,送玩具果個最後都有講我分享比你,你都可以分享比呀妹甘,但佢全程搵媽媽,佢呀媽果態度又縱佢。最尾搞到我好累。我試多幾次搞吾掂就吾番教會,費時煩。
ccgirlcc
|

我仔3歲,我同佢係街都唔會用硬,講左廿次佢無端端有一日明左,我同教育者講過佢話由佢,佢睇睇下聽聽下就自然會做,迫佢會反效果,
每個小朋友都有唔同性格,講真我都係表面唔care的家長,好多時我爸媽都會話我,呢d要教佢,我只會話我有教,只不過唔係用你的方法,

littlemilky
|
第一點,唔覺對方有問題。我唔會否定小朋友感受,佢唔喜歡同某個小朋友玩,我都係會叫小朋友行開,公園公家嘅,你冇乜嘢可以做,只有行開自己玩,唔好攪到人 ok。

第二點,你想對方點?玩具係佢,咁佢有權借唔借,好多專家都有講唔可以強迫小朋友 share。佢家長有鼓勵佢 share 又講明 bb 會還,但小朋友有自己意願,我會教一歲嘅,d 玩具係哥哥嘅,哥哥唔借,你玩住其他先。

否定小朋友感受同強迫小朋友share都係唔專重小朋友嘅行為,個位家長有教有講道理,小朋友未必一時改變到,但潛移默化會慢慢改,首要條件要接納孩子、尊重孩子。我覺得嗰位家長教得 ok。
happygirl25
|
littlemilky 發表於 18-3-26 04:50
第一點,唔覺對方有問題。我唔會否定小朋友感受,佢唔喜歡同某個小朋友玩,我都係會叫小朋友行開,公園公家 ...

個陣大人有大人傾野,諗住比2個細路玩,我吾係話岩吾岩,甘方法吾係由我bb哭到gathering 完?我朋友果時問全世界有冇人要,甘果時佢呀媽先話要(之前再問過我),,其實d玩具都未叫到你手,個屋主屋由冇其他玩具了。無奈。甘同你一日冇食飯,有人係度大魚大肉。但你冇得走甘。
littlemilky
|
yurijm 發表於 18-3-26 02:41
其實唔奇,好多小朋友都 ...

係囉,人地母子對話,咩事要向樓主道歉呢,而且小朋友本身就坦白直率,小朋友肯講感受其實好好,雖然未必啱聽,家長冇否定小朋友感受、情緒,指出小朋友的規限(唔可以唔畀小朋友玩公園),其實咁教好正路。
happygirl25
|
littlemilky 發表於 18-3-26 04:59
係囉,人地母子對話,咩事要向樓主道歉呢,而且小朋友本身就坦白直率,小朋友肯講感受其實好好,雖然未必 ...

可能我主要對第二件事爭玩具吾鐘意佢,所以先講埋第一件事。第一次事我會同佢呀媽做法吾同姐。