自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

happygirl25 發表於 18-3-27 12:38
屋主明明係個男仔未來時,個ee同bb話:我屋企有好多玩具你一陣慢慢玩.其他有幾件bb玩放開左係桌。個ee 都 ...

係ee 講 同個細路無關係
我屋企直頭d 細路黎到當成間屋屬於佢 玩一陣兩邊都大叫 架車我架!個elsa 你放開呀! 但其實所有野都係我仔架 咁d 細路會唔會理我呢個阿媽同自己阿媽呢?當然係睬你有味啦佢地呢個年紀個共通點就係聽唔明人話

做大人只能再拎其他玩具份散注意力 或者有個媽咪醒目 組隊立即開班做下手工咁 咁d細路咪冷靜少少 不過佢地仍然會堅持玩具係屬於自己

大宅

taurusgirl 發表於 18-3-27 16:04
我無睇晒, 亦都無小朋友, 但唔明點解個個淨係叫樓主睇開D?
我明白無可能控制5歲小朋友, 但作為家長有無教導 ...

因為你未生 你生左就明

大宅

happygirl25 發表於 18-3-28 00:02
有呀道理講左step 2如你講講d, 我都有不㫁講道理果d,佢話吾得,之後就冇睬我,佢呀媽講左幾句就做其他野 ...

你個女堅持咁耐都唔似脾氣好 通常12個月佢喊你抱佢去洗下手望下眼媽媽同佢做下鬼臉都破涕為笑啦

大宅

spikenard 發表於 18-3-27 11:55
我明 ,我都有反過你講嗰d教會同形式,細的小朋友會有房仔,大人和小朋友1齊,到小朋友大d就可以 ...

講得好(emoji)(emoji)

子爵府

Max20080525 發表於 18-3-28 18:59
係ee 講 同個細路無關係
我屋企直頭d 細路黎到當成間屋屬於佢 玩一陣兩邊都大叫 架車我架!個elsa 你放開 ...

講得好,通常啲媽媽會每人諗下方法分散小朋友注意力,咁氣氛即時會和諧返,如果個個媽媽都咁堅持自己相信嘅only truth,就真係玩寸party,更加刺激到班小朋友

別墅

回覆樓主:

其實我相信樓主嘅bb,係比較難氹嘅,我女由出世到宜家都好難氹,重要係合埋眼大喊同尖叫,真係可以喊足成個鐘唔收聲,但樓主,好認真講句,轉移視線同離開現場呢招係最work,我都希望我囡大啲會好啲

侯爵府

艾菲BB 發表於 18-3-28 01:45

係囉,自己凑開實會帶一兩件個女中意嘅玩具出街啦

係要檢討一下,好似搭車見D大陸人又係,寵壞唒,佢唔肯佢喊就係咁比個頭個仔坐,其實根本唔識湊,仲怪人唔包容

大宅

回覆樓主:

有啲家長就系咁,只能包容自己果個系小朋友,話人地阿媽冇返去教囝,你自問系唔系你由細到大你媽講咁多句說話你都受教先

大宅

回覆樓主

其實都唔算阿媽的錯, 她都有解釋public 地方,搶玩具她會唔會見唔到bb 跌親ja?? 她個仔性格比較唔好, 唔係易教,如果一齊玩唔開心、我就會避開就ok 了!

大宅

happygirl25 發表於 18-3-26 01:51

我唔覺得人地媽咪有乜做錯。

首先,佢解釋左個地方係公家既,唔可以獨佔,係事實。佢做錯乜野要向你道歉咁巴閉?

其次,果箱玩具你已放棄,某程度而家箱玩具既主人係個男小朋友,關佢媽咪咩事?

教佢要分享無問題,但唔可以夾硬黎,亦需要時間,唔一定次次成功,因為分享係要個小朋友真心誠意,夾硬黎都只係徒具形式,對小朋友心理未必好。

小朋友都有感受,如果佢珍惜既事物可以隨便被另一大人用強權攞走,佢可能會變得更唔容易做到真正的分享。

我諗你咁唔妥個媽咪,你都係去搵志同道合既家長玩,如果有的話。。。

子爵府

回覆樓主

出埋前傳

首頁

尾頁

跳至