自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

happygirl25 發表於 18-3-26 04:58

個陣大人有大人傾野,諗住比2個細路玩,我吾係話岩吾岩 ...

咁強搶4-5歲小朋友嘅玩具嗎?佢知道個箱玩具係自己嘛,講真小朋友有自己意願,個媽媽有講道理有勸說,可以點呢?1 歳其實都易 distract,畀 d 餅餅,抱佢睇下窗外風景,或者你搵樣嘢同個哥哥交換一件玩具,你自己都要諗下方法,或者出街帶個 busy bag,有筆有貼紙有小玩具,用嚟氹細 b。

利申:有 5 歲大仔,又有兩個 3 歲細仔。

男爵府

回覆樓主

感覺你好想個媽媽控制個4-5歲(用強迫手段)去就你個女女,但咁係唔ok㗎,就算係4-5歲,都要尊重佢意願㗎。如果佢本身有5兄弟姊妹,其實小朋友本身好可能好懂得分享,只係你小朋友一歲,佢地根本玩唔埋之餘,一歲 bb 又容易整爛嘢,咁5歲咪唔鐘意借囉。

珍珠宮

個陣大人有大人傾野,諗住比2個細路玩,我吾係話岩吾岩 ...

其實呢d情況、小朋友「得不到就喊」,你好難(應該係冇可能)影響個環境,你唔會估計到太多、但你又心痛個女喊、你又唔即時離場⋯⋯

你想盡量避免再發生,都係由自己方向去諗,總好過再在意「小朋友的對與錯」⋯

例如,你手袋永遠先預備一件全新小玩意,只係必要時出嘅法寶?但法寶只係用一次,用左,又要買定下一件新鮮感嘅小法寶,必要時先用!

再講,真係唔好太過care小朋友即時言行,幾歲人仔未識social,有時就係未識得大人咁圓滑地say no,直接就係推開、搶。你小朋友而家先一歲,日後會令你頭痛嘅事多的事,搶吓玩具爭吓野,有時係可以分散注意力下,無啦啦小朋友又會冇曬事㗎!

大宅

littlemilky 發表於 18-3-26 05:06
咁強搶4-5歲小朋友嘅玩具嗎?佢知道個箱玩具係自己嘛,講真小朋友有自己意願,個媽媽有講道理有勸說,可以 ...

我有呀,食飽左對餅有冇興趣,有拿一件玩具出街,我fd都係係同個小朋友講你今晚可以拿d玩具番屋企甘姐,佢未來之前我bb都玩緊LA, 佢甘樣 我真係吾怪佢個小朋友,我係怪佢呀媽。
嚴格講d 玩具未係你架。有20幾件,我自己覺得真係有d自私。我係咪應該同佢講個地版吾係你既,你係咪應該問過人先放甘多玩具落地玩?

大宅

littlemilky 發表於 18-3-26 05:14
感覺你好想個媽媽控制個4-5歲(用強迫手段)去就你個女女,但咁係唔ok㗎,就算係4-5歲,都要尊重佢意願㗎。 ...

應該係最細易縱壞吧,我諗我點都吾會去佢屋企,甘佢個仔係我面前玩玩具,又吾比我b玩想點。

男爵府

happygirl25 發表於 18-3-26 05:18

你咁係好「大人」嘅諗法
但小朋友角度,卻只諗到「yeah! 呢箱玩具係屬於我㗎喇」同「我唔想借畀細b玩」

其實如果你係對方媽咪,你會點做呢?

子爵府

回覆樓主

第二件事例,從小朋友角度睇,d玩具送俾佢就係屬於佢,你BB無問佢就攞佢件玩具,然後你仲要再攞另一件,係你地唔啱喎。如果你咁在意即場教育小朋友及家長要道歉,其實你應該教咗自己個BB唔可以隨便搶他人玩具並向你朋友道歉先啱。

BB咁細個,大家應該有責任帶自己d玩具同全程親自陪伴,如果你諗住可以放低佢同個4、5歲自己和平共處,然後大人傾偈,未免諗得太理想。

misaxkiu    發表於 18-3-26 10:42
misaxkiu    發表於 18-3-26 10:42

大宅

littlemilky 發表於 18-3-26 05:30
你咁係好「大人」嘅諗法
但小朋友角度,卻只諗到「yeah! 呢箱玩具係屬於我㗎喇」同「我唔想借畀細b玩」

share 一起玩。但留一件比佢玩,bb都冇得掂。走時叫自己小朋友選一半,再問一次個家長要吾要,吾要,吾要要求小朋友捐一半。(會同佢解释)

男爵府

happygirl25 發表於 18-3-26 05:35
share 一起玩。但留一件比佢玩,bb都冇得掂。走時叫自己小朋友選一半,再問一次個家長要吾要,吾要,吾要 ...

點 share? 用咩手段,如果你解釋過、講完道理,小朋友仍然:「佢咁細會整爛㗎!啲玩具係我㗎喎,我想選擇唔借呀。」你會點?

大宅

PonyoBB 發表於 18-3-26 05:30
第二件事例,從小朋友角度睇,d玩具送俾佢就係屬於佢,你BB無問佢就攞佢件玩具,然後你仲要再攞另一件,係 ...

我有陪佢架,我拿玩具出來都冇用,d玩具放左半個廳。淨要有聲有音樂個d. 如果我話要,即係d bb玩具係bb既,我都會同佢share玩。

伯爵府

happygirl25 發表於 18-3-26 04:26

其實答案係: 係
你個b蝦玩具, 一係你引導佢/比其他野佢玩分心, 一係你地離開現場, 又或者問佢媽媽可唔可以轉送一件比你(人地唔比冇法子)

世界唔係圍住自己, 滿足自己唔係要人讓。
不過我明白的, 比著我係個細路媽, 我會估勵我個仔借/送比其他人玩

子爵府

回覆樓主:

4-5歲係大過1歲 但都仲係好細個
有時真係要慢慢教
愈當眾罵或強逼佢 可能只會愈反效果
同意有jm講唔好批評人地點樣教
可能人地套教法同你唔同或背後教到喊血

我都覺得個小朋友係霸道左
會唔會佢係獨生小朋友唔鐘意分享?
我呀妹細個都係小霸王
會霸住哂所有食物 玩具
我都記得佢有俾其他家長話過霸道
但大個左就會慢慢明白
依家佢都相對其他人較公平同較願意分享
小朋友係需要人俾時間佢成長

但呢件事佢推你BB 同講明過唔鐘意你BB
係你角度當然係會唔開心同不滿
個小朋友都有佢唔岩嘅地方
所以為左保證BB 同唔好搞到自己唔開心
真係唯有少見對方

男爵府

其實妳只要在小朋友角度去“身同感受”,那就會明白如何去教了。
克盡已能.參予義工.盡展所能!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

你問題已設定人地搶你小朋友d野
咁你有無唸過其實在小朋友心中,係你bb搶佢d野?

你何必咁執著人地問過你先、果晚至正式屬於佢?佢得果幾歲會明白咁複雜concept嗎?

水晶宮

happygirl25 發表於 18-3-26 02:49

我只有一個小朋友,我不知道其他家長點教,但我自己小 ...

公園事件, 人地阿媽唔係冇教, 個小朋友亦冇趕你個bb走,
你咁都介意兼話人地冇家教.
小朋友的行為糾正唔係一次就得,
要經過一段時間重複糾正.

"冇家教" 呢個詞係好重, 你係新手媽媽, 教小朋友有漫漫長路.

水晶宮

happygirl25 發表於 18-3-26 04:26

其實你個 friend 唔識做呀. 一開始就送範玩具比果個小朋友,
小朋友自然有地盤意識, 唔想分享有幾出奇?
應該係d 小朋友玩完晒d 玩具,
你地走時, 先至比箱玩具個小朋友拎走.

你睇野就只睇到自己個b玩唔到玩具喊, 完全冇跳出黎睇下個局面係會咁.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我覺得每個人教法同小朋友性格都唔同,除非係大是大非問題,否則唔應該因為對方教法同自己唔同而覺得人唔識教同教得差,因為自己冇資格批評人地點教。你小朋友仲細,越大會越多挑戰,而小朋友將來返學亦會面對唔同性格的人,只要自己找到點教自己小朋友既方法就足夠。

珍珠宮

唔好介意我問,你帶B去街冇帶任何玩具去?佢喊你俾自己的玩具佢玩住先

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

小朋友如果同佢講道理永遠通就天下太平了

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實個情況好簡單,一個四五歲介意個一歲的小朋友,另一個角度來睇,個幾廿歲何嘗唔係介意個四五歲小朋友?

uhtcl2006    發表於 18-3-27 23:43
goat    發表於 18-3-26 13:56
大肉兒    發表於 18-3-26 13:47
vyhc    發表於 18-3-26 12:52
misaxkiu    發表於 18-3-26 10:47

首頁
12345...14

尾頁

跳至