懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我黎緊4月中政府開刀生b,想問下各位JM嘅經驗,入院紙寫7點入院,通常等幾耐先正式開刀生b??

大宅

我都係7點入去,一個早上有3個媽媽等開刀,我係第二個,本來1000就開刀,有個媽媽要緊急開,我就變左1100先開

複式洋房

回覆 Ohoh2727 的帖子

請問係第一胎嗎?
同埋請問您當日朝早入院洗唔洗抽血??定係提早去醫院抽血驗血?

大宅

回覆 AquaChat 的帖子

你即日入院即開刀?我個陣係開刀前一日入院,做檢查、簽文件+抽血
通常簽文件,因為要半身麻醉,會有個麻醉師來同你解釋下,
同提醒你要除晒d首飾⋯
哩個時候你可以問下佢聽日有幾多個人要剖腹產,同埋你係第幾個?
我個日原來排第二個,上午10點左右,
之後因爲第一個媽媽有特別情況,所以我變左第一個,上午8:30入手術室

大宅

回覆 AquaChat 的帖子

我係第一胎呀,開刀前一日佢會約你抽血配血,見麻醉師,照超聲波確定bb大細同胎位

複式洋房

回覆 Slf414 的帖子

我琴日已經見左麻醉師同產科醫師簽曬同意書,見其他人都有2個期會早一日番醫院抽血配血,但我就得一個期,果朝番去威院9M抽血不過我十年前係威院做過手術,唔知係唔係咁所以唔洗再配多次血,琴日未反應過黎,唔記得問醫院自己點解得一個期,同埋冇問到果日自己排第幾個

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

點解可以政府開刀既?

大宅

回覆 bbpompom 的帖子

我因為阿b未轉頭,胎位唔正。個時隔離床個媽媽就因為血小板問題,驚順產止唔到血所以要全身麻醉開刀⋯聽到個下覺得那個媽媽真的好勇真係搵命博

複式洋房

因為有睇開威院另一個專科,果邊醫生寫信轉介信俾產科叫我開刀生

複式洋房

我喺開刀前兩星期見麻醉科醫生,然後喺開刀前一日中午入院

別墅

回覆樓主:

分享 :早上入院 等到 ,下午2點半左右 入產房 3點幾生了

複式洋房

Carolinangxie 發表於 18-3-31 13:55
分享 :早上入院 等到 ,下午2點半左右 入產房 3點幾生了
媽媽邊間醫院開刀?你有早一日入院抽血同照bb嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我要早二天入院,第三天才開刀

男爵府

bbpompom 發表於 18-4-6 04:28
我要早二天入院,第三天才開刀

點解要早兩日既?

別墅

AquaChat 發表於 18-3-31 22:07
媽媽邊間醫院開刀?你有早一日入院抽血同照bb嗎?

早一星期見麻醉師同e生!
威記

公爵府

香蕉煎餅 發表於 18-4-6 12:45
點解要早兩日既?

今天入左第一天,抽左二次血,有督手指

大宅

Slf414 發表於 18-3-27 21:16

我因為阿b未轉頭,胎位唔正。個時隔離床個媽媽就因為血小板問題,驚順產止唔到血所 ...

請問你幾w confirm未調頭?幾w開刀?

大宅

回覆 yanloi_lou 的帖子

我係35w有少少見紅入左院,check 完話冇事,但就話我知阿b未轉頭,其實我34w先係醫院照完b超,但個時醫生咩都冇講囉入院住左2晚都冇動靜,出院前醫生問我想唔想人手轉胎位,咁可以順產,咁我就約左36w番去醫院⋯

36w一早入院,抽晒血、種晒荳、簽埋文件(驚轉胎時有緊急情況要即刻開刀),
入左產前照b超房,疑似有2個醫生,但都好後生照左好耐⋯不停傾,都係佢地溝通,完全冇理過我,結果係最後都冇人手轉,話因為我胎水唔夠,夾硬轉會有危險
個下心裡超想話「又抽血又種荳,搞左一輪又話唔得!,咁上w入院你又唔講我胎水少轉唔到⋯」
唉⋯總之搞左一輪先話俾個期我開刀(38w1day)
佢好似有問過我想唔想早一日入院預備先,因為都係要見麻醉師+抽血+簽文件,種荳就入到手術室先,2邊手都要種

大宅

Slf414 發表於 18-4-10 02:19
回覆 yanloi_lou 的帖子

我係35w有少少見紅入左院,check 完話冇事,但就話我知阿b未轉頭,其實我34w先係 ...

好詳細呀,唔該你

如果你35w唔係出血,分分鐘作動先話你知要開刀

首頁

尾頁

跳至