自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Davidchi 發表於 18-3-27 00:12
白金和花牌都要報税嗎?

明白!謝謝

侯爵府

Davidchi 發表於 18-3-26 22:39
公司送現金, 同我講要taxable,有冇交錯呀?
有冇人熟税務條列呀,請賜教!
...

法例確實如此

公爵府

...

公司比你就人情,唔比就道理。同公司讲,要报税咁烦,唔要啦。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

LokYauYau 發表於 18-3-27 01:09
原則上公司唔嫌煩及為縮皮绝對可以做,等同住屋津貼一樣

過感覺小家law

大數就話姐,果雞碎咁多,人力物力都係度啦。呢啲公司好似無time cost咁。

男爵府

cattz288 發表於 18-3-27 01:08
咁人地要出公司數喎!

要出公司數,大把名目可以出。amount due to directors/shareholders,員工福利,之餘此類,再吾係就將Annual Dinner條數拆細,抽獎同飲食條數各隊入吾同地方。

子爵府

白金和花牌都要報税嗎?

花牌又唔經你戶口出就唔洗,以前公司比同事嘅白事津貼,理解為帛金係戶口出架,都要報稅

男爵府

1314625 發表於 18-3-27 06:24
有公司ad抽獎禮物都要報

咁我公司秘書ad會好吾得行,吾使食。席間有遊戲每圍都有幾份禮券送,跟住又全體抽獎。最尾又叫有生意來往嘅其它公司老細加碼現金抽獎。條數亂到吾亂。

公爵府

親子王國15週年勳章

vencyk 發表於 18-3-26 23:22
唔係香港,我做過星加坡,十年金牌都要報ga

睇公司條數點出啫,我收過金牌禮金都唔使報稅。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...

唔開心?堅決唔好要!
同公司講,唔好比你,因為你唔想被tax。

完。

支持你,做男人係要有骨氣既!

子爵府

...

唔關公司事架

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

公司名義送要tax (aduit會check)
老細自己掏荷包就唔洗

珍珠宮

馬拉雞 發表於 18-3-27 08:32
大數就話姐,果雞碎咁多,人力物力都係度啦。呢啲公司好似無time cost咁。
...

d 孤寒腦細重來唔會唸有admin cost, 做C HR & Admin, 而唔係佢自己

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若要咁計算,我仔公司咪仲唔公平。

佢公司規定,若ot過夜晚12點,係可以call的士返屋企而claim公司既,

不過,claim嗰條數都係出糧時出埋,咁就要計稅喇。

所以佢D同事就咁做喇:call 折扣的

佢地話咁做無咁蝕喎
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

寶石宮

2023年兔年勳章

my005 發表於 18-3-27 09:43
若要咁計算,我仔公司咪仲唔公平。

佢公司規定,若ot過夜晚12點,係可以call的士返屋企而claim公司既,

間公司咁誇 claim數要交稅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Poyau 發表於 18-3-27 12:37
間公司咁誇 claim數要交稅

我都覺誇,仲有,連進修、聽咩咩講座,總之要自己出左錢先既,都可claim公司,之後同人工一齊出埋,佢地話都要交稅架。

佢間公司仲係幾出名既國際公司黎,我唔明條數點解要咁出喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

寶石宮

2023年兔年勳章

my005 發表於 18-3-27 13:49
我都覺誇,仲有,連進修、聽咩咩講座,總之要自己出左錢先既,都可claim公司,之後同人工一齊出埋,佢地話 ...

公司出咗expense已扣稅
要當糧出員工交稅 博人唔claim

my005    發表於 18-3-27 14:44

侯爵府

環保接龍勳章

白事既花牌唔可以當EXPENSES,
我見audit report抽咗出嚟,
問AUDITOR, 佢話因為唔可以generate future benefit
(心諗做咁耐生意, 唔通最後一程都唔送)
其實公司咁多支出項目,
大把數可以出啦.

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-3-27 14:17
公司出咗expense已扣稅
要當糧出員工交稅 博人唔claim

我諗都有可能,所以我仔個上司,上次SHOW畀我仔睇,話佢自己清柜桶,有一大叠單,過晒CLAIM期。

男爵府

onlam2005 發表於 18-3-27 14:26
白事既花牌唔可以當EXPENSES,
我見audit report抽咗出嚟,
問AUDITOR, 佢話因為唔可以generate future ben ...

你公司個auditor真係好得行,條數又吾係多咁都要抽出黎。到最尾又咪係份finalized嘅account隊返入去其它地方度。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

白金和花牌都要報税嗎?

如果公司有做,真係一間好好公司!

首頁

尾頁

跳至