懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

預產期六月的媽媽,你們準備佐入院走佬袋未呀?或者有經驗的媽媽可唔可以俾啲建議準媽媽?六月的天氣其實已經開始夏天,究竟要買長袖定短袖衫俾BB合適?數量幾件夠用?包被,浴巾,紗巾又要幾多夠?醫院俾的單張媽媽入院要用的產婦衛生巾非黏貼式,即係點樣噶?網褲又要幾條?要不要準備一次性底褲?在aeon見到有成套的政府醫院入院包,有無媽媽用過?好唔好用呀?問題有點多,但真係幾多疑問下,擔心買佐用唔著,又擔心買少佐唔夠用!趁著依家還行動自如想早點準備好,到時候就唔怕雞手鴨腳啦😄!請各位jm俾啲建議啊,越詳細越好,哈哈,多謝!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

醫院應該有list架,沙巾要準備多幾條,真係要用好多架。建議你都買兩件薄薄地既長袖喇

別墅

我要做媽媽 發表於 18-3-27 16:52
醫院應該有list架,沙巾要準備多幾條,真係要用好多架。建議你都買兩件薄薄地既長袖喇
...

醫院無俾list喔,果張入院需知都係第一次見姑娘果陣俾的資料。都係話準備浴巾同BB濕紙巾抹屁股的咁咋。可能依仲未到生,唔知到準備生果陣醫院會不會俾啦!

複式洋房

回覆樓主

以我個人經驗分享 係政府生
產婦衛生巾買一包連扣裝就可以
因為都係生完係產房個陣方便個啲姐姐幫你著
點都好 至少要買一包扣裝
返番產後病房之後 你無事自己落得床之後
你著咩都得 我自己個陣買左個啲m巾褲仔著
因為順產 生完啲惡露都多 加上有傷口
所以真係好需要勤力洗傷口
著個啲褲仔連底褲都可以唔使著
直接成條換走 又唔驚漏到成床係
不過個啲比起產婦衛生巾薄啲
如果你怕坐個陣整親傷口 都可以用返產婦衛生巾
扣裝可以唔著底褲 但黏貼裝就要著底褲
可以買網褲又或者打算著完就dum既舊底褲

我bb 12月出世
所以帶長袖定短袖既和尚袍我比唔到意見
加上係醫院一定著醫院衫 出院先著自己衫
不過點都要帶定包被 因為醫院冷氣好凍

別墅

tracy.s 發表於 18-3-27 18:13
以我個人經驗分享 係政府生
產婦衛生巾買一包連扣裝就可以
因為都係生完係產房個陣方便個啲姐姐幫你著

睇你咁講果啲M巾褲仔好似幾好用咁喔。多謝你的建議啊!

男爵府

Icybillbaby 發表於 18-3-27 15:56
預產期六月的媽媽,你們準備佐入院走佬袋未呀?或者有經驗的媽媽可唔可以俾啲建議準媽媽?六月的天氣其實 ...

我生仔時無買走佬袋套裝 我覺得唔抵用 產婦m巾睇你邊間醫院 有d醫院講明要用扣裝 買1包就夠 另外買一包網褲同床墊 沖洗瓶 準備多包自己用開既夜用m巾就可以 其實得頭幾日流量就特別多 我買左幾包安睡褲 可以安心訓教
bb衫可以10件買u仔既長袖包pat衫 10件 和尚衣 因為夏天你會開冷氣嫁麻 u仔唔貴 79~99一包衫仔 一包有2件 薄包被買1~2件 厚包被去雀巢講座 入美素佳兒媽媽會 雅培 都有送厚身被 手套買詩思樂既好抵用 1包2對

別墅

kissapplegirl 發表於 18-3-27 18:24
我生仔時無買走佬袋套裝 我覺得唔抵用 產婦m巾睇你邊間醫院 有d醫院講明要用扣裝 買1包就夠 另外買一包網 ...

好的,謝謝,好詳細!

男爵府

Icybillbaby 發表於 18-3-27 15:56
預產期六月的媽媽,你們準備佐入院走佬袋未呀?或者有經驗的媽媽可唔可以俾啲建議準媽媽?六月的天氣其實 ...

細紗巾30 條 沖涼抹身大紗巾1條毛巾1條

大宅

紗巾預多好過預少,可以用到大既~
我買定d薄身既車身衣,有長有短,出院時應該要包實哂

首頁

尾頁

跳至