廣州荔灣區行程一問

ChuChu0808
|
復活節會到廣州走走,想問問對廣州有認識的jm, 以下地點應該點plan行程,因為扶老攜幼,唔想行得太趕:
出發地點:廣州建國酒店
預計會到:
- 陳家祠
- 上下九步行街
- 荔灣湖公園
- 沙面
預算全程地鐵,以上景點預一日會太多嗎?應該點排先後最理想? 另外,有美食推介嗎?
謝謝!
mandy952
|
ChuChu0808 發表於 18-3-28 15:30
復活節會到廣州走走,想問問對廣州有認識的jm, 以下地點應該點plan行程,因為扶老攜幼,唔想行得太趕:
出 ...

都得,但累
Mrs.Chan
|
順路呀~ 食畔溪、廣州酒家……
QUEEN314    發表於 18-3-28 17:53
Charlotte_mom
|
行得攰想行商場涼冷氣,西城都薈都幾好行
|
我隻油雞,有興趣睇睇
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19665401
scausxb
|
唔係唔得,不過咁樣會好趕~ 建議在上下九步行街解決食嘅問題(好多傳統小食),有米嘅可以去廣州酒家或陶陶居食嘢。荔灣湖公園旁邊嘅荔枝灣沖都值得一去,沙面主要係睇傳統舊建築+影相。
lanloo
|
出 ...
一日咁多地方一定好趕,好攰,仲要係全程地鐵!要知道廣州同香港唔同,坐地鐵到上下九,都要行一段路程,唔會你去旺角女人街咁,最近出口行幾分鐘到。以我記得到上下九好似都係沙面站(唔知有無記錯),行到攰晒未到
Moti
|
上下九係啲外省人先會去,絕少本地人會行嗰度。點解咁多人鍾意去上下九?
ChuChu0808
|
多謝晒各位jm嘅意見, 我會再調整吓行程。
QUEEN314
|
回覆 Moti 的帖子

上下九好地道喎, JM有邊到好介紹?

ChuChu0808
|
Moti 發表於 18-3-28 17:40
上下九係啲外省人先會去,絕少本地人會行嗰度。點解咁多人鍾意去上下九?
...

未去過廣州,睇遊記睇到呢個地方,原本諗住順路都會去行吓,而家會略作調整。多謝你嘅回覆!
qutong
|
出 ...

其實一日之內去嗮4個地方係會趕些少,陳家祠(陳家祠站落)、上下九步行街(長壽路落)、沙面(黃沙站落)地鐵1號線都會直接去到,而荔灣湖公園則要轉5號線(中山八路站落),但如果識得行嘅話:荔灣湖公園就在長壽路附近,不用轉5號線。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
good_pig
|
出 ...

沙面, 黃昏去都唔錯的..有D 歐風建築

上下九就去飲茶 (蓮香/廣州酒家)

荔灣湖公園 就可以食畔溪, 另外對面都好多餐廳唔錯的 (泮塘路)

good_pig
|
...

上下九就好似女人街咁, 未去過都可以行下
Moti
|
QUEEN314 發表於 18-3-28 17:55
回覆 Moti 的帖子

可能好多旅遊書會介紹,但去過就知道嗰度一帶都係外省人比較多,因為都近廣州火車站,而且比較舊。新啲嘅寧願去天河,珠江新城食嘢,雖然都多外省人,但明顯係兩種感覺。
Nicole-hui88
|
行程ok,都係廣州老城區,不过預會好多人,睇實小朋友,小心財物
ngwong2
|
12 月時去過畔溪晚餐.上菜好慢.要有心理準備.
|
...

我無興趣,去過就算無野好行,全部平價舖,我鐘意北京路多d
Moti
|
Charlotte_mom 發表於 18-3-28 19:17
我無興趣,去過就算無野好行,全部平價舖,我鐘意北京路多d

Totally agree with you.
ngwong2
|
沙面我都有去