腰椎盤突出,求方法

貓頭雀
|
朋友case , 不想做手術,因為太大風險了。 如果手術失敗,醫生話有機會失禁……

他41,42歲,照了x ray , 是L5 滑脫,都嚴重的。
請有經驗人士分享,可以點幫佢
kerotigger
|
我10幾年前試過,但醫生建議做物理治療,因為手術風險大。但要恆心好,跟足物理治療師比嘅功課,做咗9個月好番。還有不可定在同一資勢太耐,坐半個鐘就要企下。但唔知你朋友係咪好嚴重所以要求做手術。
tototo
|
我之前試過,彎低腰痛到伸唔番直,腳痺。睇過西醫做物理治療,唔知係咪個治療師唔掂,仲差咗。後來睇咗個骨科中醫,做咗一排治療,就好咗。
mln
|
不如係中醫方面著手先啦…我覺得做手術真的好可怕, 萬一係下半身。。
我有親戚係返大陸睇中醫, 加按摩。
jojojojom
|
哥哥妺妹都做左手術,好成功
貓頭雀
|
jojojojom 發表於 18-3-29 00:50
哥哥妺妹都做左手術,好成功

請問你是做傳統那種嗎?6小時那種嗎?謝謝
good_pig
|
貓頭雀 發表於 18-3-28 22:33
朋友case , 不想做手術,因為太大風險了。 如果手術失敗,醫生話有機會失禁……

他41,42歲,照了x ray , ...

我識人有做,微創wo
豬仔
|
早期可試針灸, 我初發現椎間盤突出時針灸有幫助
ccaa
|
我都係椎間盤突出中度嚴重,醫生都建議做手術,我又係唔想做,始終係條腰我驚有風險,都諗緊辦法醫
jojojojom
|
貓頭雀 發表於 18-3-29 10:03
請問你是做傳統那種嗎?6小時那種嗎?謝謝

做微創,初初乜都試過,真係痛到坐唔係行唔係,妹妹做完十日行動自如,哥哥現在工作仲做粗重野,完全冇問題
bosch
|
有冇睇物理治療? 我老公有排痛到完全企唔到, 坐唔到, 好彩做物理治療攪得掂.

youtube 有好多教學. 不過人人情況唔同, 真係搵個物理治療睇下同拎意見好d.

貓頭雀
|
good_pig 發表於 18-3-29 10:17
我識人有做,微創wo

他不可以微創呢,因為已經比較嚴重了。
個人仲咁後生,都唔知點算
jojojojom
|
貓頭雀 發表於 18-3-29 10:46
...

睇多幾個醫生,聽醫生意見
good_pig
|
貓頭雀 發表於 18-3-29 10:46
...

oh..

之前識人都係咁,但果個醫生又攪到,但手術貴都金
wksin
|
貓頭雀 發表於 18-3-28 22:33

他41,42歲,照了x ray , ...

我媽試過,游泳好有用,但要持之以恆,暫時先做推拿,可有效控制病情,但不能根治。
ahjoechan
|
tototo 發表於 18-3-29 00:18
我之前試過,彎低腰痛到伸唔番直,腳痺。睇過西醫做物理治療,唔知係咪個治療師唔掂,仲差咗。後來睇咗個骨 ...

我也有,企唔得耐。行行下會有sharp pain. 可否介紹我那個骨科中醫
bonbon123
|
wksin 發表於 18-3-29 11:27
我媽試過,游泳好有用,但要持之以恆,暫時先做推拿,可有效控制病情,但不能根治。
...

請問你媽媽要游幾耐先康復?
miffyumiffy
|
ahjoechan 發表於 18-3-29 23:15
我也有,企唔得耐。行行下會有sharp pain. 可否介紹我那個骨科中醫

醫生有冇講係咩成因呀
hagupit
|
Google 椎間盤突出運動,跟住做。
sheep2
|
有無試過睇脊醫呀?