跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家移民前 會否提早取回所有 MPF?
攞左起碼去到外國有多D錢旁身....但又驚日後退休有晒保障
6月就移民了
大家有咩意見和經驗可以分享下?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

隔離版既post
https://www.baby-kingdom.com/for ... &extra=page%3D2

大宅

回覆 ozfish708 的帖子

在離開香港前是否應該拎回MPF,如果在住在澳洲之後才拎,當取MPF個年會當income交稅(30-40%)! 如果拎了放在銀行,只需比行息稅. 如果唔拎每年都要比增值稅。我想多cash在身,遲些在澳洲買樓,因現在澳洲利息貴過香港, 有冇其他好意見????

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-4 17:38

在離開香港前是否應該拎回MPF,如果在住在澳洲之後才拎,當取MPF個年會當income交 ...
Sorry 吾係好明....假設我離港前APPLY取回MPF...之後我去到澳洲...MPF才存入我香港銀行户口...之後自再電匯去澳洲户口
又不是我在澳洲工作既INCOME....而且去到澳洲又未有工作
都要計INCOME 稅?

大宅

應該是一兩年後才取MPF,報稅時會當income計,最近睇到case是以前公務員移民了澳洲後要到退休年才可以取點MPF,澳洲會當該年度income計!所以我都想先取回MPF先!如果grant前已取就最好啦!之後就唔清楚,因為所有海外收入,投票, 利息都要計⋯⋯ ,另我都唔知出唔出租香港物業好? 收租後扣晒管理費、差嚮、其它等,差不多要比兩個月租金稅,反而香港可以扣個人免稅額不用交稅。 我所知如果是自住物業超過約6年又沒有租出不需要比增值稅!但條一改將來賣出物業就要比!!! 如果有專業人士在場請多多指導????

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-5 23:53

應該是一兩年後才取MPF,報稅時會當income計,最近睇到case是以前公務員移民了澳洲 ...

剛問過我澳洲既ACCOUNTANT朋友...佢話如果我一早匯定錢去澳洲户口..之後先過去...咁係吾會當我OVERSEA收入
因為我現在是NON-RESIDENT, 吾係住係澳洲....到左澳洲後再轉返RESIDENT STATUS, 咁我既收入先開始要報稅
不過如果一次過匯大筆錢去澳洲户口... ATO都有可能會CHECK...所以要保留証明筆錢吾係EARN within Australia.

BTW...我都念住6月前提取所有 MPF 之後便過去. 去到再慢慢搵工.....

別墅

ozfish708 發表於 18-4-6 00:33
剛問過我澳洲既ACCOUNTANT朋友...佢話如果我一早匯定錢去澳洲户口..之後先過去...咁係吾會當我OVERSEA收入 ...
一次過匯大筆錢去澳洲户口... ATO都有可能會CHECK...

分開幾次匯咪得囉?!
其實, 除了mpf外, 自已d人壽, 供開d保險...要處理, 都幾煩

複式洋房

ozleung 發表於 18-4-7 11:41
一次過匯大筆錢去澳洲户口... ATO都有可能會CHECK...

分開幾次匯咪得囉?!

其實如果喺land之前匯咗筆錢過去先
咁就算ato check
都足夠證明 錢係我未喺澳洲居住時已經擁有

大宅

回覆 ozleung 的帖子

請問人壽及保險什樣處理會好些,我打算會繼續保留,可以扣稅嗎?私保可以扣稅?

大宅

問題不是land之後應匯錢去澳洲,最好land之前匯錢去!是land之後個人海外account有外來income 就會問?如果是個人account匯錢應該問題不大!

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-7 18:11

問題不是land之後應匯錢去澳洲,最好land之前匯錢去!是land之後個人海外account有 ...

個人海外戶口(e.g. Hong kong account) 就算有錢
錢一日放在香港 不匯款進澳洲 Ato 是不會查的
但如果用個人戶口 匯款進澳洲 ato才會知道
我係講緊 land之後發生

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-7 18:07
回覆 ozleung 的帖子

請問人壽及保險什樣處理會好些,我打算會繼續保留,可以扣稅嗎?私保可以扣稅? ...

我諗人壽 應該要保留 因為唔會受到地域限制
但其他例如住院保險之旅 便要問問agent 去到澳洲是否 還適用 例如香港份住院 可否適用於澳洲醫院 如果不適用 那為何還要保留呢

大宅

如果海外account有錢每年都要報利息收入,其實澳洲都會知?

大宅

問了是全球保的,所以考慮到澳洲重新買?

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-7 18:26

如果海外account有錢每年都要報利息收入,其實澳洲都會知? ...
除非你有好多錢....如果吾係...港元户口利息都係1百幾10....

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-7 18:28

問了是全球保的,所以考慮到澳洲重新買?
AIA ?如果是全球保....那為何又要買多份呢?
而且澳洲有MEDICARE

大宅

請問如果自已買私保(會適合澳洲用),就可以不用比2%政府medicare? 香港份醫保應該/可能會cut!

大宅

如果戶口利息小,可以唔填嗎?

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-8 23:39

如果戶口利息小,可以唔填嗎?

當然 正路一定要填
但其實會唔會check 又係另一回事

複式洋房

ltdcorp 發表於 18-4-8 23:37