終於去咗問米,結果。。。

bybewong
|
潛水睇曬好多pose,終於有勇氣去問米,因我好驚呢d。但實在太掛念已去世10年的爸爸,加上同最近心煩又就快到清明就去問下。
其實之前我媽咪都問過,因為好準,同埋講出,我同媽咪當日係屋企的一句說話,我真信爸爸知道好多嘢。有次我同媽咪傾計話,到時陪我媽咪去問我爸爸,就講過一次。之後我媽咪去問米時講出第一句,就問,個女話黎點解又冇黎??因為我爸爸生前最錫我呢個女。但無奈個問米婆已經去世,所以就冇再有一個準過。
入正題,因為一次都冇跟我媽去問過我爸爸。所以就去。BK搵到林菇(大埔)之後就去啦,咁岩去到佢同佢個女係度正嘢,成屋都紙扎公仔,當下真有嚇親。加上個廳窗打開,好似陰風陣陣。不過好彩佢果度好多神明係度,觀音佛祖媽祖等。

bybewong
|
bybewong 發表於 18-3-29 11:59
潛水睇曬好多pose,終於有勇氣去問米,因我好驚呢d。但實在太掛念已去世10年的爸爸,加上同最近心 ...

因為我爸爸5係香港去世,同埋5想俾媽咪知道我去問,我只俾到死誋同地點同名。咁林姑佢就開始念經咁作法,問我有冇帶米,我話冇,之後佢就叫佢個女幫你拎d米同雞蛋放係一個圓盤到開始打圈搓一邊唸經,又叫我上香。之後就叫眾神帶我爸爸上黎咁。。。我心果時好忐忑,5知點解。。。之後都搵過一陣就話到門口,林姑自己就話,請佢入黎啦。。。之後就同我講,你爸爸到咗。你有咩問佢,我話想知道佢有冇嘢同我講,同埋就清明就到。睇下有冇需要。之後我怕5係我爸爸,我就問佢就幾多個兄弟,佢話4個,我話5係,(因為得3個,我爸爸排第一仲有2個細佬),之後佢話陰間有一個,話陽間話我爸爸排大,其實隂間佢有個哥哥。咁我真未聽過,5確定,我爺已經老人痴呆症,我嫲又過生。之後我就問咁陽間剩幾多個兄弟,佢話剩2個加埋佢剩2個,我話‘啊???加佢有2個定5加佢有2個??’,以後林姑就話5加佢有2個。因為我5確定係我爸爸,林姑好似見我表情有懷疑,佢就話到底係咪,5係你爸爸我就叫佢走。。。一聽到呢句,我怕爸爸真到咗就請走怕佢傷心,我就話繼續。。。
bybewong
|
bybewong 發表於 18-3-29 12:00
因為我爸爸5係香港去世,同埋5想俾媽咪知道我去問,我只俾到死誋同地點同名。咁林姑佢就開始念經咁作法, ...

之後林姑就請爸爸上身,問我搵佢咩事,我就重複呢d說話,清明到。。。。'之後‘爸爸就冇講咩重點,包括我仔一次大病入院佢冇講,但佢竟然講出,我媽媽講痛,佢問,媽腳痛好返未?’我嚇一跳,我話未好,因為我媽腳事實舊年痛到今年,係無啦啦痛,跟住睇好多醫生都睇5好。之後我‘爸爸’就講,5係我整,係5小心俾女鬼撞到。之後就問我,點解佢個病醫生都救5到,開始好似傾計咁,話以前真係好窮,有部xx車都好開心。我果下聽5明,問,咩車摩托車??之後林姑就話就係摩托車囖。咁事實我爸爸以前真有部摩托車同真好窮。仲叫我媽5係燒咁多嘢俾佢了,佢所有嘢都收到。呢樣似我爸爸性格,因為我爸爸為人好慳。之後我問佢,有幾多個孫,佢就答得5準了,我話5係果個數目,佢就話5係?明明求咗咁多花。問我家姐咗咩5生,癢貓養狗都5生。事實我家姐係有養狗,但5係佢5生,佢一直陀5到BB。。。呢度同我媽去鄉下問講出黎5同,鄉下果個係之後好多嘢。……… 之後就話叫曬媽咪家姐黎呢度叫林姑幫佢法,話佢好辛苦,叫林姑送佢上天。。。但我媽媽問過幾次,同我爸爸為人我知道佢5會講呢d。之後佢就講下咳嗽,話佢果度好辛苦,指住自己個心口同肺果度。事實我爸爸因為有病而走,佢係真經常咳嗽後期。。。之後就話佢要走了,d人5俾佢講咁耐了。。。然後就林姑就話佢走咗了
我俾完錢就走了。我真好想搵到一個好準,知道我爸爸到底2家點。。。。因為我媽之前係鄉下問,係講出我所有嘢,佢生前係咁多女裏面最錫我,我同佢經歷都係最多果個。我好掛住佢
mickey0721
|
其實好難搵到個準,我聽恐怖在線講,話準個 D 都可能係養鬼仔。
最愛是誰
|
bybewong 發表於 18-3-29 12:00
之後林姑就請爸爸上身,問我搵佢咩事,我就重複呢d說話,清明到。。。。'之後‘爸爸就冇講咩重點,包括我 ...

請問咁樣問一次要幾錢?
20150618bb
|
mickey0721 發表於 18-3-29 12:20
其實好難搵到個準,我聽恐怖在線講,話準個 D 都可能係養鬼仔。

C.Humphrey
|
聽落又唔係好準.......
WinChi
|
bybewong 發表於 18-3-29 11:59
潛水睇曬好多pose,終於有勇氣去問米,因我好驚呢d。但實在太掛念已去世10年的爸爸,加上同最近心 ...

十年了,你爸爸可能投胎了
mini1204
|
一D都吾準喎
kkttssng
|
我覺得唔太準!
tsung
|
C.Humphrey 發表於 18-3-29 12:30
聽落又唔係好準.......

mysterious22
|
一D都唔準喎

十年咁耐,可能你爸爸已經去左投胎了
壞蛋獎門人
|
之前係度睇過個舖,話唔好亂請先人上黎,可能佢排緊隊投胎,如果上左黎又要重新排過,好記得有個都係想問,搬唔搬位呀,夠唔夠野用呀,先人話,是但啦,排緊隊投胎,幾個就到,毛啦啦比童男童女夾左上黎,又要重新排過
SiuBBee    發表於 18-3-29 15:35
ic34    發表於 18-3-29 14:39
天角一荒
|
壞蛋獎門人 發表於 18-3-29 12:57
之前係度睇過個舖,話唔好亂請先人上黎,可能佢排緊隊投胎,如果上左黎又要重新排過,好記得有個都係想問, ...

係搬墓
Jessiest
|
有冇機會請唔到?請唔到代表己投胎嗎
fishfish121
|
聽落唔準喎同埋好大路, 在生既人年紀大呢到痛果到痛實有, 淨家族排第幾有幾多仔女唔準已經好明顯呃飯食因為估中既機會好微
CYNL
|
壞蛋獎門人 發表於 18-3-29 12:57
之前係度睇過個舖,話唔好亂請先人上黎,可能佢排緊隊投胎,如果上左黎又要重新排過,好記得有個都係想問, ...

本來有d傷感,睇到你呢個笑到傻
annaannawaifan
|
我係屯門問過,好準
天角一荒
|
annaannawaifan 發表於 18-3-29 13:10
我係屯門問過,好準

屯門係咪ive後面果個堂?
學會放下    發表於 18-3-29 15:14
章魚妹妹
|
其實無咩特別就唔好打擾了。