單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家,現在出最終離婚令係排到邊個月?我由上年4月離婚(雙方同意,而子女亦傾好)但到衣家,連暫准離婚令都未有?問律師就只係不斷話排緊、排緊,話可能仲要等多三個月時間

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

吓!差不多成年!

我舊年八月入紙,同你一樣咩都傾好晒,今年一月已經出咗絕對離婚令。

不如你打電話去家事法庭問一問

大宅

heiheikwok 發表於 18-3-29 19:01
吓!差不多成年!

我舊年八月入紙,同你一樣咩都傾好晒,今年一月已經出咗絕對離婚令。

甘快就出埋絕對離婚令?其實我都覺得個律師拖緊我,成日打電話問都話等緊,之後幾個月先講又欠文件請問我點樣打電話去問家事法庭?要講檔案編號呢d嗎?

大宅

hellolamlam 發表於 18-3-29 16:34
請問大家,現在出最終離婚令係排到邊個月?我由上年4月離婚(雙方同意,而子女亦傾好)但到衣家,連暫准離 ...

請問雙方同意一定要同時出席交表嗎?

大宅

janis831 發表於 18-3-30 08:50
請問雙方同意一定要同時出席交表嗎?

我係找律師攪,如果找律師前雙方傾好哂,只要申請人上一次律師樓就得,佢地會準備好文件後,寄給對方簽,唔駛兩個親自去的。但我唔好彩,搵左間律師樓,雙方咩都傾好哂、簽哂,但都攪左差不多一年,但連暫准都未有,連我前夫都問我點解甘耐,我投訴律師樓又唔得,局住比佢地繼續拖

伯爵府

回覆樓主:

你搞咁耐?我上年9月尾入紙申請,呢個月中絕對令都收到

alfredkh    發表於 18-3-30 22:14

大宅

sueyee 發表於 18-3-30 21:33
你搞咁耐?我上年9月尾入紙申請,呢個月中絕對令都收到

我已經為左呢件事就快抑鬱喇,佢每次答我就得,但到2個月後又話唔得,要再等

伯爵府

hellolamlam 發表於 18-3-30 23:29
我已經為左呢件事就快抑鬱喇,佢每次答我就得,但到2個月後又話唔得,要再等:pit ...

佢話唔得嘅原因係咩先?成年喎,排咁耐使搵佢咩。我同前夫係自己上家事法庭搞架咋。

大宅

sueyee 發表於 18-3-30 23:36
佢話唔得嘅原因係咩先?成年喎,排咁耐使搵佢咩。我同前夫係自己上家事法庭搞架咋。
...

第一次佢地寫錯名;第二次文件應該寄失左,但佢地又唔記得,3個月後我打去追先記得,要再寄過。第三次,佢地回郵信封郵資不足,佢地要幾日先可以係郵局拎返份文件再上庭;第四次,即是呢次話法庭要確認一d野,要再簽過,再等過

大宅

回覆樓主

唉,我剛又為呢件事又喊了點解自己甘唔好彩,又唔係平,都成6000蚊。但佢每次都覆我話呢次得,但最後又唔得,每次既希望都變成一次又一次既失望。衣家要等假期後,我自己親自上去律師樓拎返去比前夫簽名算了

珍珠宮

回覆樓主:

我當年自己去家事法庭搞,約千六蚊,頭尾約一年出到絕對離婚令。

大宅

waic 發表於 18-3-31 07:45
我當年自己去家事法庭搞,約千六蚊,頭尾約一年出到絕對離婚令。

我等過二日,上去律師樓攞個檔案編號再問家事法庭,咩事,只是覺得好無奈,比律師樓拖住行

子爵府

hellolamlam 發表於 18-4-1 20:29
我等過二日,上去律師樓攞個檔案編號再問家事法庭,咩事,只是覺得好無奈,比律師樓拖住行
...

律師樓拖你?個律師係你自己搵定你經法援去搵?
我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

大宅

vivianbabywai 發表於 18-4-4 12:49
律師樓拖你?個律師係你自己搵定你經法援去搵?

自己搵。我唔敢講佢係拖,但次次都係我打電話問佢先話漏呢樣個樣,當刻先再補寄文件,所以先激氣自己甘唔好彩我都唔知實際要用幾多時間先攪店,所以先係到問,衣家先知有jm遲過我申請,但都快過我出埋絕對了

別墅

回覆樓主:

我都等緊絕對令,問咗家事發庭話今年一月中已出暫準令,但仲未出到絕對令,問律師又話已經遞咗文件上去申請絕對令,其實係要等幾耐先出到?

別墅

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都一樣等緊果張絕對離婚令,都唔知要等幾耐,勁灰,經法援搞,上年12月18上完最後果庭到而家,打親比個法援律師,佢剩話好快有,講完即係冇答案(emoji)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港唔係有律師公會嘛?果律師樓咁甩漏…引起你損失。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

hellolamlam 發表於 18-3-31 00:02
第一次佢地寫錯名;第二次文件應該寄失左,但佢地又唔記得,3個月後我打去追先記得,要再寄過。第三次,佢 ...

我同你好似!上年5月開始搞,點知有野錯左要改,雙方同意,6月簽好晒,律師樓開頭同我講6-8個月OK, 我10月打去問就hea 答我未得要等多2-3個月,之後我直接打去家事法庭問,話律師樓仲未交齊野,2月尾打都話未得,煩死人。

大宅

chowqv 發表於 18-4-12 00:50
香港唔係有律師公會嘛?果律師樓咁甩漏…引起你損失。

我怕投訴佢地,佢地拖得更耐

大宅

alpaca 發表於 18-4-13 23:01
我同你好似!上年5月開始搞,點知有野錯左要改,雙方同意,6月簽好晒,律師樓開頭同我講6-8個月OK, 我10月 ...

係好灰,連暫准都可以未出到又唔敢投訴,怕再拖,局住跟。衣家份野又再簽好,已交上律師樓了,希望7、8月出到絕對啦

首頁

尾頁

跳至