救命,請問有人試過感冒好番後冇左嗅覺嗎?(長文)

小十字
|

話說我10號到開始傷風,冇發燒但就鼻塞流鼻涕成個禮拜,其間鼻水令到都食野冇味聞唔到野,如是者一星期後(18號)開始好番後冇鼻水又冇鼻塞情況下一樣聞唔到,好驚……

21號去左睇旺耳鼻喉科黃文琪,佢話我太遲睇醫生嗅覺神經線死左冇得醫,嚇死我,第日(22號)之後再去睇另一個耳鼻喉科劉世傑,佢話我可能入面塞住d空氣去唔到神經線,但我呼吸好暢通又沒鼻塞鼻水喎……

佢開左類固醇噴霧我噴,而家由好番到現在快2星期了,只係聞到小小,係廁所噴滴露香劑要好大力聞先聞到小小,好驚呀,我已經日日用鹽水噴霧洗鼻,仲係咁落去我係咪冇得救?

_______

由3月20日到好番到而家都16,7日,嗅覺只回復到3成,味覺只感受到小量味道,好慘
小十字
|
個人開始焦慮抑鬱
campbell
|
我前排都係吻,病完都冇味覺同嗅覺,結果差不多過左成個月先自己恢復返
小十字
|
campbell 發表於 18-3-29 23:20
我前排都係吻,病完都冇味覺同嗅覺,結果差不多過左成個月先自己恢復返
...

後來點好架?幾時開始有番嗅覺?我係只能夠行近聞到小小 時得時唔得 昨天食野有番d味,但今晚又淡而無味,好驚
loved
|
小十字 發表於 18-3-29 23:37
後來點好架?幾時開始有番嗅覺?我係只能夠行近聞到小小 時得時唔得 昨天食野有番d味,但今晚又淡而無味,好 ...
開始有返少少感覺,即係康服中,康服都要時間。如果真係死曬神經線,無可能會有返少少味。你而家反而要好好保養,吾好咁大力索味,以免再整傷,到時想好都難
小十字
|
loved 發表於 18-3-29 23:51
開始有返少少感覺,即係康服中,康服都要時間。如果真係死曬神經線,無可能會有返少少味。你而家反而要好好 ...

咁又係,我只係第一次咁樣,平時冇鼻水鼻塞就聞得番
amypekkle
|
小十字 發表於 18-3-29 21:51
話說我10號到開始傷風,冇發燒但就鼻塞流鼻涕成個禮拜,其間鼻水令到都食野冇味聞唔到野,如是者一星期後(1 ...

我十幾年前有次傷風定感冒病完後有一輪冇了嗅覺,同朋友食飯個個話啲食物好香,我完全聞唔到。好似過左個零兩個月後慢慢正常番。
Jessy
|
無晒味覺就試過, 但會慢慢正常返, 你應該係未好返, 瞓足D, 有需要食返D維他命C增強抵抗力.
barbielun
|
我上次大傷風,冇咗味覺和嗅覺超過一個月(真係甜酸苦辣鹹都食唔到,聞香水都冇味),仲有耳塞和耳鳴,搞到個人好低落。後尾慢慢好返,但完全好返都要一段時間
hellohappygirl
|
我都試過,好耐年前感冒定傷風。
都成一個月先好返。
Macaron___
|
我去年都試過,要食類固醇同埋超級通鼻塞藥
meowmi
|
我次次感冒完有一半機會會無咗嗅覺(我本身有鼻敏感,唔知關唔關事), 所以慣咗, 通常我會去睇中醫(中醫話感冒未清),之後飲兩日中藥, 嗅覺就會返來。
doryee
|
我嗅覺遲鈍已好多年,有時選擇性聞到,試過兩次煲燶煲都聞唔到,味覺都正常,我又唔覺嗅覺差左好大影響,所以我都無理佢
wing51110
|
話說我10號到開始傷風,冇發燒但就鼻塞流鼻涕成個禮拜,其間鼻水令到都食野冇味聞唔到野,如是者一星期後(1 ...

我三,四年級,病完一次,到而家都無。。。。但呢兩年開始聞到好強烈嘅
|

有,我同事
已經年幾都聞唔到味
小十字
|
[email protected] 發表於 18-3-30 02:51
有,我同事
已經年幾都聞唔到味

咁點算呀
小十字
|
Macaron___ 發表於 18-3-30 01:52
我去年都試過,要食類固醇同埋超級通鼻塞藥

我都係呀,黃文琪比左4日口服類固醇同維他命我,話睇下救得幾多得幾多,但我食完4日都冇料到,之後劉醫生比左幾星期類固醇噴劑我早晚一次同通鼻塞,鼻敏感藥我
小十字
|
doryee 發表於 18-3-30 02:24
我嗅覺遲鈍已好多年,有時選擇性聞到,試過兩次煲燶煲都聞唔到,味覺都正常,我又唔覺嗅覺差左好大影響,所 ...

味覺正常呢樣我問過好多試過感冒後冇嗅覺既人,佢地都係食到甜酸苦辣咸,但就冇左香味,即係滋味,例如汽水只會飲到甜既水,食咖哩只食到咸既汁等等
小十字
|
meowmi 發表於 18-3-30 02:00
我次次感冒完有一半機會會無咗嗅覺(我本身有鼻敏感,唔知關唔關事), 所以慣咗, 通常我會去睇中醫(中醫 ...

要成個月先番黎? 我下個月仲唔好都要睇中醫
小十字
|
hellohappygirl 發表於 18-3-30 01:15
我都試過,好耐年前感冒定傷風。
都成一個月先好返。

由佢自然好? 有冇睇醫生?