星加坡+新山 榴槤、螢火蟲、海鮮之旅

marcoli8
|
pomanlife 發表於 18-3-30 14:07
晚飯後,司機帶我們去看螢火蟲,路途都算遠,渣車成個鐘車程。

到左先買船票,大人Rm20/小童Rm10,著好救 ...

螢火蟲值得睇嗎?
pomanlife
|
marcoli8 發表於 18-3-30 18:07
螢火蟲值得睇嗎?

值得,非常多,非常靚,但影唔到相,唔可以用閃光燈
marcoli8
|
pomanlife 發表於 18-3-30 18:25
值得,非常多,非常靚,但影唔到相,唔可以用閃光燈

哈哈, 仲打算問你有無相分享一下!thx
pomanlife
|
marcoli8 發表於 18-3-30 18:26

你想像一下成條河兩邊都係樹,好似聖誕樹啲燈咁閃下閃下,有幾種顏色

船夫仲會靠近樹,引螢火蟲埋黎你度,可以用手捧住啲蟲蟲係手上發光
pomanlife
|
marcoli8 發表於 18-3-30 18:26

我都想,好勁既相機我估先影到,普通單反我地影唔到
marcoli8
|
pomanlife 發表於 18-3-30 18:31
我都想,好勁既相機我估先影到,普通單反我地影唔到

thank you!!
pomanlife
|
marcoli8 發表於 18-3-30 19:52
thank you!!

雖然車費貴,但都值得去睇螢火蟲,香港睇唔到,就算比你睇到可能都只係一兩粒蟲,唔會成棵樹都係,我之前都擔心睇唔到架,嘥左咁貴車費,司機話唔洗擔心,一定有,真係冇呃我地
marcoli8
|
pomanlife 發表於 18-3-30 20:00
雖然車費貴,但都值得去睇螢火蟲,香港睇唔到,就算比你睇到可能都只係一兩粒蟲,唔會成棵樹都係,我之前 ...

感謝你的分享呀
Cheuk2012
|
回覆 pomanlife 的帖子

好長
Cheuk2012
|

司機好勁
Cheuk2012
|

Yummy
pomanlife
|
Cheuk2012 發表於 18-3-30 22:53

司機好勁

呢間個司機好好呀!由接機,來回新山,去睇螢火蟲,都係佢跟,司機好nice

(以前跟過一間司機有紋身,爛仔咁既樣,由新山回新加坡時查車查左好耐)
pomanlife
|
新山和新加坡只係一橋之格,司機話在legoland 3點回程就唔會塞車,已經玩晒legoland 兩個樂園,可以早啲走,果然真係路路暢通

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
pomanlife
|
包車去新山SGD75/程,原來過關私家車要比SGD35

返來時好大雨,司機送到我們去聖淘沙既酒店,返到酒店先4點鐘,冇塞車一個鐘就到,仲有時間去sea aquarium & luge

pomanlife
|
Cheuk2012 發表於 18-3-30 22:52

好長

未完
pomanlife
|
在官網訂呢間酒店家庭房送三個景點成人門票

Universal
Sea aquarium
Adventure cove water park

pomanlife
|
嗰日玩球影城唔多人,好多機動遊戲都係排左十零分鐘就有得玩,除左某幾個要排30分鐘外,下午4點就玩晒,有充足時間去牛車水買手信開餐

又ko一隻蟹,用鹹蛋煮
串燒、椰青,好味

Danjunior
|
pomanlife 發表於 18-3-31 08:44
呢間個司機好好呀!由接機,來回新山,去睇螢火蟲,都係佢跟,司機好nice
麻煩你可唔可以pm個司機資料比我。 謝謝!
Danjunior
|
睇返你行程, 司機由朝早8點車你過新山, 一直陪你地睇完螢火蟲再去食埋榴槤先返酒店, 咁咪超個15個鐘? 咁車費點計呀?
pomanlife
|
Danjunior 發表於 18-3-31 23:39
麻煩你可唔可以pm個司機資料比我。 謝謝!

可以