第一次杜牙根,杜完後會痛嗎?

Shekyan
|

第一次杜牙根,杜完後會痛嗎?

其實我呢隻牙真係幾麻煩,由好細個就開始痛,痛到有一日變唔痛,果陣時又唔識冇理到,跟著又俾個衰牙醫就咁補完磨佐整個牙套,到依家牙腳有好大個陰影,話係慢性根尖炎同有瘻管,所以每隔一段時就出牙瘡有膿!睇幾個香港牙醫都覺得冇必要保留,如果要杜就轉介牙髓專科,但真係太貴了,杜加整埋個牙套我計過都要差不多2萬,但我捨不得剝,剝佐就得返轉頭,仲而我本身都多蛀牙,保得幾多就多!所以睇到呢度有jm上深圳呢間醫院整過,效果幾好,所以我都決定上深圳博,博佐都救唔到都無悔剝牙其實內地牙醫都覺得好麻煩,話香港牙醫要我剝都冇錯,因爲杜既成功率唔高,但見到我想試杜同保留返隻牙,所以就幫我嘗試下杜,如成功就可以保留,但叫我都要有心理準備會失敗最後都要剝昨天已經杜佐第一次,話已經打通曬三條牙腳,杜過程冇打麻醉都唔痛,只係打通3條牙脚時感覺到酸痛,應該係打通後果支針掂到肉??最後落佐D落藥封口,搞掂後我仲見到D藥粉係個牙瘡位流出少少,問醫生話正常,因為果個牙瘡係瘻管係同其中一隻牙脚形成渠道,類似咁樣解釋啦跟住杜完慢慢開始感覺到脹痛感,咬合都痛,本身我係一個好驚痛既人,頂唔順食佐粒企痛藥,隔佐幾個小時後痛楚慢慢減少,到今日已經冇咩痛,只是郁到牙瘡位仲有點腫同少少痛,咬合有D唔自然!

更新:隻牙杜完到依家冇再出膿發炎啦,咬合都正常,但仲要觀察同埋之前生牙瘡位置摸落比以前硬佐,依家仲欠整牙套
pswongg
|
我最近杜過2隻牙,兩隻牙的第一,二次都痛,第三次先唔痛
crystal媽咪
|
有機會痛,因為開頭有神經線。之後抽咗神經線先開始冇咁痛
SakaLove
|
會痛,但係點都好過隻牙繼續痛
Shekyan
|
pswongg 發表於 18-3-30 19:21
我最近杜過2隻牙,兩隻牙的第一,二次都痛,第三次先唔痛

噢,因爲我係慢性根尖炎,仲生佐牙瘡,唔痛既,今日杜完第一次後出現腫痛感覺,但又唔係特別痛!
Shekyan
|
SakaLove 發表於 18-3-30 19:43
會痛,但係點都好過隻牙繼續痛

咁我安心點了
Shekyan
|
crystal媽咪 發表於 18-3-30 19:41
有機會痛,因為開頭有神經線。之後抽咗神經線先開始冇咁痛

噢,因爲我係慢性根尖炎,仲生佐牙瘡,唔痛既,今日杜完第一次後出現腫痛感覺,但又唔係特別痛!
apr2012
|
請問你地杜大牙大概多少錢?
Shekyan
|
apr2012 發表於 18-3-30 21:01

我係港大深圳醫院杜
森永牛乳
|
apr2012 發表於 18-3-30 21:01

早2日睇牙醫 5500/隻

宜家補咗希望救到
fanny2014
|
Shekyan 發表於 18-3-30 21:11
我係港大深圳醫院杜

請問是福田嗰間嗎?大約杜牙幾錢?要預約?Thx
Shekyan
|
fanny2014 發表於 18-3-30 21:40
請問是福田嗰間嗎?大約杜牙幾錢?要預約?Thx

係呀,我第一次係網上預約初診,跟著每次治療後就同醫生預約復診,杜牙报我大約1500一隻!今日做佐第一次,埋單785左右人仔!
fanny2014
|
Shekyan 發表於 18-3-30 22:14
係呀,我第一次係網上預約初診,跟著每次治療後就同醫生預約復診,杜牙报我大約1500一隻!今日做佐第一次 ...

係边度預約?有無电話?我之前係香港杜過一隻要$3500元,嗰陣時痛等不到。現在又有一隻大牙又要杜,所以想返大陸杜牙平啲。
Shekyan
|
fanny2014 發表於 18-3-30 22:28
係边度預約?有無电話?我之前係香港杜過一隻要$3500元,嗰陣時痛等不到。現在又有一隻大牙又要杜,所以想 ...

我第一次係一個app "就醫160"上預約,好似都可以直接係呢間醫院既網站預約的!我今次都係第一次過去杜,所以都唔知好唔好!
幸福花
|
回覆 fanny2014 的帖子

我九千幾!
Shekyan
|
幸福花 發表於 18-3-31 00:34
回覆 fanny2014 的帖子

我九千幾!

我如果係香港杜要成萬5一隻,因為普通牙醫話杜唔到,要轉介牙髓專科!對我來講太貴了,所以上深圳博下,唔得再剝
幸福花
|
回覆 Shekyan 的帖子

講真香港牙醫乜都話唔得!好似補牙成日話補唔到!係都要杜牙根!杜牙根責好多梗係叫你杜!我幾隻佢地話補唔到!我唯有上深圳愛康健補!補得唔錯!點解大陸牙醫又補到?香港牙醫好屎一係就想挖你多多錢!
Chamo
|

唉, 我都好煩惱.

有時唔係想唔信香港牙醫, 但係香港樣樣都貴, 真係好大誘因令佢地唔想用心補牙, 而係叫你杜牙根整牙套或植牙.

細個有牙科保健, 本身有兩隻大牙咬合位都補左. 我本身以為有蛀牙就是補牙. 蛀牙係有得救的.

點知最近先知有蛀牙原來唔係話補就有得補.

Shekyan
|
Chamo 發表於 18-3-31 14:07
唉, 我都好煩惱.

有時唔係想唔信香港牙醫, 但係香港樣樣都貴, 真係好大誘因令佢地唔想用心補牙, 而係叫你 ...

香港睇牙真係好貴,郁一郁都萬~萬聲
Chamo
|
Shekyan 發表於 18-3-31 14:10
香港睇牙真係好貴,郁一郁都萬~萬聲
最怕俾錢受苦, 途勞無功.

最怕係普通牙醫想賺你既杜牙根費, 明明應要找專科杜也不出聲咋.
佢有出聲, 而我想慳, 咁又另計 wor.