自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家睇下圖,如果買機票時,姓氏2個英文調轉左, 按圖理解係咪可以改?? 正確係SIU, 但入錯左做SUI, 但打去客服話唔比改,要買過張機票,究竟我對張圖有無理解錯??

子爵府

中文可以由姓 水 變左 蕭。 唔止 馮涼 變 馬涼。

男爵府

miranda0311 發表於 18-3-30 18:50
大家睇下圖,如果買機票時,姓氏2個英文調轉左, 按圖理解係咪可以改?? 正確係SIU, 但入錯左做SUI, 但打去客服 ...

我上年試過你嘅情況一模一樣,當時俾$350改。但聽聞而家唔俾改,要買過張,但又聽過話可以改。打去問多一次。

公爵府

回覆樓主

我諗呢個係中英文嘅分別。我覺得siu 同sui 係兩個姓。如果wong 變wogn就有得拗。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

heilok 發表於 18-3-30 19:25
我諗呢個係中英文嘅分別。我覺得siu 同sui 係兩個姓。如果wong 變wogn就有得拗。
...

純粹討論。咁即係Wogn不存在就得,Sui存在就唔得?咁又唔係好講得過去wor

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-30 19:33
純粹討論。咁即係Wogn不存在就得,Sui存在就唔得?咁又唔係好講得過去wor
...

我覺得再嚴d, 一錯就等同名唔同咁處理其實最簡單。接納串錯寫錯其實反而會令件事複雜。可能我對快運嘅服務係0 期望,見佢接納simth 變simht 已經好"感動".
以smith 變smiht 都接納嘅例子,我估佢應該係接受唔影響名字嘅輕微錯誤,所以覺得womg 可能有機會可以接受,當然,變wogn 就應該等如smith 嘅錯,應該99%無問題。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

如果反正客服話要買過,你又肯搏的話,可以到時照check in睇下地勤幫唔幫你改
我試過打錯老公個名,又係譯番中文變第個字嘅
都係就咁去Checkin 改到,唔使比錢

侯爵府

mctl1995 發表於 18-3-30 19:23
我上年試過你嘅情況一模一樣,當時俾$350改。但聽聞而家唔俾改,要買過張,但又聽過話可以改。打去問多一 ...

要去消委會投訴喎.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

別墅

cathy-tse 發表於 18-3-30 21:02
投訴啲乜嘢啊

不嬲機票名出咗都唔可以改

我試過國泰假期package 將姓同名掉轉咗, 係幾日後先發現, 打去CS 佢哋立刻免費幫我改返。反而洒店改唔到, CS 會email通知酒店, 完全無問題。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

icedmilktea 發表於 18-3-30 21:24
我試過國泰假期package 將姓同名掉轉咗, 係幾日後先發現, 打去CS 佢哋立刻免費幫我改返。反而洒店改唔到, ...

UO機票嘅姓同名調轉咗都可以免費改的,係串錯字先要收費!

別墅

cathy-tse 發表於 18-3-30 21:26
CX點可以同UO混為一談

我果個係超cheap package 嚟㗎咋。。。。

男爵府

mctl1995 發表於 18-3-30 19:23
我上年試過你嘅情況一模一樣,當時俾$350改。但聽聞而家唔俾改,要買過張,但又聽過話可以改。打去問多一 ...

就係見佢示就係見佢示範圖Smiht 可以改為Smith,即對調可以改,點知打去客服唔比改,要買過張

男爵府

heilok 發表於 18-3-30 19:25
...

但佢示範圖SMIHT 可以改返Smith,咁同我情況一樣,但打到去客服就唔比改

男爵府

mctl1995 發表於 18-3-30 21:34
UO機票嘅姓同名調轉咗都可以免費改的,係串錯字先要收費!

佢示範圖寸錯可以改,但打電話去客服就堅決唔比改,要我買過張

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-30 19:33
...

就係佢個示範圖令我好疑惑,SMIHT可以改返SMITH,但我個CASE, SUI就唔可以改返SIU

男爵府

Miss.Hui 發表於 18-3-30 20:09
如果反正客服話要買過,你又肯搏的話,可以到時照check in睇下地勤幫唔幫你改
我試過打錯老公個名,又係譯 ...

我無博,已經買過張,問題係佢可以改既標準係點?示範圖SMIHT可以改返做SMITH,但SUI就唔可以改返SIU, 呢點好疑惑

男爵府

開心吸收勳章

回覆 miranda0311 的帖子

以我所知, 香港快運名字可以改, 姓氏唔改得。 圖中所見, 錯誤地方可以理解為輸入手誤, 但siu 同sui都成立為姓氏. 咁就睇佢哋點判斷. 你隔多日再打去, 唔同cs可能有唔同做法

伯爵府

熱血勳章

miranda0311 發表於 18-3-30 22:29
我無博,已經買過張,問題係佢可以改既標準係點?示範圖SMIHT可以改返做SMITH,但SUI就唔可以改返SIU, 呢點好 ...

問左一個客服? 可能咁啱一個客服唔識做都未定
呢間野嘅客服都唔係好可靠
問第一個唔知唔識,第2個可能識
因為我都成日搭佢,交涉過幾次

首頁

尾頁

跳至