心情好差

SSKTL
|
想呷下!發洩下!話説我和老公結婚已經一半年,他是非洲人!入紙申請居港己一段時間,還沒有消息,心情很差!第一,我老公現在沒有簽証所以不能工作,整天在家,有時都覺得替他心痛!第二,現在一份人工,兩份人用,壓力超大!本計劃等老公取得簽證,我們公婆一份,可以租一些環境較好的劏房,但現在都不知道還要等到幾時!我老公都好好的,知道我工作辛苦,平常的晚餐及家務佢都會辧理!所以有時候在想雖然現在辛苦,但起碼家𥚃還有一個人一起辛苦!求主耶蘇可以引領我們有毅力渡過這個難關,阿門!
appledai
|
有些事結婚前都要了解,如多久會取得簽證。一年多,還不如去讀書,一年的master後就有一年的工作簽證。工作7年就永久
Conybrownbb
|
在香港註冊結婚?
ngwong2
|
結婚前冇预計过?會否之前太樂觀?我指揾工方面,因就算本地人揾工都未必揾啱等。
还好你倆未有BB。香港生活經濟压力好大尤其住方面。
幸福花
|
非洲人!!
crystal媽咪
|
我有家人都係同非洲人結婚,都係個女仔搵錢。
個男仔因為唔識中文,所以好多地方都唔請,得一個人負責收入,佢哋都係租八鄉,周圍都係鄉里
vivibabyvivi
|
不如你跟佢去非洲,問題會唔會容易解決啲?
vivibabyvivi
|
crystal媽咪 發表於 18-3-31 10:41
我有家人都係同非洲人結婚,都係個女仔搵錢。
個男仔因為唔識中文,所以好多地方都唔請,得一個人負責收入 ...

我見到好多南亞/非洲人做粗重野,可能只得呢啲先會請
crystal媽咪
|
vivibabyvivi 發表於 18-3-31 10:47

係呀,不過要睇下你另一半可唔可以接受到?
除非有學歷,咁就可以做啲文職嘅高職位。咁就唔需要處理日常生活的啲中文嘅文件。
因為如果差唔多人工。啲人普遍係鍾意請又識廣東話、又識英文、又識普通話嘅。
有啲會自己搞啲出入口成衣生意
無話可說
|
真係有D麻煩!如果唔識睇中文同講中文,仲大鑊呀! 我諗你要做定其他準備
TROUBLEFREE
|
你是申請dependent visa 嗎?
SSKTL
|
回覆 TROUBLEFREE 的帖子

是的
sochui
|
vivibabyvivi 發表於 18-3-31 10:47

流大餅,地盤之類
sochui
|
他有什麼技能?就找相關的工作
BK999
|
SSKTL 發表於 18-3-31 00:20
想呷下!發洩下!話説我和老公結婚已經一半年,他是非洲人!入紙申請居港己一段時間,還沒有消息,心情很差 ...

有結婚証明下,就可以取dependant visa居留HK. 更加可以找工作喎! 佢公司反而不用再申請他的working visa. 你打去immigration 再check 吓!

你老公居留問題解決後,反而係佢可否順利找倒合適的工作.
TROUBLEFREE
|
Dependent visa 審批時間是4-6星期,點可拖年幾?你有無問佢唔批原因係咩??正常你有正當收入可維持兩人生活,你先生國籍能申請合法留港的,佢就要批,除非佢懐疑你地假結婚,我建議你send fax或寫信去上訴!
SSKTL
|

佢直至現在都沒有説批並不批!本想投訴,但又怕弄巧反拙!有時候想起等待都會眼濕濕
asdf0012345
|
請問。。你未同佢結婚前,佢係點生活?
minmin
|
SSKTL 發表於 18-3-31 15:40

佢直至現在都沒有説批並不批!本想投訴,但又怕弄巧反拙!有時候想起等待都會眼 ...

不是投訴,是查詢進度,可以嗎?
bobomia
|

呢啲工唔洗講嘢,唔使寫字,唔識中文都得。