母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb一個星期大,係醫院姑娘已經話我乳頭短,bb搵極都搵唔到岩位埋身,越搵唔到就越忟,我已經每次試完埋身就泵清佢,希望可以泵長d個乳頭,乳頭盾都試過,但bb又唔太鍾意,乳頭盾又成日甩,埋身時每次都有拉長個乳頭同乳暈,等佢擘大口塞入佢咀,每日只得1-2次成功,有冇媽媽可以分享下經驗?thank you

男爵府

回覆樓主

我買左個乳頭盾,癈,冇用的。之後泵奶多,但個幾月後,個b大個d肯啜,個乳頭俾佢啜出左,當然之後又縮番,但冇問題。我陪月話佢之前個客仲扁但都食到,我一定得,咁試下試下又得。

大宅

Bicanna 發表於 18-4-1 00:02
我買左個乳頭盾,癈,冇用的。之後泵奶多,但個幾月後,個b大個d肯啜,個乳頭俾佢啜出左,當然之後又縮番, ...

即係都要等bb大d先知啦

複式洋房

回覆樓主:

我都係短架 頭一個月用多d泵 泵長佢 bb其實都學習緊食奶 我個女係快滿月前終於上手 加油

別墅

papayau1118 發表於 18-3-31 11:13
Bb一個星期大,係醫院姑娘已經話我乳頭短,bb搵極都搵唔到岩位埋身,越搵唔到就越忟,我已經每次試完埋身就 ...

我都係, bb十幾日大,又炆又唔肯食,係咁咬我,我預左做泵媽.......

複式洋房

回覆樓主

用手抆長啲乳頭 再夾扁乳房畀佢啜 會易啲啜到 耐左乳頭畀佢啜長左
而家2 個半月全埋身無問題

別墅

瞓得好勳章

回覆樓主

我全埋身四個多月了本身乳頭凹陷 陀亞b既時候用過乳頭矯正器 向醫院姑娘都贊亞B啜得好好 不過返到屋企都要大戰一論先啜到

樓主加油呀 太谷奶時手擠/泵少少 整軟乳暈拉長Linlin試畀亞b啜 bb好快會適應 祝你早日成功

侯爵府

回覆樓主

乳頭盾無用的。
勤力泵奶,有助拉出乳頭。你亦可以試下埋身前先用電泵泵5分鐘左右,拉長乳頭後有助bb埋身。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

和菓子 發表於 18-4-18 07:19
我全埋身四個多月了本身乳頭凹陷 陀亞b既時候用過乳頭矯正器 向醫院姑娘都贊亞B啜得好好 不過返到屋 ...

我有拉長d再塞佢口,佢都係啜唔實,其實我仲應唔應該用乳頭盾呢

大宅

Meowmeow123 發表於 18-4-5 08:43
用手抆長啲乳頭 再夾扁乳房畀佢啜 會易啲啜到 耐左乳頭畀佢啜長左
而家2 個半月全埋身無問題
...

係夾扁乳暈?

大宅

hellohellojenny 發表於 18-4-18 10:34
乳頭盾無用的。
勤力泵奶,有助拉出乳頭。你亦可以試下埋身前先用電泵泵5分鐘左右,拉長乳頭後有助bb埋身。 ...

我有泵呀,但隔一陣乳頭又平返

侯爵府

papayau1118 發表於 18-4-18 15:56
我有泵呀,但隔一陣乳頭又平返

要keep住泵
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

別墅

瞓得好勳章

papayau1118 發表於 18-4-18 15:53
我有拉長d再塞佢口,佢都係啜唔實,其實我仲應唔應該用乳頭盾呢

亞B吸啜時有無含到乳暈?因為主要係含住乳暈吸啜

別墅

回覆樓主

俾啲信心自己同BB , 一定喂到嫁 .你留意下BB 既肚餓反應,佢未喊之前就同佢試下埋身,試多幾個喂奶姿勢,睇下邊個姿勢BB 容易啜到,佢唔肯,開始喊先用樽喂。我都係岩岩生完第一胎,BB 同我都先後要住院,一直冇埋過身,我又未上奶,佢又唔識啜,我都係接BB 出院先見人奶姑娘,佢第一句就話我乳頭短,BB 好難埋到身,叫我預左要泵奶。我返到屋企keep 同BB 試 ,依家BB 7週喇,埋身完全冇問題。

大宅

snowing_ping 發表於 18-4-21 14:31
俾啲信心自己同BB , 一定喂到嫁 .你留意下BB 既肚餓反應,佢未喊之前就同佢試下埋身,試多幾個喂奶姿勢,睇 ...

我有試過想食未喊前就埋身,佢完全唔擘大個口,只係周圍望,但我繼續試,跟住開始喊,啜一啖就吐出黎再爆喊(我有懷疑係咪我d奶唔好味),搖籃式可能我唔識抱,搞到佢唔舒服,10次得1次會啜耐少少(5-10mins,中途會啜泣),側訓個姿勢佢可能舒服d,10次都有7、8次ok,不都係5-10mins, 都會啜泣,每次離口佢都未夠飽要再食(又開始喊),開始又重複試姿勢睇下咩位先肯啜 ps: 開頭奶出得太快佢又喊, 之後奶出得慢又喊,好氣餒每餐都要餵樽,驚佢會乳頭混淆

大宅

snowing_ping 發表於 18-4-21 14:31
俾啲信心自己同BB , 一定喂到嫁 .你留意下BB 既肚餓反應,佢未喊之前就同佢試下埋身,試多幾個喂奶姿勢,睇 ...

咁你初初試埋身仲有冇泵奶?初初試完都補樽?因為我b好抗拒直頭推開我,我應唔應該狠心d唔補樽淨埋身?

大宅

papayau1118 發表於 18-4-22 04:55
咁你初初試埋身仲有冇泵奶?初初試完都補樽?因為我b好抗拒直頭推開我,我應唔應該狠心d唔補樽淨埋身?
...

我個人唔會咁做。bb只係一個星期大食唔到都正常。唔好因爲佢唔肯埋身就由佢大喊,佢就算飲左都好易嘔,辛苦你又辛苦bb。你喺佢未餓到顛前試埋身跟住再杯/樽餵先。等佢大左,啜得叻左,佢就肯再埋身架喇。我個仔大約三個星期、一個月大開始就肯啜啦。我一邊平一邊凹。
加油

別墅

papayau1118 發表於 18-4-22 04:52
我有試過想食未喊前就埋身,佢完全唔擘大個口,只係周圍望,但我繼續試,跟住開始喊,啜一啖就吐出黎再爆 ...

如果BB 喊呢 我會抱佢貼係心口,安撫下佢先。如果停左既話 我會再試下佢佢啜。如果佢喊唔停既,我會用樽喂左先,下轉奶再試。

別墅

papayau1118 發表於 18-4-22 04:55
...

我會泵左一邊奶先,另一面都泵少少出黎,一黎個胸會林啲,二黎乳頭會出啲。再俾BB 啜 ,慢慢佢就會啜得叻。

大宅

penguinguin 發表於 18-4-22 10:21
我個人唔會咁做。bb只係一個星期大食唔到都正常。唔好因爲佢唔肯埋身就由佢大喊,佢就算飲左都好易嘔,辛 ...

我會再加油試下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊