自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

有好多大學生都會做補習老師去幫補下自己
但偏偏全部家長要求多多
第一
要求接放學
同埋明明補個半鐘但因為自己未翻到屋企要求老師要留到佢翻到為止 但唔比呢d凸左出泥嘅時間錢 請問我嘅時間就唔係時間?
我唔知點解可以咁厚面皮 亦都可以唔留直接走 但我真係唔放心放佢自己一個喺屋企
之前有個工人姐姐 但佢唔做了 所以之前我走左都有工人姐姐睇住個細路
你可以話我好斤斤計較,真係好對唔住喎我d時間唔係時間,我好空閒架。

第二
憑我一星期同佢補二日,每日個半鐘,而小朋友係淨係會喺補習時間先會溫書,家長話我教唔好小朋友。你當我神仙嗎?一個星期溫得果3個鐘習,仲要呢3個鐘有40%時間係佢要做埋d功課,心散扭計,如果你地覺得憑咁就可以由30分升到80分,對唔住,我冇本事幫你小朋友:)

第三 (呢個先係重點)
覺得補習老師嘅人生時間係為佢而走
其實你果日唔得閒補唔緊要 可唔可以早d講
點解次次都要咁遲先通知我?
最過分試過我上到去屋企係冇人 話唔記得同我講 又或者前15-60分鐘先講
大佬阿你地覺得我真係咁得閒???
今日3月31號係公眾假期
我已經喺上一個星期開始再3 confirm呢3位家長係咪真係呢日都補
一日補三個學生都要13:00-20:30(計埋交通時間果d)
基本上一日都貢獻左出來
如果佢地都唔補嘅我都可以約下人 拍下拖
好啦最後佢地一個接住一個咁喺補習時間前1個鐘話唔補
有一個好d 係2個鐘前
好彩我住得唔算遠 如果唔係我出左門口連車錢都蝕埋(emoji)(emoji)

最後我想呼籲下咁多位家長
不論你係咪我上述講嘅果d咁有責任感嘅人
我求你地唔好再害我地
我地都係人 唔係神仙
我地d時間都好寶貴
唔該都學下尊重人
唔識嘅都可以搵個補習老師同你補下成長課

男爵府

回覆樓主

咁又真係幾慘,唔好唔開心喇,當休息下,搵過其他學生啦

大宅

回覆樓主

同情你 我覺得你可以同這些家長直接説出感受
你吾出聲 佢地就可能認為你會認同他們
補習老師吾易做 加油啊

大宅

Whyneedname 發表於 18-3-31 22:27
但偏偏全部家長要求多多
第一

你真唔好彩揾到呢D家長,我女兒都有補習,我自己绝对唔會亦從未試過咁樣!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

同情你

大宅

回覆樓主

D家長真係以為有錢就大晒

水晶宮

回覆樓主

搵另外學生之後放棄呢D咁不負責任的家長

sklui    發表於 18-4-1 12:51
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

民房

回覆樓主

原來仲有正常家長
好多謝你地
其實上面情況嘅學生都有d頂唔順冇補
淨翻都係同學生感情好果d
淨翻嘅問題都係勁遲先通知唔補呢個問題
其實我今年都final year
補埋佢地呢個學期我就唔補了
有時真係好唔捨得d學生(emoji)(emoji)(emoji)
其實都係家長唔好
而加補緊果d學生都好乖
睇住佢地升到好中學我就會心滿意足

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

家長要求你幫手接放學,你直情話畀佢聽有其他工作要做。唔會應承

第日再收新學生時,講到明。除非真係病,否則confirm咗上堂而失約。係要罰錢
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

但偏偏全部家長要求多多
第一

換學生吧啦
我從來唔會咁樣要求補習老師架囉
反而我遇到no show 唔出聲
或者遲到但又準時走
對住呢d 我都好無語

琥珀宮

但偏偏全部家長要求多多
第一

同佢講明,多出既時間照計錢,呢d叫均真,唔係計較!

或者下次早走補番!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

換家長啦(搵過第二份)
離哂譜!
請勿打招呼~

伯爵府

我反而遇過補習老師有第三點嘅問題,最後我決定唔再搵佢補。

民房

唉瘋 發表於 18-3-31 22:50
我反而遇過補習老師有第三點嘅問題,最後我決定唔再搵佢補。

我番過補習社 真係有導師又遲到又no show
改到5個學生唔知點
理由係唔記得左要番補習社或者遲左起身

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

第一果個要收返錢,當加鐘,一係走人,

第二既我當佢地講下算,俾少少錢可以將蠢才變天才咩?妄想

第三果個就鬧下家長啦,一係話出左黎到左,叫佢俾返車錢再係咁。

唔洗同呢d家長客氣

男爵府

Whyneedname 發表於 18-3-31 22:40
原來仲有正常家長
好多謝你地

其實你好好,我好配合補習老師的,可惜我同你掉轉,請過的都冇心教

大宅

但偏偏全部家長要求多多
第一

咁唔尊重你嘅僱主,唔好做啦。

用戶要求終止服務

回覆樓主

呢行需求好大,希望你快啲搵到好工

男爵府

Whyneedname 發表於 18-3-31 22:40
原來仲有正常家長
好多謝你地

你好有責任心。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

仲有接放學,照計錢,無左工人姐姐老鳳點人?更何況要接放學既小朋友都唔慌高form , 補習錢都唔多,仲要接放學等家長返黎真係拉長曬d時間,蝕曬俾佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至