自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢一年覺得自己身體差左,好易傷風感冒,剛剛3月頭先傷風感冒好返,點知呢2日好似又想作病咁。。仲要一發係喉嚨發,之後鼻塞流鼻水,好辛苦。。
腸胃又差,本身之前有腸易激,最近又發作,食少少嘢都可以搞肚痛。。
有冇jm可以分享點增強抵抗力?or分享點好返?thanks

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Kinki1102 發表於 18-4-1 11:58
呢一年覺得自己身體差左,好易傷風感冒,剛剛3月頭先傷風感冒好返,點知呢2日好似又想作病咁。。仲要一發係 ...

我!
所以我依家日日都做運動,我主要係游水,身體好咗好多。你都可以試吓

大宅

回覆樓主:

1月病完,而家又感冒

公爵府

回覆 Kinki1102 的帖子

我以前係,每個月都病,唔係感冒就腸胃,我是睇中醫調理,我容易感冒其中一個原因係患感冒睇西醫,感冒唔清所以好容易返發,如果我嚴重感冒先睇西醫再睇中醫,就無咁容易作病,我成日病中醫話我脾胃虛,容易濕熱,所以引起成日病,我除了飲中藥調理身體,仲經常食保脾胃去濕食品,脾胃好就無咁容易濕熱,就無咁容易病,我依家都無咁容易病,同最好多做運動

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-4-1 12:56
回覆 Kinki1102 的帖子

我以前係,每個月都病,唔係感冒就腸胃,我是睇中醫調理,我容易感冒其中一個原因 ...

我之前都有做運動,果排係好少少,不過最近壓力大,又冇時間做運動,所以身體都差左

大宅

志志媽咪 發表於 18-4-1 12:29
我!
所以我依家日日都做運動,我主要係游水,身體好咗好多。你都可以試吓
...

唔該jm,我會多做運動

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Kinki1102 發表於 18-4-1 14:32
唔該jm,我會多做運動

唔好客氣
我始終覺得做運動係最天然,如果要食藥,其實始終都唔係一件好事
你加油

男爵府

回覆樓主

我地一家四口上個月睇感冒洗咗5000蚊,呢頭好返果頭又病,到而家仲未斷尾,睇咗唔同醫生

大宅

回覆樓主

我本身有地貧,抵抗力同底子都差過人。依家感冒都睇中醫,去到人多地方戴口罩,酒精潔手。

伯爵府

回覆樓主

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kinki1102 發表於 18-4-1 11:58
呢一年覺得自己身體差左,好易傷風感冒,剛剛3月頭先傷風感冒好返,點知呢2日好似又想作病咁。。仲要一發係 ...

我,連西醫都開維他命c我調理

大宅

pomanlife 發表於 18-4-1 18:41
我,連西醫都開維他命c我調理

剛睇完醫生。。發燒。。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kinki1102 發表於 18-4-1 18:47
剛睇完醫生。。發燒。。
我發覺日日食一個橙真係得架, 你試下

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我逢親某一日極度失眠,9成會病。所以,足夠的睡眠好重要。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

生完小朋友好易病個幾月兩個月就病一次,病親又唔易好

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

充足睡眠、運動

珍珠宮

回覆樓主

我直頭由新年前一個星期到而家都未好過,枕住感冒、咳、傷風、咳。

尤其咳從來沒冇定過,中醫西醫都藥石無靈!

伯爵府

momobbbbb 發表於 18-4-1 19:25
生完小朋友好易病個幾月兩個月就病一次,病親又唔易好

我都係呀,仲要小朋友病我一定跟住病,百發百中,但我又好得慢過佢,剛剛食咗jm介紹嘅接骨木,好似有啲用,隔耐咗先病

別墅

咖啡戀人 發表於 18-4-1 12:44
我 1月病完,而家又感冒

哎,我同你一樣,時間都一樣
一唔够訓就嚟料
宜家鼻塞中
坐咗喺度
一瞓低就塞,用鼻塞通都冇用

瑪瑙宮

natjosejim 發表於 18-4-1 21:53
充足睡眠、運動

x 2

日日運動半小時(最好多 d ), 一只蕉同一只蘋果, 唔夜食, 零食煎炸涷飲盡量少.

首頁

尾頁

跳至