自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

同媽媽關係一直唔好,細時佢因為工作關係將我俾左親戚照顧,直至中學先因為某啲原因叫我同番佢住。
但細時親戚對我不薄,關懷備至,反而媽媽好少黎探我,如果黎探我就冇咩關心說話,又冇咩攬錫,又唔會帶我去街玩。
到大個番去同佢住,嗰時佢已經退休冇工番,都唔會對我有咩關懷或者愛錫既感覺,我唔知係咪我小氣,但對於我黎講記憶猶新,例子,淨係識得罵就不在講,我病左唔會煲啲粥(或其他食物)俾我食,病到死死下要我求佢先肯帶我去睇醫生。放假冇飯錢但又唔煮飯,屋企又冇野食。讀到書但叫我唔好讀出黎做野交錢俾佢,最後要我應承佢唔攞屋企一分錢,自己借錢讀,仲要將借到既俾部份作為家用先俾我讀(但當時只有我未出身,其他兄弟姊妹已經做緊野有交錢俾佢)。到我出黎做野,未出糧已經唔准我用佢買既野。。。

侯爵府

2018復活節勳章

caterpillarbean 發表於 18-4-1 23:59
同媽媽關係一直唔好,細時佢因為工作關係將我俾左親戚照顧,直至中學先因為某啲原因叫我同番佢住。
但細時 ...

我見閣下對媽媽都有好多不滿,請問後悔點係邊度呢?

你媽媽由細到大都無關心過你? 讀書借錢,但借到嘅錢都要比部份佢?

翡翠宮

畀面勳章

淘寶 發表於 18-4-2 00:01

我見閣下對媽媽都有好多不滿,請問後悔點係邊度呢?
同問
日日是好日

男爵府

mother904 發表於 18-4-2 00:02
同問

樓主個主題話長篇 係咪未打完

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

係咪未完

大宅

回覆樓主:

跟住就一嬲之下離開屋企,投靠親戚住,但一直都有俾家用,之後就識左依家個老公,拍左幾年拖就結婚,但都有俾禮金等正路野亞媽,但關係都係好一般。
好奇怪地佢近幾年突然好似上身咁,成日話我細時佢好錫我,我明白佢老左都會想啲仔女多啲關心佢,但佢經常責怪我唔搵佢,但一來我係working mum, 二來我真係對佢冇咩感覺,覺得可探可唔探咁拉。
今晚就係因為咁我就同佢嘈,仲要俾啲細路聽到,佢地仲要問我做咩同婆婆嘈交,話我仲咩罵婆婆,大嗰個仲話婆婆一定好傷心,如果我同亞妹大左好似你咁罵你,你會點?
喺呢刻我知我錯,平時已經百般忍讓(對住媽媽既時候盡量忍讓,唔出聲),今晚頂唔住佢無理既責怪,大聲話佢(喺廁所講電話),俾我啲小朋友聽到,我好內疚,又唔可以同啲小朋友講我媽咪對我有幾唔好,或者我對佢有幾不滿。。。
唔好意思咁多位,我講得可能太長氣,文筆又唔太好,我其實想問我應該點同啲小朋友講好呢?我就已經即時話左自己唔啱架拉,但覺得好似仲唔得。。。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

未打哂都好,樓主的阿媽都幾“good guy”,又一次證明天下無不是之父母係錯的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我二個女都有聽見我同我媽嘈 有問點解
我會直接同個女講 發生咩事 點解我地會嘈
我唔會做個只say yes既人 大家講道理
唔係做父母就實無錯 錯就要認

APIGMA    發表於 18-4-2 09:35

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

caterpillarbean 發表於 18-4-2 00:20

跟住就一嬲之下離開屋企,投靠親戚住,但一直都有俾家用,之後就識左依家個老公,拍左幾年拖就結婚,但 ...

。。。照直講。
有時睇親聞,阿仔會問我點解個父母會唔錫小朋友,我同佢講,你好幸福,有個愛錫你的父母,等佢知道我對佢好唔係“必然的”。其實我都唔知咁做啱唔啱,但樓主你唔講個事實出黎,你喺小朋友心中係壞人,因為守護一個衰人的聲譽而影響你喺寶貝心中的位置,值得嗎?

男爵府

caterpillarbean 發表於 18-4-2 00:20

跟住就一嬲之下離開屋企,投靠親戚住,但一直都有俾家用,之後就識左依家個老公,拍左幾年拖就結婚,但 ...

吓~我真係會話個原因俾自己小朋友知道,但會叫佢地一樣尊重老人家.唔會製造假象美化現實,順便教育女女幸福非必然,你俾左家庭溫暖d女,但其實你自小缺乏,教d女惜福呀

翡翠宮

畀面勳章

你既問題唔係後悔同媽媽嘈,而係要同小朋友解釋發生咩事。
我同父母關係都好疏離,一年只見幾次,見面亦不會多說話,我女都有問我點解,我間唔中都會同佢講下以前發生過咩事,我的感受如何。因為我要俾佢知道,人與人的感情不是因為關係,而係因為經歷。

日日是好日

子爵府

回覆樓主

係我一早反面,你先咁好人

大宅

我一定會解釋清楚俾我小朋友聽,只係講事實,唔係講大話,睇唔到有乜野要自己吞左佢又再委屈落去,仲要影響埋小朋友對自己嘅觀感。

難道婆婆嘅形象要保,但作為媽媽嘅自己就唔使保?

樓主,我好相信「可憐人自有可恨處」呢句說話。

侯爵府

2018復活節勳章

原來係咁,我會好直接話比我小朋友知點解會咁。幸福非必然。

比自己小朋友誤會自己做衰人,唔愛媽媽,我接受唔到,我會直接話比小朋友知自己係點成長。

但同時,我自己應該會唔再係小朋友面前鬧自己媽媽,私下先會講。

大宅

sunnymama2 發表於 18-4-2 00:27
。。。照直講。
有時睇親聞,阿仔會問我點解個父母會唔錫小朋友,我同佢講,你好幸福,有個愛錫你的父母, ...

平時都分享細時點滴,媽媽嗰部分都有講下,但比較輕描淡寫,唔想小朋友學到要諗住別人對自己既唔好,所以都只會講我媽媽佢哋婆婆番工辛苦,邊得閒理我咁囉

大宅

sunnymama2 發表於 18-4-2 00:22
未打哂都好,樓主的阿媽都幾“good guy”,又一次證明天下無不是之父母係錯的。
...

咁佢又唔衰得晒既,起碼佢同我衰老豆離婚後冇改嫁,唔洗我對住另一個唔知好唔好既男人

大宅

小豬澄 發表於 18-4-2 00:24
我二個女都有聽見我同我媽嘈 有問點解
我會直接同個女講 發生咩事 點解我地會嘈
我唔會做個只say yes既人 ...

我自己就係覺得唔識點樣拿掐個位,我都想講事實,但又唔想俾佢地覺得係我唔啱(同媽媽嘈),先講話我媽媽點點點,感覺上我好似俾緊籍口自己咁

珍珠宮

回覆樓主:

我都係細細個已經唔係同父母住,係阿嫲湊到我讀中學先返屋企,不過返返去住就開始反叛,覺得佢地唔愛我,讀到中二就踢左出校之後就出黎做野,一出糧成份糧佢地都攞左去,淨係每日比dd錢我返工,其實真係唔想返完全冇動力,搵錢都唔係自己,所以愈黎愈唔鍾意佢地,好想離開個屋企,好早就嫁左人

大宅

sunnymama2 發表於 18-4-2 00:27
。。。照直講。
有時睇親聞,阿仔會問我點解個父母會唔錫小朋友,我同佢講,你好幸福,有個愛錫你的父母, ...

想講實情,但又唔想好似講婆婆壞話咁

男爵府

其實照直同小朋友解釋,佢地都有權知道,唔需要想得太多

首頁
12345...6

尾頁

跳至