自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

mydearson 發表於 18-4-2 08:44
第一次聽,長知識了

我都是第一次聽

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Froggy_joe 發表於 18-4-2 17:50
我女跳舞幾有天份,一年級已經俾學校捉咗去現代舞校隊

有人提議一齊去學拉丁舞,但我拒絕,主要係taste問 ...

其實中國舞或者土風舞d衫裙仲靚喎,又多款式,我女初初都睇高班同學表演,覺得好靚,所以想學,一學就四五年到而家,越高班跳嘅越難,舞就越長,衫相對越靚,又有扇呀水袖呀絲帶呀手鼓呀好多道具。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-4-2 22:15
其實中國舞或者土風舞d衫裙仲靚喎,又多款式,我女初初都睇高班同學表演,覺得好靚,所以想學,一學就四五 ...

我細個跳土風舞,表演嘅裙好多都好靚變化又多,比起其他舞蹈服裝其實都唔差㗎

伯爵府

因為太早接觸男人,

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 18-4-2 22:21
我細個跳土風舞,表演嘅裙好多都好靚變化又多,比起其他舞蹈服裝其實都唔差㗎
...

我以前都係跳土風舞加少少中國舞,d裙加頭飾都好靚,而家我女表演時著嘅更靚。

大宅

回覆樓主:

其實真係唔識欣賞小朋友跳拉丁 完全係老人精咁,無晒小朋友嘅童真同可愛 之前fb有段片係外國兩個小朋友跳得好勁,講真,我睇到毛管棟

davywm    發表於 18-4-3 12:00

珍珠宮

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-4-2 22:27
我以前都係跳土風舞加少少中國舞,d裙加頭飾都好靚,而家我女表演時著嘅更靚。
...

咁啱嘅,大家都諗過做同一職業又都跳過土風舞,不過我唔係專登俾錢出去學嘅,只係喺學校俾老師揀咗出嚟跳咗幾年。

寶石宮

回覆樓主:

真係冇諗過有關係

王國長老

nainaitze 發表於 18-4-2 22:32
咁啱嘅,大家都諗過做同一職業又都跳過土風舞,不過我唔係專登俾錢出去學嘅,只係喺學校 ...

我都係學校學,參加土風舞學會跳咗七年,老師有教下中國舞,後來上大學要修一年PE,要揀兩種運動,我靠跳舞攞咗個A,我女因為同學跳ballet好想學,但老公唔俾,後來佢話想跳中國舞,俾我揾到唔貴嘅,更好彩係老師好好,我女學得好開心,今年老師退休,交俾佢d學生同師妹教,我女都扭咗一陣計話唔學,但新老師好錫佢同幾個同級嘅同學仔,而家幾個女仔一齊升班一齊跳,我女又開心番,呢d興趣班學嘢其實係其次,成長至係最重要果part, 中國舞土風舞呢d一般內容都係風土人情,比較單純,我覺得適合小朋友跳。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

中國舞,芭蕾舞,沒有太多與男子嘅身體接觸,但拉丁穿得小,又太貼身,而家資訊發達小孩幻想豐富 最怕就係成日扮得靚靚會自 戀
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主

好似芭蕾舞和飲食失調症咁

珍珠宮

心理影響生理嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

完全無諗過

珍珠宮

回覆樓主:

我無知。只覺拉丁舞舞姿同衫都好核突

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-4-2 08:12
浙江杭州九歲女童豆豆,不但個子長得比同齡孩子高,乳房更早在兩年前開始發育,如同少女。求醫後,豆豆的骨 ...
我覺得冇關係,發育和吸收、遺傳關係更大。事實上,跳不跳拉丁舞,我們現今的孩子發育也早了很多,這和營養過剩、遺傳有更大關係。

拉丁舞既身體接觸,除非大家既賀爾蒙好影響到對方,否則點會影響到發育?孩子每日都比父母抱抱,又會影響到嗎?

女孩子7歲發育,現今社會己不是算是早,7歲前,就算早了,要去政府check。

如果好擔心孩子早發育,我的兒科醫生說,可小進食有激素的食物,如:家禽、雞蛋、蜂皇漿、加工肉。

Mag85    發表於 18-4-3 11:30

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

狐朦 發表於 18-4-3 03:11
我無知。只覺拉丁舞舞姿同衫都好核突

拉丁舞根本是男女比較深入接觸的調情~

不會適合小朋友,我子女一定唔比學~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我又唔覺得小朋友跳拉丁舞有咩問題喎,本身我都鐘意睇拉丁舞,唔覺得d舞姿系d人講到咁不雅,仲幾跳脫因為動作快,我都睇過小朋友跳,真系完全唔覺得核突,我覺得好睇過跳中國舞多多聲!個人覺得中國舞舞姿同裝扮都。。。
利申 有個女,唔會刻意要佢學,但如果佢想既話亦唔會阻止,不過我個女系男仔頭肯定唔會有恆心學拉丁舞呢種咁高難度既舞。。

別墅

回覆樓主:

想問爵士舞是否拉丁舞?我見D爵士舞又濃裝又小布咁!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 18-4-3 05:02
我覺得冇關係,發育和吸收、遺傳關係更大。事實上,跳不跳拉丁舞,我們現今的孩子發育也早了很多,這和營養 ...
孩子每日都比父母抱抱 =/= 男女之間互相調情喎

伯爵府

大力大力 發表於 18-4-2 08:12
浙江杭州九歲女童豆豆,不但個子長得比同齡孩子高,乳房更早在兩年前開始發育,如同少女。求醫後,豆豆的骨 ...

所以我身邊的親朋戚友向我推薦,我都堅決唔比女女學,就係因為我覺得拉丁舞的動作有不少性暗示,要學,我寧願比女女學芭蕾舞,起碼動作較優雅

首頁
45678...11

尾頁

跳至