乳房超聲波與乳房X光造影

PCCW2319
|
請問如果做左乳房超聲波, 結果係正常, 係咪唔需要花錢再做乳房X光造影?
mmya
|
做邊種應該關乎年紀同埋各種情況,可問清楚醫生。 據我之前自己search過, 兩者各有好處及各有盲點
PCCW2319
|
mmya 發表於 18-4-2 11:20
做邊種應該關乎年紀同埋各種情況,可問清楚醫生。 據我之前自己search過, 兩者各有好處及各有盲點
...

上網睇過40歲或以下就照超聲波, 以上就做埋X光造影。
SiuBBee    發表於 18-4-3 17:11
mercurycc
|
醫生話超聲波及乳房X光造,睇既野有分別。
lojo11
|
造影唔洗年年做,40歲開始照
wcpcelia    發表於 18-4-4 16:10
PCCW2319
|
lojo11 發表於 18-4-2 11:32
造影唔洗年年做,40歲開始照

請問如果做X光造影, 邊間會好d?
lojo11
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 11:49
請問如果做X光造影, 邊間會好d?

夾就間間差不多,儀器夾!
Pulmma
|
未生過仔, 超聲好d。 因為乳線未用過,x ray 照出來都係一片白色冇野睇到 。
PCCW2319
|
lojo11 發表於 18-4-2 11:50
夾就間間差不多,儀器夾!

我知道要夾, 而且朋友講係會好痛。

所以, 超聲波結果係正常, 我都唔係好想去做X光造影。
PCCW2319
|
Pulmma 發表於 18-4-2 11:54
未生過仔, 超聲好d。 因為乳線未用過,x ray 照出來都係一片白色冇野睇到 。
...

如果生過仔但無餵過人奶, 算唔算未用過呢?

而且坐月時飲左好多淡豆豉炒麥芽黎回奶, 真係唔多覺有奶流出黎。
sarali
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 11:17
請問如果做左乳房超聲波, 結果係正常, 係咪唔需要花錢再做乳房X光造影?

我上次照完超聲波,照到有水泡外,仲有兩粒嘢,一粒痛一粒唔痛,所以再做造影,之後抽針驗係咩,全部過程都冇呢度 JM 講好痛
lojo11
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 11:56
我知道要夾, 而且朋友講係會好痛。

所以, 超聲波結果係正常, 我都唔係好想去做X光造影。 :happy ...

咁唔會痛到喊,捱到的!我夾過一次,係痛不過都係好短時間
agugi
|
我想做X光造影檢查,有冇jm推介去哪裡做平D?
lovebbb
|
造影爽其實唔痛。我照超聲波有好多水瘤,醫生建議隔年做造影檢查
cathy-tse
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 11:59

而且坐月時飲左好多淡豆豉炒麥芽黎回奶, 真係唔多 ...

我係聖保祿做

大約10年前嗰部舊啲嘅既係夾好痛

前幾個月再做身體檢查發覺佢部機係新嘅夾唔痛
PCCW2319
|
sarali 發表於 18-4-2 12:07
我上次照完超聲波,照到有水泡外,仲有兩粒嘢,一粒痛一粒唔痛,所以再做造影,之後抽針驗係咩,全部過程 ...

請問你係邊間做? 收費貴嗎?
PCCW2319
|
cathy-tse 發表於 18-4-2 12:10
我係聖保祿做

大約10年前嗰部舊啲嘅既係夾好痛

我上聖保祿網睇過。 好似只有套餐檢查。無單項乳房造影。
紫色線
|
我媽2月頭兩個同時做 提供嘅資訊唔同
Pulmma
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 11:59

而且坐月時飲左好多淡豆豉炒麥芽黎回奶, 真係唔多 ...

可以, 唔駛餵過, 只要產生過, 制造過乳汁就會照得清楚。 如果唔係xray 係好難睇到的

e個時候, 超聲波反而仲理想d
cathy-tse
|
PCCW2319 發表於 18-4-2 12:16
我上聖保祿網睇過。 好似只有套餐檢查。無單項乳房造影。

我唔知道啦因為我都係做套餐