婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

馬爾太 發表於 18-4-2 18:32
佢出哂錢嘅咪俾晒佢囉!我唔擺滿月都仲得呀!

Kk

大宅

cheesebear 發表於 18-4-2 18:57
我也感激她坐月每天給我三餐飯(她住在隔離),雖然每一餐都是用不銹鋼兜盛過來,而且係冰涼的。她亦明言 ...

佢到今時今日都指住講有飯比我食,不過佢講漏咗滿月宴之後個日開始就冇啦,個份快狠準,準過老細出糧

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁你仲忍99十年咁耐,一早就應該互相不往來,你又唔係要99養,洗咩睇佢面色,聽佢啲廢話!

男爵府

你奶奶咁對你,你老公啞的?
怪唔之得要搞到離婚。

大宅

Solarflare 發表於 18-4-3 00:04
你奶奶咁對你,你老公啞的?
怪唔之得要搞到離婚。

JM你啱呀,C6的問題一句講晒,佢係啞的,佢唔覺得佢屋企人有問題。

大宅

aptcan 發表於 18-4-2 23:53
咁你仲忍99十年咁耐,一早就應該互相不往來,你又唔係要99養,洗咩睇佢面色,聽佢啲廢話!
...

我以前見到呢d事情同JM你的想法一樣。但係有小朋友並非話咁易斷就斷。在初期大家點都需要磨合,而且亦要為C6諗下佢夾在中間也有難處,可能我讓一步會好d呢?初時我係咁諗的。而且有家庭不能再好似以前咁中意點就點。

不過,時間一路過去,在過程中我發現無論幾努力亦冇能力去改變狀況,要個老人家改變難過愚公移山,所以我放棄,亦唔介意同佢不相往來,所以我夠膽在這裏出post.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

但用十年時間磨合,同埋希望c6學懂幫忙處理兩婆媳關係,實在太長吧,你令自己活在地獄十年,太可憐了!

男爵府

cheesebear 發表於 18-4-3 00:20
我以前見到呢d事情同JM你的想法一樣。但係有小朋友並非話咁易斷就斷。在初期大家點都需要磨合,而且亦要為 ...
樓主真係好勁,為左個小朋友,咁多年黎試住討好奶奶。
比著係我,坐月咁對我而且C6仲要唔幫口,己經以後唔使見,就算見到都黑口黑面。

大宅

aptcan 發表於 18-4-3 00:28
但用十年時間磨合,同埋希望c6學懂幫忙處理兩婆媳關係,實在太長吧,你令自己活在地獄十年,太可憐了!
...

Pp

大宅

Solarflare 發表於 18-4-3 00:32
比著係我,坐月咁對我而且C6仲要唔幫口,己經以後唔 ...

我未做媽媽時,非常唔忍得痛,亦唔受得氣。但自從陀B之後,每次檢查都死忍,心裏面諗住為咗個仔。發現母愛真係偉大,唔係吹水的。

大宅

Solarflare 發表於 18-4-3 00:32
比著係我,坐月咁對我而且C6仲要唔幫口,己經以後唔 ...

Lo

大宅

aptcan 發表於 18-4-3 00:28
...

Up

男爵府

cheesebear 發表於 18-4-3 00:44
可能我們始終不是一起住,不會日對夜對。小朋友出世個年最辛苦,之後阿爺有病,覺得唔可以咁絶,人地唔好 ...

樓主,雖然話寧教人打仔莫教人分妻。但你個老公去到呢個地步都係啞既。你留係佢身邊都無咩用。

有時有啲野到失去左先會知重要。

記住,如果真係離,唔好懒大方淨帶走仔女咩都唔要。結左婚咁多年仲要有仔女應可以分佢50%身家。

大宅

Solarflare 發表於 18-4-3 01:02
樓主,雖然話寧教人打仔莫教人分妻。但你個老公去到呢個地步都係啞既。你留係佢身邊都無咩用。

有時有啲 ...

C6知事情嚴重,佢去同佢老豆講咗大約有咩問題,當然唔會好firm或好有說服力個隻,又係驚驚青青個d款咁。佢d身家我唔恨,個仔係我生出來,養育佢係我責任,至於人地會唔會盡呢份責任,就佢地嘅事,我控制唔到。

男爵府

cheesebear 發表於 18-4-3 01:10
C6知事情嚴重,佢去同佢老豆講咗大約有咩問題,當然唔會好firm或好有說服力個隻,又係驚驚青青個d款咁。佢 ...

你老公同62講完,你62會去同99溝通,咁就解決左個問題?

大宅

回覆樓主

我都有個仔,將來我都有機會做人99, 我會引以為鑑,未必做到好99,只希望能做到問心無愧,可能我到時都會覺得人地個女搶走我個仔呢?所以我要以阿嫲爲例子唔好重蹈覆轍!因為太嫲當年對阿嫲唔好,一直偏心大伯娘和四嬸(阿嫲排第二)。所以,阿嫲同大伯娘有牙齒印,源於大伯娘個仔(C6堂兄)

大宅

Solarflare 發表於 18-4-3 01:27
你老公同62講完,你62會去同99溝通,咁就解決左個問題?

62個病未必識去溝通,不過阿嫲會知C6講過嘢。而一直只有62和99這個角色,當中仲有一個一提起就把幾火嘅陰陽怪人(C6親細佬)

呢位仁兄double master, 但高分低能。由細到大似女人多過男人。見工要個阿媽去接,返工比A4紙介親手指,放工返來話要去醫院打破傷風。小至圖書要一式兩份,printer要同model兩部,住要住大房,同個阿哥一粒豆豉都不能分享!家庭晚飯已經遲到,打比C6問係咪著住某牌子jacket ? C6話係。然後佢來到件Jacket未見過似新,原來佢好介意同C6撞衫,所以除了自己個件放公司,然後買過件!原本呢d嘢與我無關,直至我仔出世,可能佢覺得在家庭中最孻地位被取代,所以一開始已經仇視我仔。點解咁講?我仔叫佢叔叔會唔睬佢。但我要仔叫,人地冇禮貌係人地嘅事。

大宅

cheesebear 發表於 18-4-3 01:41
62個病未必識去溝通,不過阿嫲會知C6講過嘢。而一直只有62和99這個角色,當中仲有一個一提起就把幾火嘅陰 ...

另外,前文提到阿嫲在阿仔兩歲時,由呢位雙碩士提出要我仔俾佢阿媽湊。而C6答佢婆婆湊得好地地,而且係阿嫲自己唔湊在先。呢位雙碩屎話:”咁而家媽咪話要湊,就要俾返佢啦!”

大宅

cheesebear 發表於 18-4-3 01:44
另外,前文提到阿嫲在阿仔兩歲時,由呢位雙碩士提出要我仔俾佢阿媽湊。而C6答佢婆婆湊得好地地,而且係阿 ...

亦試過阿b扭計我話佢,阿雙碩屎話我好鬧個仔,佢要乜咪俾乜佢囉!阿爺阿嫲我冇得唔忍,但呢條高分低能我只好回敬佢一句,以後亦冇第二句:”我教仔唔關你事,你喜歡教人個仔,你可以自己生一個教飽佢!!”

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

帶埋個仔返娘家,爺嫲未必衰,但個double master好恐怖咁

首頁

尾頁

跳至