月銷2000部的電磁爐,爆炒和煤氣不分上下,煤氣公司有難了

teddybearhk
|

大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan牌電磁爐都有這感覺。直至近來翻大陸屋企,無意中發現網上銷售緊一款凹面嘅電磁爐,用戶評價係99%正面,煎爆炒效果和煤氣好接近或更快。啱啱屋企壞了氣體煮食爐,又想試下新產品,價格又平,只係幾百元,不妨一試。

凹面嘅電磁爐最佳效果用凹面的鑊,因為能量更加聚集,當然普通的平面煲一樣可以用到。

電磁爐到手之後試下炒菜,落油起鑊個下已經知道好掂,勁多油煙上升,和煤氣爐的一模一樣,食落口感覺和煤氣爐炒出來的冇分別。其他介紹可以睇下面嘅連接評價,大部分用戶重複購買多次給朋友或親戚使用。
這個電磁爐有五檔火力選擇,比較少,由500W至3000W。火鍋用三檔2000W,炒菜用2600W,油炸用最高3000W。

好後悔咁遲先發現到這類產物,香港賣幾千元的爐都未必爆得起,因為上年才更換了新的煤氣煮食爐
,夏天煮飯勁熱。

這類家用產品絕對係科技上的進步,話電磁爐唔夠鑊氣呢句說話可以進入博物館啦

*如果要喺香港使用必須自己剪頭更換做13A插頭,切物用旅行轉換頭,因為電流好大下~10-13A。
updated:搵過開箱文,實測只有電流~10A。
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.ef332e8dtlBcn7&id=534835665520

ckcleung
|
回覆 teddybearhk 的帖子

幾年前已轉用電磁爐, 比用媒氣慳錢
cake05    發表於 18-10-24 08:29
tommuchshe    發表於 18-4-9 00:02
sze811
|
想表達乜
ccfu123
|
teddybearhk 發表於 18-4-3 10:11
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...

Hi teddybearhk
有興趣試,屋企用緊平面電磁爐及電陶爐,就係煮野冇鑊氣唔香,所以成日買鑊試來試去,效果都麻麻,請問你着買咗邊款套餐呀(配鑊),平時屋企啲電磁爐廚具用唔用到啊?謝謝你
ccfu123
|
sze811 發表於 18-4-3 10:52
想表達乜

我估係,平時用開啲電磁爐效果太差,煮野冇鑊氣(因為我有同感),現在遇到一款覺得效果好好的電磁爐,想同大家分享下
teddybearhk
|
ccfu123 發表於 18-4-3 11:19
Hi teddybearhk
屋企用緊平面電磁爐及電陶爐,就係煮野冇鑊氣唔香,所以成日買鑊試來試去,效果都麻麻,請問你着買咗邊款套餐呀(配鑊),平時屋企啲電磁爐廚具用唔用到啊...
我選精鐵個款鑊,不過用完唔枚乾的話都係會容易生銹,但係用來爆炒真係冇得輸。
相信大部分鐵/不銹鋼煲都用到,我未試過唔得。
登!登!登!
|

食店好多都用哩種電磁爐架
teddybearhk
|
登!登!登! 發表於 18-4-3 11:55

食店好多都用哩種電磁爐架
明白,我真係out。香港家用嘅唔覺有呢類產物,一般商用嘅外型又唔多適合家用。
ry
|

我入咗去睇圖,但唔係好見到有幾凹。可唔可以影你果個俾我睇吓,如果長老覺得0K我想買俾佢地。thx
teddybearhk
|
ry 發表於 18-4-3 12:05
我入咗去睇圖,但唔係好見到有幾凹。可唔可以影你果個俾我睇吓,如果長老覺得0K我想買俾佢地。thx
...

量過3-4cm左右
ccfu123
|
teddybearhk 發表於 18-4-3 11:51
我選精鐵個款鑊,不過用完唔枚乾的話都係會容易生銹,但係用來爆炒真係冇得輸。
相信大部分鐵/不銹 ...

Teddybearhk
唔該曬,一陣訂先
teddybearhk
|
凹面嘅電磁爐仲有另一大好處嘅係,隻鑊唔會四圍走,單手都可以炒到菜
wcpcelia    發表於 18-4-3 14:50
ccfu123
|
teddybearhk 發表於 18-4-3 12:36
凹面嘅電磁爐仲有另一大好處嘅係,隻鑊唔會四圍走,單手都可以炒到菜 ...

Yes ,我而家有一個生鐵嘅電磁爐炒鑊(會少少走來走去)另一個黑金剛嘅電磁爐專用的炒鑊(嚴重走來走去)電磁爐嘅易潔鑊(雖然唔會走來走去,但好易就花晒),所以一見到你介紹呢款即刻心郁郁
catlili
|
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...

好似好勁喎,但平時用開的平底鍋可用嗎?因見似圓形凹陷
lili4466
|
teddybearhk
|
catlili 發表於 18-4-3 14:29
好似好勁喎,但平時用開的平底鍋可用嗎?因見似圓形凹陷

量過加熱位直徑,煲底最好~21CM以內。唔係自己親眼所見,係唔會相信咁鬼爆得
catlili
|
teddybearhk 發表於 18-4-3 14:56
量過加熱位直徑,煲底最好~21CM以內。唔係自己親眼所見,係唔會相信咁鬼爆得
...

唔該你,因正打算換電磁爐
ry
|
teddybearhk 發表於 18-4-3 12:22
量過3-4cm左右

咁都幾好喎,等我同長老傾吓先
teddybearhk
|
搵到適用的煲尺碼大小

333s    發表於 18-4-3 15:22
333s
|
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...本來想淘, 好多人說, 用圓鍋才行。pending 左。