自由報料

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Onlok 發表於 18-4-5 12:24
會有電磁波嗎?真係無諗過啊

這個問題我也還沒有弄清楚,也是目前我沒有轉用電磁爐的原因之一。

世界衛生組織認為,電磁污染會影響神經系統,生殖系統,甚至會致癌。

電磁爐的工作原理就是利用電磁感應加熱,它由高頻感應加熱線圈,高頻電力轉換裝置,控制器以及鐵磁材料鍋底飲具等部分組成。

電磁爐輻射的大小受電磁爐功率,鍋的大小,材質以及人距離電磁爐的遠近有關。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

平平常常 發表於 18-4-5 18:01
這個問題我也還沒有弄清楚,也是目前我沒有轉用電磁爐的原因之一。

世界衛生組織認為,電磁污染會影響神 ...

thanks

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

伯爵府

醒目開學勳章

teddybearhk 發表於 18-4-3 10:11
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...

樓主,請問你係咪買左部機已經用緊?大陸電器電壓可否在香港用到嗎?安全嗎?唔好意思,咁多問題,因我有D心思思,因搬了村屋,冇整氣體爐,現在只用打邊爐的電磁爐,炒餸菜覺得不足。謝謝

子爵府

lingirl 發表於 18-4-6 16:01
樓主,請問你係咪買左部機已經用緊?大陸電器電壓可否在香港用到嗎?安全嗎?唔好意思,咁多問題,因我有D ...

安全嘅問題真係答唔到你,例如輻射大不大,我自己用得好滿意囉。用過呢款式電磁爐的網友大部分評價都覺得有天和地的差別,感覺係話可以一比煤氣爐,而且加熱極快,爆起油只需要十秒左右。
如果係第一次使用這款式電磁爐嚟爆炒,可以用兩字形容--驚喜,究竟呢個係咪電磁爐嚟㗎,借別人嘅圖片一用

大陸電壓同香港一樣,只係插頭唔同,如香港使用可以自行更換13A插頭。

saming999    發表於 18-10-23 20:12

伯爵府

醒目開學勳章

teddybearhk 發表於 18-4-6 19:16
安全嘅問題真係答唔到你,例如輻射大不大,我自己用得好滿意囉。用過呢款式電磁爐的網友大部分評價都覺得 ...

謝謝你的回覆,咁請教下,因灶台位冇插頭,如我用拖板拉去灶台用插電,可行嗎?電壓夠嗎?

子爵府

lingirl 發表於 18-4-6 23:17
謝謝你的回覆,咁請教下,因灶台位冇插頭,如我用拖板拉去灶台用插電,可行嗎?電壓夠嗎?
...
可以,最好係一拖板用一電器好啦,電壓一定係220V,電流或功率愈大愈危險。拖板最好係買啲高質啲嘅例如施X德。

珍珠宮

teddybearhk 發表於 18-4-4 14:54
爆炒效果有多強? 可以看看別人的圖片
咁大油煙個廚房有排洗,用煤氣都無咁勁喎

子爵府

傳說中的大火爆炒出現了
http://v.youku.com/v_show/id_XNT ... ~A&_time=57.653

saming999    發表於 18-10-23 20:16

珍珠宮

平平常常 發表於 18-4-5 18:01

世界衛生組織認為,電磁污染會影響神 ...

我再來補充一下資料。

在2015年6月之前,電磁爐國家強制性3C認證,對電磁兼容性沒有強制要求。所以全國電磁爐行業一直未將電磁兼容性納入產品設計之中。

2015年6月1日起,根據國家主管部門要求,電磁兼容性將納入國家規範抽檢項目。主管部門要求盡快改進產品,切換最新國標。而各品牌接到通知後,立刻著手改進產品。

各品牌2016年以後生產的電磁爐產品,達到國家新標的,機身都帶有「EMC」標誌。

剛剛在淘寶隨便找了一線品牌的電磁爐,有EMC標誌。有這個標籤的產品應該比較有保障。

珍珠宮

回覆樓主

節錄一個質檢報導,全文很長:
http://m.news.cctv.com/m/a/index.shtml?id=ARTIWAh7TVkkFMxM12ESeAPy171203

每周質量報告:近四成電磁爐抽檢不合格 一些電磁爐不堪輕微磕碰

2017-12-03 16:31 央視新聞客戶端A+

我們總共組織對廣東、浙江、江蘇等3個省48家企業生產的48批次電磁灶開展了國家監督抽查,經檢驗,有19批次產品抽查不合格。

根據相關國家標準和規範,電磁灶的檢驗項目可分為三部分。第一部分是產品的電器安全要求,是和我國的強制性產品認證的檢測標準是一致的,是產品的基本安全要求。第二部分是產品的能源效率等級,包括熱效率和待機功耗,是我國電磁爐產品的基本的能效要求。第三部分就是產品的電磁兼容,包括端子騷擾電壓和電磁輻射的騷擾。

目前電磁爐的產業主要集中在我國的廣東和浙江兩個省,包括廣東的順德和中山應該是最集中的地方,超過了80%的企業都在這個地方。

這段是跟電磁輻射有關:

電磁灶的飛速發展引起了相關監管部門的重視,國家質檢總局已連續7年把電磁灶列為國家監督抽查產品。然而,對比這7年的抽查合格率,記者注意到一個異常現象,那就是,從2011年到2014年連續4年電磁灶的國家監督抽查合格率均不低於80%,可是到了2015年,這一數值卻呈斷崖式下跌,直線下降到7.7%;之後2016年稍有回升,為28.8%,今年抽查的48個樣品,合格率60.4%。同樣都是電磁灶,產品質量國家監督抽查的合格率卻為什麼有如此之大的波動呢?

國家質檢總局產品質量監督司處長 苗雨晨:在2015年我們首次增加了電磁兼容和能效等級兩項指標,抽查了78批次的產品,其中有72批次產品都不合格,那麼主要問題集中在電磁兼容這個項目上。

khman    發表於 18-4-8 17:28

珍珠宮

回覆樓主

電磁兼容,就是要求用電設備在工作時,產生的信號既不會干擾其它用電設備,也不會受到其它用電設備的干擾,以保證所有設備均可正常工作,互相兼容。對電磁灶來說,電磁騷擾信號有兩種:通過電源線傳向電網的叫傳導騷擾,通過空間發射出去的叫輻射騷擾,標準中分別採用端子騷擾電壓和電磁輻射騷擾項目來考核。

檢驗人員告訴記者,電磁灶端子騷擾電壓項目不合格,主要原因是產品的電磁兼容設計不合理。記者注意到,在這次電磁灶抽查48個樣品中,有多達17個樣品都在端子騷擾電壓測試項目上不合格。這也是本次電磁灶國抽所有19個檢驗項目中,不合格率最高的一項。而緊隨其後的,是電磁兼容的另一檢驗項目:電磁輻射騷擾,不合格樣品14個,僅比端子騷擾電壓測試不合格數少3個。

khman    發表於 18-4-8 17:29
khman    發表於 18-4-8 17:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好似好正喎 ,但要換晒啲穫,請問係哋得真空煲和火鍋煲用得呢款爐

男爵府

點解用13A插座就安全

子爵府

mickeyeva 發表於 18-4-7 16:04
好似好正喎 ,但要換晒啲穫,請問係哋得真空煲和火鍋煲用得呢款爐
...

只係尖底鑊唔得,圓底鑊冇問題呀,或煲底直徑細過24CM都OK

子爵府

goodmonkey 發表於 18-4-7 16:29
點解用13A插座就安全
因為原裝都只係用大陸10A插頭,更換13A插頭當然冇問題。

男爵府

teddybearhk 發表於 18-4-7 16:41
因為原裝都只係用大陸10A插頭,更換13A插頭當然冇問題。

10A ,220V ,3000W條數係點計出黎

如果你講原裝插頭只係得10A,你改大到13A好似係變得更唔安全喎

子爵府

goodmonkey 發表於 18-4-7 17:50
10A ,220V ,3000W條數係點計出黎

如果你講原裝插頭只係得10A,你改大到13A好似係變得更唔安全 ...
taobao啲貨通常一定虛標作大啲,一定冇3000W,原裝電線觸摸冇發熱問題,10A < 13A ,所以冇問題,你應該唔明電流原理...

男爵府

teddybearhk 發表於 18-4-7 18:07
taobao啲貨通常一定虛標作大啲,一定冇3000W,原裝電線觸摸冇發熱問題,10A < 13A ,所以冇問題,你應該唔 ...

可能真係我唔明,但咁樣加大電器本身粒fuse應該係有問題

原裝係10A FUSE,即係講緊間廠唔比隻爐食超過10A,OVER 10A就會燒FUSE 去保護件電器
如果你硬改去13A, 咁樣只係令到插頭粒FUSE 食OVER10A果陣唔會燒FUSE.但唔等如電器本身內部其他FUSE or 其他零件唔會因為過大電流而燒

PS. 我用緊果部香港牌子2000W 都用緊13A 插頭...

khman    發表於 18-4-8 17:30
_candy_    發表於 18-4-7 22:02

子爵府

回覆 goodmonkey 的帖子

大陸插頭標準全部冇FUSE㗎...全世界得BS插頭標準有FUSE。
機器裡面有FUSE唔出奇,overload咪燒囉。通常呢條 13A FUSE極少燒,短路嘅話大多數跳電箱MCB先。

首頁
12345...6

尾頁

跳至