自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

khman 發表於 18-4-8 23:31
電磁爐 火力不平均 唔係 QC 問題 .而係因為 電線圈排列 所產生 磁場強度 不一 嘅問題 .
以下係用 software ...

哦,原來這樣。看來你對電磁爐研究得挺深入的。沒想到現在電磁爐銷量大,是因為成本大降,而不是技術很成熟。

對我來說,煮食器具熱力不平均,那是不合格啊,煮菜會很累的。

順道問一下,「使用電磁爐時保持30公分距離」以防止電磁輻射,這個說法現在還valid嗎?

珍珠宮

khman 發表於 18-4-8 23:40
你誤會咗嘞 , 我講嗰兩款 幾百蚊嘅電磁爐 (美的、kenwood) , 其實都喺香港買㗎。 ...

不好意思,我誤會你了。

這麼說,就是這兩款電磁爐的設計要求標準沒有貴價產品那麼高。按照道理,他們可以進入香港市場銷售,就是符合香港的標準。印象中,消委會的測試好像沒有涵蓋這方面的。

也許將來看看國內產的電磁爐有否EMC驗證,出來效果會不一樣?你提及的問題,應該屬於EMC的標準範疇。

珍珠宮

大廚勳章

平平常常 發表於 18-4-9 22:36
哦,原來這樣。看來你對電磁爐研究得挺深入的。沒想到現在電磁爐銷量大,是因為成本大降,而不是技術很成 ...

電磁爐的輻射主要係 向上、向下 兩個大方向 .

至於 周邊的輻射應該很有限 , 至少相比起 mobile 電話的輻射 , 電磁爐係低好多 .
所以 , 我覺得冇咩值得擔心 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

teddybearhk 發表於 18-4-3 10:11
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...

珍珠宮

大廚勳章

平平常常 發表於 18-4-9 22:41
不好意思,我誤會你了。

這麼說,就是這兩款電磁爐的設計要求標準沒有貴價產品那麼高。按照道理,他們可 ...
係啵 ~電壓湧浪 (voltage surge) 嘅問題 , 可以靠 EMC 標準嚟甄選喎
多謝 閣下 嘅意見啊 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

平平常常 發表於 18-4-5 08:56
本質來說,真空煲是否就是金屬做的壓力煲?

我以前試過用電壓力鍋來煲湯,覺得煲老火湯不夠滋味,還是傳 ...

呢種?【我剁手都要买的宝贝(Midea/美的 MD-WTGS403电砂锅电炖锅陶瓷煲汤锅煮粥锅全自动家用),快来和我一起瓜分红I包】http://m.tb.cn/h.WDVogyz 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥jpk90IaI4T4¥后打开(emoji)手淘(emoji)

珍珠宮

fanny918 發表於 18-4-13 13:42
呢種?【我剁手都要买的宝贝(Midea/美的 MD-WTGS403电砂锅电炖锅陶瓷煲汤锅煮粥锅全自动家用),快来和我 ...
用電的話,效果比較好應該是陶瓷電燉鍋或者電陶爐。電陶爐的好處是可以隨便使用平底的陶瓷或者金屬煲,用處沒有那麼單一。

我現在用來煎藥的電子藥煲,其實就是電陶爐的另一種形式,底座發熱板火力有高低檔選擇(200w, 500w), 藥煲是瓦的,分離式,換個平底的瓦煲就可以放上去煲湯了。

子爵府

我介紹呢款原來1年前已經有人用緊了
http://www.baby-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1422698

大宅

回覆樓主:

路過一問。請問知唔知呢隻,點解一開大火煮五分鐘唔夠,跳大掣, 係咪火力太大, 唔適合用, 煮一餐飯可以照幾次, 人都癲呀 thx

子爵府

IHK 發表於 18-4-15 15:06
路過一問。請問知唔知呢隻,點解一開大火煮五分鐘唔夠,跳大掣, 係咪火力太大, 唔適合用, 煮一餐飯可以 ...

跳邊個掣?有冇相睇下,會唔會和其他電器分享線路,所以大火力便超載了。

大宅

teddybearhk 發表於 18-4-15 17:19
跳邊個掣?有冇相睇下,會唔會和其他電器分享線路,所以大火力便超載了。
...

大製 ,只係連著廚房電飯煲加抽氣扇

子爵府

IHK 發表於 18-4-15 18:18
大製 ,只係連著廚房電飯煲加抽氣扇

會唔會係個掣老化?正常大掣係好難跳,除了電線短路。都係建議你放相上來看看。

大宅

teddybearhk 發表於 18-4-15 18:28
會唔會係個掣老化?正常大掣係好難跳,除了電線短路。都係建議你放相上來看看。
...

我諗係,因為我屋企係舊式公屋。

子爵府

teddybearhk 發表於 18-4-3 10:11
大部分人用個啲平面電磁爐使用感覺都係話唔夠鑊氣,唔知點解多年都有人係咁話。我用了十幾年煤氣,用過Pan ...

Teddybearhk
我已經買咗用緊了,聽咗大家意見,都盡量用得安全小心啲,轉左13 A插頭,用獨立電制,每次盡量只係開2000至2600w(都已經好夠火力),每次炒完野都會off插頭電,以前用電磁爐或者電陶爐,炒西蘭花會好草青味,而家用呢款爐炒西蘭花效果仲好過之前用石油氣明火,阿囡話而家覺得啲西蘭花好味咗好多,多謝teddy介紹及大家提醒3000w的安全問題

saming999    發表於 18-10-23 20:19

子爵府

大宅

ccfu123 發表於 18-4-16 08:57
Teddybearhk
我已經買咗用緊了,聽咗大家意見,都盡量用得安全小心啲,轉左13 A插頭,用獨立電制,每次盡 ...

唔好意思,想請問你個電磁爐好用嗎?如果系一個過的雙插頭,衹用一個安全嗎?謝謝

子爵府

catlili 發表於 18-5-15 13:28
唔好意思,想請問你個電磁爐好用嗎?如果系一個過的雙插頭,衹用一個安全嗎?謝謝
...

我覺得好好用,我每次用完都會掹插頭,覺得安全,冇試過電流有咩異樣,我每次通常只係用2000-2600w已經夠,我好少開到3000w,但係我係一個插頭跟一個電制的。

大宅

ccfu123 發表於 18-5-15 23:15

我覺得好好用,我每次用完都會掹插頭,覺得安全,冇試過電流 ...

好的,謝謝你

子爵府

catlili 發表於 18-5-16 12:48
好的,謝謝你

仲有呢個爐我只係用嚟快炒,冇試過連續使用好長時間,例如用來煲湯或者炆野。

大宅

ccfu123 發表於 18-5-16 13:25
仲有呢個爐我只係用嚟快炒,冇試過連續使用好長時間,例如用來煲湯或者炆野。
...

心大心細中,因會乜都用電磁爐,貪佢凹入去,好似幾好,但又怕電壓問題

首頁

尾頁

跳至