家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

kittykwok385 發表於 18-4-6 21:46
點解要All in 匯豐,我就覺得2800 最好,夠分散,同埋久吾久就有人幫你踢走D 無實力既股出去換返D實力股入來. ...

請問如果600萬all in 2800 盈富每年可收到幾多息呢?

男爵府

畀面勳章

回覆 高0媽媽 的帖子

2800大約3%息.上星期五計一年息大約18萬幾.

不過以恒指近3萬點計.我吾太信有人會all-in.仲係一隻.以2800為例息亦吾吸引.呢D都係得個up字.買匯豐雖然有5%息.但如獨買一隻股兼匯豐近年業績.表現已比較差.加上無保證以後比5%息.我認為齋買一隻股風險會更高.

禁止訪問

子爵府

kenmclam 講得岩,宜家恆指近3萬點,接近15年高位了,呢個時間all in 任何股票都會高風險,2800也是,不如等下低D先考慮吧,免得被綁15年

大宅

kittykwok385 發表於 18-4-7 15:39
kenmclam 講得岩,宜家恆指近3萬點,接近15年高位了,呢個時間all in 任何股票都會高風險,2800也是,不如等下低 ...
吳可以單睇三萬點就話歷史高位, 15年前股票以港股為主, 每隻的市值好細.
現在大陸股的市值大好多, 一隻700都頂好多隻股.
仲有恆指會剔走弱股, 加入強股大股, 所以理論上指數會越煲越大.
你睇pe可能會現實啲. 我吳覺3萬點高, all 吳 all in 睇對隻股的認識和信心~

珍珠宮

judycyk 發表於 18-4-3 10:43
現在有層樓收緊租。連管理什費每月供6500左右。而每月收到18000租金。

現在老公想賣咗佢然後買哂滙豐收息 ...

層樓由買入到依家有升過值嗎?持有幾多年?
作為一個小投資者,我係摶層樓升值,租金只是副產品

大宅

Hinlongmami 發表於 18-4-7 18:12
吳可以單睇三萬點就話歷史高位, 15年前股票以港股為主, 每隻的市值好細.
現在大陸股的市值大好多, 一隻700 ...

同意你睇法,今時今日恆生指數30000點左右真係唔算高。

男爵府

畀面勳章

以我睇法.投資係睇收息制做現金流(大部分人係睇股.資產升值).目的係退休後每年收息也可支付日常開支.至於資產或股票升值我只係當bonus.以呢個論點睇.以2800為例.如以4%作為平貴標準的話(只作參考).2800剛過去既中期同末期息加埋有0.93元.照禁睇.要去到23.25元才有4%息.所以買2800我只係搏恆指升(也算資產升值).我自己就算買700.買大陸樓搏佢地升值都係當投資以外事宜.吾計算在內.

大部分人吾太鍾意買D年年吾多郁或郁好少既reits(除左823).認為一年只係收得5-6%息係太慢.買700.2318有時幾日已到.當然高風險高回報.其他人覺得慢的方法對我而言我覺得係快.和一本書名"走慢點才是快"一樣.當然無野係絕對.好睇個人性格.我喜歡每年計到數既投資.寧願每年"悶悶地贏錢".

大宅

kenmclaw 發表於 18-4-7 23:59
我投資係睇收息制做現金流.目的係退休後每年收息也可支付日常開支.至於資產或股票升值我只係當bonus.以呢個 ...

按照你睇法,如果買匯豐以上星期五收市價計,息率回報就已有5.46% 。多數內銀股亦大多數超過4%以上。
如果純屬以收息來計,個人認為2800不是最佳選擇,其實有好多股票超過5%以上的。睇自己鐘唔鐘。

男爵府

畀面勳章

回覆 高0媽媽 的帖子

4%只講2800.其他的當然都會睇埋佢過往息率啦.5同2800我也有.不過也是以前買落.但如以穩定收息計.投資股票這一項我主打仍是買reits.當然買reits亦會睇佢過往息率.股價太貴股息較低也不會買...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

kenmclaw 發表於 18-4-7 23:59
以我睇法.投資係睇收息制做現金流(大部分人係睇股.資產升值).目的係退休後每年收息也可支付日常開支.至於資 ...

我同你應該係同一類的投資者,鐘意慢但穩定的增長,估計我地應屬於股票巿場上的極小數份子。上一輩屋企人開過證卷行,坐左幾十年股票行,從未見過一個客户靠短炒賺到大錢。
未學行,先學坐,我一直奉為金科玉律。

大宅

ar_mak 發表於 18-4-8 14:00
2800不是最佳選擇,係一個相對既情況。例如強積金會考慮採用追蹤恆指既方式去投資,目的就係大大減低管 ...

主題係假設性有600萬,本人純粹以股票收息回報去作比較2800和5號仔,從數字睇2.59%和5.46%息率回報。我會選擇後者。

基金更加不是我杯茶。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

我係c奶 發表於 18-4-7 22:02
層樓由買入到依家有升過值嗎?持有幾多年?
作為一個小投資者,我係摶層樓升值,租金只是副產品
...

因為層樓已經升咗好多。。。個人覺得都好高價。。。

公爵府

2024年龍年勳章

高0媽媽 發表於 18-4-6 16:31
樓主,最後你決定成點啊!好想知道你最後嘅決定。有好多高手幫你分析左佢哋都講得好有道理喎!收租或收息 ...

暫未有定案。首先要甩咗層樓先

男爵府

judycyk 發表於 18-4-3 10:43
現在有層樓收緊租。連管理什費每月供6500左右。而每月收到18000租金。

現在老公想賣咗佢然後買哂滙豐收息 ...
賣咗你會好後侮!

子爵府

回覆 Hinlongmami 的帖子

I don't think, 2007年果32000 點高位都係近期先破到,
如果07年買左成手貨又無止血,真係要等到呢1,2年先有微利,成十年,人生有幾多個十年

當年歷史:
2007年10月29日,恒生指數承接美股在之前一個週五的升勢,以及受惠於港股直通車既消息,港幣強勢的資金不斷流入,大舉衝破31,000點關口,收市報31,586.90點,為港股史上第四大升市,翌日盤中更高見31958.41點新高。當日,港股市值衝破23萬億。整個十月,恒生指數出現多個交易日出現單日轉向,而且波幅往往達到數百至千多點.

大宅

kittykwok385 發表於 18-4-12 11:49
回覆 Hinlongmami 的帖子

I don't think, 2007年果32000 點高位都係近期先破到,
講到尾都是選股問題.....
舉例以2007年年尾計:
#2628 $36.47
#2318 $36.05
#0005 $131.7

如果楂住壽頭又吳捨得換, 咁多年計埋息都要蝕. 如果楂平保咪得囉.....
5仔有息, 咁多年連埋供股應該平手囉
其實海嘯至今計落吳洗輸, 已經算贏左了

首頁

尾頁

跳至