懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章

如果計劃主要自己一個坐月, 但要自己身體恢復得正常理想的
work 唔 work 咖? 定一定要人幫?

因為我連有屋企人在屋企幫我我到會尷尬同唔好意思, 但又唔想請工人或陪月 (怕有其他野煩)

如果真係主要自己一個坐月, 自己一個湊bb, 請問除左唔落得街之外, 有咩係要避免做?

感謝

大宅

Poo得好勳章

回覆 兩條線 的帖子

未諗架, 如果唔work就會請人了

大宅

Poo得好勳章

回覆 Cherie227chan 的帖子

thanks !

大宅

Poo得好勳章

回覆 id4pat 的帖子

好! 感謝你! 呢幾日同屋企人傾過
老公頭2個星期應該可以陪倒我(最弱最呢hea o個期)~煮d簡單餐+炒米茶 一齊食
然後後主要自己一個, 家務會係唔做唔得先做, 辛苦d唔緊要
補身的東東就兩星期後奶奶媽媽帶過來俾我 (好似話頭兩星期不宜進補, 薑醋已確定由奶奶搞, 奶奶有全職工作)

屋企2分鐘到街市, 5分鐘到mtr 站, 10 分鐘行到醫院, 行30分鐘到母嬰健康院

你覺得我咁計劃夠唔夠? 仲有無咩遺留左未考慮? 薑醋係咪都係生b兩星期後先食會好d? bb打針係咪去母嬰健康院的?

謝謝大家, 我想同屋企人plan 定多d, 有晒心理準備, 免得到時抑鬱

大宅

Poo得好勳章

回覆 EstrellaDamm 的帖子

好似好自由咁, 仲可以出街食野
生bb 後幾多日或者咩身體狀況下可以出街?

大宅

Poo得好勳章

回覆 EstrellaDamm 的帖子

真正,希望我生完都可以好似你咁

大宅

Poo得好勳章

回覆 bosch 的帖子

好詳盡,thanks! 我遲d去搵下你講嗰個表

大宅

Poo得好勳章

回覆 bbpompom 的帖子

謝謝回覆,你都加油啊!!

大宅

Poo得好勳章

回覆 Me_lala 的帖子

兩個鐘生完嘅順產⋯請問兩個鐘係由初時陣痛開始計嗎?有冇咩心得

大宅

Poo得好勳章

mcs74 發表於 19-2-17 16:16
我覺得唔得!坐月要休息多d,可能你坐月坐到一半覺得ok了,身體恢復得唔錯就去整野。千奇唔好!後患無窮! ...

最後結果係得嘅

係初初幾日好驚,但其實餵奶順利後冇其他人騷擾我俾意見我我好自在,奶奶好合作,只係每日早上送湯同嘢食來就走,冇要求入屋。

未夠一個月就已經要去健康院,落過幾次樓下商場,有包實自己同bb

六個星期開始飲補品,個個話我面色好坐月坐得好,但其實我亂來⋯⋯最怕係初時上奶餵奶,胸實晒以為出事,嚇左自己一餐

其他嘢⋯老實說,不難
冇乜淸潔屋企haha

首頁

尾頁

跳至