開刀後紥肚,有無問下醫生可以做嗎?同幾時可以做?

戲子
|
如題
super~mama
|
開刀後最快要6個星期內部的傷口才能癒合,安全D就6星期後才去札
Sachiyingoldie
|
戲子 發表於 18-4-4 10:38
如題

要起碼1個月先得,我個jamu紮肚師話其實可以幫到入面快d好反,但都要起碼1個月後
_csl_
|
我都係啱啱開完刀生仔, 我見有間新開既紥肚中心人紫玥堂有獨家手法做產後紥肚,剖腹既話要生完6-8個禮拜先可以做,因為要等傷口埋口。
Puipui818
|
如題

其實正常係要等三月先可以紥,因為紥肚會按摩肚部,如果傷口未完部康復,會好容易整傷,安全啲好
Lcsl
|
如題

我紮肚師話最好過咗10個星期先好紮,佢喺印尼學既,佢話當地印尼產婦好進取,生完一個月就紮,但就只係紮,冇配合按摩,因為按摩都有一定程度拉扯到皮膚!我果時都係生咗5個月先紮。
SaMeng
|
Lcsl 發表於 19-1-5 07:32
我紮肚師話最好過咗10個星期先好紮,佢喺印尼學既,佢話當地印尼產婦好進取,生完一個月就紮,但就只係紮 ...

可以介紹一下嗎?我係剖腹產,所以都想了解一下
Lcsl
|
SaMeng 發表於 19-1-5 20:37
可以介紹一下嗎?我係剖腹產,所以都想了解一下

當然可以
一定要了解清楚,因為我紮咗2次,第一次經歷慘痛,做咗2次就冇做。之後果個都係人地介紹,佢都係飛去印尼學,同埋佢有十幾年身體護理經驗
我pm咗佢contact俾你

MMMHK
|
Lcsl 發表於 19-1-6 06:58
當然可以
一定要了解清楚,因為我紮咗2次,第一次經歷慘痛,做咗2次就冇做。之後果個都係人地介紹,佢都係 ...

麻煩你可以pm你個紮肚師的contact嗎?謝謝
青鳥dogcom
|
Lcsl 發表於 19-1-6 06:58
當然可以
一定要了解清楚,因為我紮咗2次,第一次經歷慘痛,做咗2次就冇做。之後果個都係人地介紹,佢都係 ...

麻煩您PM紮肚師contact 謝謝
Lcsl
|
青鳥dogcom 發表於 19-1-12 06:59
麻煩您PM紮肚師contact 謝謝

已pm
BabeElla.Wong
|
如題

要肯定無痛先做得
六星期都太快
始終太多層
我家姐用個間扎肚可以,本身未生前book 左,點知林時開力,最後拖到三個月後先做,都好有效果