自由講場

跳至

首頁
23456...76

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

野原美冴 發表於 18-4-6 22:34
我有已認證的大陸支付寶,但唔知點入錢落去,請教一下,thanks

搵有ac既人入錢比你, 就可以用, 你再還返現鈔比佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wai4919 發表於 18-4-6 13:20
我開左大陸戶口拉,也有國內電話。但我老公沒有,所以問可否2個人供用戶口開wechat,c6 只開左國內電卡
...

唔可以! 因為一加咭已經mark左個名, 如果佢已經有大6wechat銀包, 你send利是比佢咪得囉~
放下自在

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

謝謝樓主
要慢慢研究下

子爵府

Paris 發表於 18-4-6 22:32
想問咁如果係街買野食就無網俾唔到錢?之前有jm話香港一卡兩号唔得,好混亂。
...

睇吓你去邊買嘢食囉。七仔嗰啲有,大商場也有wifi,街邊檔就無,所以若你要時時上到,一咭兩號電話咭可以,中聯通有個plan 80元有大陸號碼有些少大陸數據送埋,又有自由組合買大陸數據和大陸電話幾十蚊一個月有交易,而而大陸電話咭(樓主介紹)有上網都可以

我分享的係我自己最平方法開戶,因為有啲人係開戶先,而又唔係成日去大陸,去大陸時先再在香港買漫遊數據去。我有張中移動香港電話咭48一張,返大陸時,可開個數據plan 38元三十日200mb, 咁無wifi咁用呢張上網囉。我算到最平(以我的用法),所以唔熟係會覺得好亂㗎。

伯爵府

開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-4-6 23:11
唔可以! 因為一加咭已經mark左個名, 如果佢已經有大6wechat銀包, 你send利是比佢咪得囉~
...

他收不到,wechat認証時,身分証不對,入回鄉証嗎?

象牙宮

wai4919 發表於 18-4-7 09:58
他收不到,wechat認証時,身分証不對,入回鄉証嗎?

係近期先開?? 早排入香港信用咭已ok架喇!
放下自在

侯爵府

anyuser18 發表於 18-4-7 09:27
睇吓你去邊買嘢食囉。七仔嗰啲有,大商場也有wifi,街邊檔就無,所以若你要時時上到,一咭兩號電話咭可以 ...
謝謝,因為另一個深圳開户topic,有jm放上面銀行單張,寫明話一卡兩号唔得所以亂!
行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

ddkaka 發表於 18-4-6 13:17
唔想上大陸開戶口,用住大陸支付寶先啦,做認證後入啲人民幣入去就用得。
遲啲微信香港錢包可能會係大陸用 ...

大宅

回覆 wai4919 的帖子

早排入香港信用卡唔洗入回鄉証

水晶宮

newinewi 發表於 18-4-7 14:05
我覺得支付寶同wechat 都會開通大陸用,一來金管局,二來中國都想香港融合。只係時間問題
...

仲有希望遲啲連外國都用到香港支付寶同香港微信就好喇

伯爵府

cattz288 發表於 18-4-6 23:06

搵有ac既人入錢比你, 就可以用, 你再還返現鈔比佢 : ...

好複雜,我放棄了,都係用你呢個方法最簡單直接

利申:我仲未dl,因為少去大6

子爵府

Paris 發表於 18-4-7 13:17
謝謝,因為另一個深圳開户topic,有jm放上面銀行單張,寫明話一卡兩号唔得所以亂! ...

開戶口,一咭兩號係唔得㗎
一定要有實名大陸電話號碼
中聯通出11元24個月,或80元月費有送一個大陸電話。
又或,在大陸出電話咭

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多謝樓主詳盡介紹。
我中文程度唔好,應該是不熟國情,睇到第三段就越來越唔明了。

象牙宮

ddkaka 發表於 18-4-7 14:17
仲有希望遲啲連外國都用到香港支付寶同香港微信就好喇

係喇! 好期待! 做到亞洲通行
放下自在

侯爵府

anyuser18 發表於 18-4-7 14:55
開戶口,一咭兩號係唔得㗎
一定要有實名大陸電話號碼
中聯通出11元24個月,或80元月費有送一個大陸電話。
咁我明白啦,謝謝!
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

anyuser18 發表於 18-4-4 17:59
我試咗得嘅係咁:
電話卡在香港申請中聯通我覺得方便啲
上中聯通申請有兩個plan, 一個係香港月費上網,然後 ...

咁請問你呢張是否實名登記电話卡?插左呢張咭洗唔洗再download一次we chat or支付宝,
定用番原先香港電話果個?
你係深圳那間工商開?
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

Paris 發表於 18-4-7 19:13
咁請問你呢張是否實名登記电話卡?插左呢張咭洗唔洗再download一次we chat or支付宝,
定用番原先香港電話 ...

我張係香港開的中聯通自由組合只通話11元廿四個月,係實名認證(可加錢買數據)

我有另一張平電話(中移動48)card家人用開,我咪開個38元30日plan用嚟上網,一個月返幾次大陸夠我用了

wechat我叫咗朋友用大陸錢包俾利是我就開咗大陸錢包。wechat唔駛再下載。app內切換錢包地區

支付寶就要用大陸支付寶。香港支付寶係第二個app.

深圳福田工商

我係追以下呢個po
知道中聯通咭和深圳工商開戶

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21181021

複式洋房

回覆樓主

謝謝你

大宅

evip 發表於 18-4-7 15:09
多謝樓主詳盡介紹。
我中文程度唔好,應該是不熟國情,睇到第三段就越來越唔明了。
...

邊度唔明?可以問喎等我睇下點樣令大家容易明。最後搞曬所有野電話卡每月5蚊人仔,每日翻內地額外比1蚊,每日有 1GB 數據。
再唔係覺得改電話卡 plan 太煩,唔改 plan 都係每月6蚊人仔,每日翻內地額外比2蚊,每日1GB數據。

首頁
23456...76

尾頁

跳至