自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

garysiu 發表於 18-12-3 10:44
今天在微信見到米粉卡完成。

請問你們米粉卡,是否不是每月一次扣5元,而是每天扣1豪6先啊?

大宅

回覆 bennywah 的帖子

回饋時間:
11月30日上午九點到達福田口岸工商銀行, 無人, 用戶口機 開戶用左45 MINS, 包埋開通支付寶同微信, 要香港身份證, 回鄉證同香港地址證明(我用中銀信用卡月結單, 無收到, 用完比番我), 無問攞稅單, TIN直入身份證號碼, 入錢無限制, 只係最用左 300 做定期, 每月括100, 另外扣10蚊開戶費.

電話用中國聯通香港 一卡兩號 (係香港申請定), 好處係返到大陸仍可用FACEBOOK, GOOGLE, WHATSAPP 不用番牆.

若名字有簡體字要先在手機下載繁簡轉換APP, 開完戶口登記各款手機APP時, 入名字時就可以用繁簡轉換APP 轉左簡體再COPY 否則會有ERROR, 另外登記各款手機APP時 通常要輸入簡體名字, 工商銀行銀行戶口號碼, 大陸手機號碼同回鄉證號碼

開通左 微信 後可以下載埋深圳地鐵APP 用QR CODE 入閘出閘, 唔洗買飛超方便. 另外有用的APP 包拾大眾點評同美團外賣, 買飛, 按摩同食野就會方便好多

報告完畢

別墅

中國聯通香港自由組合計劃係咪喺香港做唔到建行,12306的雙向認證?

複式洋房

sa_gill 發表於 18-12-3 10:55
微信先可以見到此內容?

對。微信可以直接聯絡聯通客服。

複式洋房

bennywah 發表於 18-12-3 12:07
請問你們米粉卡,是否不是每月一次扣5元,而是每天扣1豪6先啊?

每月五元

別墅

garysiu 發表於 18-12-6 14:44
每月五元

谢谢!

大宅

smallamychan 發表於 18-12-6 14:03
中國聯通香港自由組合計劃係咪喺香港做唔到建行,12306的雙向認證?

做唔到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

【深圳開戶口2018】超方便!記者實測羅湖銀行開戶、開通支付寶
https://www.hk01.com/article/268257

複式洋房

小倩 發表於 18-12-8 00:57
【深圳開戶口2018】超方便!記者實測羅湖銀行開戶、開通支付寶
https://www.hk01.com/article/268257
...
$200 電話卡?咁貴? 那間根本不是真正的中聯通
我們何來有深圳地址去開戶口。

記者似乎沒有用心去寫這篇文章。

複式洋房

謝謝

大宅

回覆樓主:

今朝剛開完,多謝樓主資料。
1)電話卡,由於趕時間,我直接係一出關口間中移動買,首年月費9元(其實係扣18元,之後再回返9元比你)首年有免費1.1G流量/月,如超過就計1元1日1G。張卡150元,卡入面有55元,55-18=37元,有短訊話回左9元,我未check
做埋實名同開埋漫游共用左15分鐘

2)去國貿工行,國貿站B出口一上到地面就見到。比左香港身分證,回鄉證,護照,同香港地址證明
係部機到入資料,順便開埋網上銀行。因為無人唔使等,20分鐘攪好,再出門口atm入錢3000元

出發前睇D資料好似好複雜,又驚唔識路。其實好簡單。未開既快D去,唔知幾時又會改要求

大宅

每日扣

別墅

sunnywty 發表於 18-12-20 15:39
每日扣

謝謝!

大宅

garysiu 發表於 18-11-29 22:46
那一張咁好,有免費午餐?香港可以收短信?

澳門中電信果張大灣區一卡兩號,養號一流,但上網唔平

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

每天扣
放下自在

別墅

cattz288 發表於 18-12-23 22:40
每天扣

謝謝!

大宅

garysiu 發表於 18-11-25 12:44
另外,用we chat 向聯通客戶申請轉$5 米粉卡,一個工作天完成申請,下個月開始生效。
新米粉卡5元套餐的具 ...

已解決

複式洋房

回覆樓主:

開戶報告
聖誕節去左深圳搞電話卡同開戶口
12點9係九龍灣join 埋朋友就上羅湖
一早已經做定功課,知道大概係邊買卡同邊度開戶最好架,不過個fd 帶我周圍撞
一出關口右手面有間掛住聯通個牌, 啲人着哂橙色背心既鋪頭。行去問就一黎比張1卡2號我, 我話唔要1卡2號, 就換左張日租卡比我, 但要200蚊,記得唔使咁貴就行去第2間買。
本身諗住去地鐵a 出口聯通營業廳買, 但地圖指左我地去香格里拉酒店隔離果間鋪仔度買卡。
個姐姐比左張卡我 收100蚊, 見價位都差唔多就比錢, 點知佢做唔到實名,不過個姐姐好好人拉閘帶我地返去地鐵營業廳度做實名。

複式洋房

回覆樓主:

去到營業廳排左1個鐘終於做好實名。但出門口一下就收到短訊話未有效拍照辦理業務, 即刻翻轉頭問返個職員,職員又話打到電話就ok。
佢比左個電話號碼我打,又打得到,咁就唔理走左。
途中去過羅湖關口上面間中銀望過, 好多人,同埋要有深圳地址,存1000蚊入去。諗住大劇院工商有人話300就得,所以搭地鐵去大劇院e出口附近好大果間工商。
大劇院既工商,
成3點幾去到,工商人唔算多,一入門口姐姐問黎做咩, 答佢開戶口就指左我地去排機。
兩部機,2班人都整到尾聲,等左半個鐘就到我整喇。

複式洋房

回覆樓主:

打D個人資料,之後個職員就幫你對,
同埋出示回鄉咭,身份証,佢問我有冇稅單,我有帶到上去,但稅單唔係3個月內既,我帶多左份3個月內既保單通知書做住址証明,不過佢無check。
填稅務編號果度,我係用自設帳號名既就唔係數字, abcxxxxx咁, 個職員就叫我照填, 解釋果度寫返如稅單上所示填寫稅務編號。
期間職員叫我掃qr code 下載app, 見我忙就直接話比電話佢幫我整,到佢比返我就裝好哂工行app,同融e生活。我揀左密碼編碼器,$10,
跟住就影相,影埋証件,收走地址証明,
部機就出張咭同編碼器,
之後搵人再核實資料就攪掂,但好不幸,搵左幾個職員都話撈唔到我個人工認證請求,又搞左半個鐘 終於撈到。

首頁

尾頁

跳至