自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

本人2018年9月25日成功在中國郵政儲蓄銀行開戶口
包括有
1回鄉證
2香港住址證明
3學生證
4深圳手機號碼
(開戶嗰時冇問我攞香港身份證)
開戶唔使錢,冇最低存款,冇年費同小額管理費
可以綁定支付寶微信

民房

tongdotcom 發表於 18-9-6 15:58
回覆 katie0921 的帖子

有冇人試過拎卡上去 聯通唔肯做登記

呢張卡我買過,可以實名,我都係用呢張卡嚟開銀行戶口,不過呢張卡俾人用過,12306俾人註冊過…………

民房

回覆樓主:

!!!記得記得!!!
而家大陸每間銀行可以申請免一張銀行卡嘅年費小額管理費
我申請完工商銀行之後就去咗其他工商銀行申請取消年費,如果有兩張卡嘅話,第一張免年費(第二張照收年費同小額管理費)
取消咗年費同小額管理費之後,你存款低於300元都唔會扣錢
去到銀行同佢講要申請免年費,攞籌,去到櫃檯比張銀行卡同回鄉證佢就得

男爵府

hightom 發表於 18-9-30 23:30
!!!記得記得!!!
而家大陸每間銀行可以申請免一張銀行卡嘅年費小額管理費
我申請完工商銀行之後就去咗 ...

噢!我之前開戶沒有申請免年費,即是要再去辦?

民房

麻油麵 發表於 18-10-1 13:17
噢!我之前開戶沒有申請免年費,即是要再去辦?

你得閒返大陸嗰時順便申請埋

大宅

sarahw94 發表於 18-6-30 15:38
唔知係咪太多人開,我都係去福田工商銀行(對面)
加了價都,我電話卡要350, 銀行禁票個Staff話要存1000元 ...

佢出左張紙仔解釋其實佢要扣起我地d存款做定存啊。$300 三個月,做三次就係$900 因此佢干脆話留一千元在戶口一年!

大宅

開卡開戶報告:2018-10-08開卡: 書城營業廳(大剧院站)
開戶: 福田口岸工商
時間: 10:45 約1.5小時 (開戶10人左右)

A. 開卡流程
1. 出示回鄉證,影相。
2. 確認計劃($99月費餐,下月你要打上轉米粉餐,詳情睇一樓)
3. 預繳$500元。
4. 因硬性每月一號結數,可確認首月用量,用量低可選按量收費($15@gb <個計法複雜,我簡化左),下月才扣99套餐價,20GB@4G,其後降速。
5. 個姐姐幫你上埋卡,關注入埋微信,教你睇餘額同充值方式。
6. 佢做開港人開上做熟晒,15分鐘攪掂。我Sms survey 俾10分!

B. 開戶流程
1. 預備證件: 身份證+回鄉證+香港住址證明 (水)+實名電話號碼+稅單號碼(如有)
2. 進去向職員表示開戶,職員詢問證件足夠後給予掛號飛和定投申請表。
3. 等叫號時填好定投申請表,簡體姓名及手機號。
4. 到櫃台職員初驗後隨即到自助機開戶。
5. 按指示輸入資料:姓名要簡體,回鄉證(舊版)要入埋複本號,按提交複核
6. 個職員收到部機要求就埋黎對野,拍證拍照。
7. 然後問你開唔開網銀,答:是。然後做多一轉資料輸入,選編碼器,無稅單就選無稅單騙號選項。
8. 開戶完成。部機會出三樣野:編碼器,卡,紙條用來首次登入網銀。
9. 過去ATM 入$2000, $1000係定存要求,另一千係隨後過俾微信錢包。入賬完成。
10. 過返去櫃台職員個邊幫你開定投,$300 三個用,一千元要放一年。
11. 過去隔離pc機度登入網銀,全程有個姐姐帶住你做登入icbc wifi,裝三個佢地既銀行App,登入加綁號。
12. 吊詭位...個姐姐仔攪攪下個網銀畫面然後走左去幫我加買300蚊紙黃金,然後想幫我按接受買紙黃金條款,我即時拒絕并叫她按不接受離開頁面!!!!哇!我問佢點解咁做佢話要追數!!唔係咁做丫麻...好在及時喝止佢即刻扮無野咁出返去主頁。如果唔係無啦啦食埋我自己筆微信錢!!奉勸大家未完成晒開戶唔好入多否則驚佢幫你做埋手腳!!
13. 攪左個幾鐘3 個app終於裝好。其中e信使qpp是收銀行信息的。sms三個月你唔回續(要收費)就唔會再SMS你,所以用佢收信息就ok喎。不過見佢有腳唔乾淨都唔敢問咁多急腳走人。
14. 微信綁卡,增埴$1000,餘額$1000,攪定!!
15. 撘車掃小程序前要改電話做大陸號做短信驗證先安裝到同撘車,唔駛再唱錢買飛lu!!

希望幫到大家。尤其#12詭異買金記真係睇小陣都唔得。

男爵府

PaPa 發表於 18-9-20 00:48
你想用香港的聯通自由組合?
我都有諗過,請你俾個事後報告,謝!

我也考慮緊聯通自由組合、不過仲硏究緊香港的一卡兩號可以在大眾點評、美團等收到驗證碼嗎?我怕佢只認內地實名登記號碼!有沒有人知呀?

民房

回覆 hightom 的帖子

要深圳地址,香港地址一定要水電煤?

別墅

la05062002 發表於 18-9-24 00:51
2018年9月23 , 星期日
去大陸開戶口,我係去大劇院E出口既工商銀行

大劇院呢間都要$1000??
知唔知究竟仲有邊間係可以低D存款要求既?~

民房

回覆 mandy1615 的帖子

我係布吉工商開戶,佢話無最低存款要求,但全程自助開户要對資料先過來

複式洋房

小弟都想報告一下
日期 2018年10月16日

在皇崗口岸聯通開電話卡
一出關在天橋下就見到
99元人仔/月費PLAN, 預付500元人仔
職員話用5個月才可轉米粉卡
過幾日有空我再問下,可否下月改用米粉卡

由於唔識行, 所以坐地鐵去福田口岸的工行開戶口
一上到地面B出口一出, 過出面馬路就到
方法同一樓講的沒分別
工行連我帶的PASSPORT都不需要
人不多,半小時搞完
要存1000元人仔

民房

開卡開戶報告:2018-10-17開卡: 羅湖出關
開戶: 賽格工商
時間: 約1.5小時 (開戶3人左右)

開卡流程
出羅湖海關閘口前右邊有一檔大的賣聯通日租卡,
賣200蚊人仔有50蚊儲值,太貴冇買,出關前行50米去問
聯通營業廳,官方已冇日租卡,得99蚊月費,5個月先改得嘅卡,
行返轉頭少少樓梯底旁一檔細檔口有日租卡,100蚊人仔有50蚊儲值,
即刻科金再去返前少少聯通營業廳做實名,攞飛仔等左幾個人,
約15分鐘便輪到我
1. 出示回鄉證,影兩張相
2. 唔洗預繳,漫遊自動開通,好快搞掂
3. 搭地鐵去賽格工商,自助機做,要存1000蚊(做完曬自己用ATM存,冇人睇住你)
前面3人搞左粒幾鐘,到我做冇填錯野大約要20分鐘,跟住個姐姐幫你影證件影相,,出左卡同密碼機再要搞成10分鐘,中間要幾次SMS碼認證,
冇睇過地址證明,部機仔收左10蚊手續費.
4. 個姐姐幫你做完卡,要關注入埋微信,冇幫手搞微信錢包,
結果搵朋友send一蚊人仔比我再自己開通

回程試左掃碼搭地鐵,幾方便不過冇左優惠 XD

大宅

係咪依家冇咗6蚊月費日租咭?一定要用佢99蚊一個月果plan?

複式洋房

cherryluk 發表於 18-10-18 01:21
係咪依家冇咗6蚊月費日租咭?一定要用佢99蚊一個月果plan?

官方沒有日租卡
只有99蚊plan
但其他買電話卡的小店仍有

就個人來講我不信任小店
所以俾貴好多
都幫襯官方

至於幫襯官方,抑或小店,就自己衡量了

子爵府

借問一聲, 如果好耐之前 (我估8-10年前)係國貿站開左工商戶口, 有U盾等, 但一直未入過錢, 會唔會仲可以用到呢? 洗唔洗報交文件呢?

大宅

xduck 發表於 18-10-18 11:45
官方沒有日租卡
只有99蚊plan
但其他買電話卡的小店仍有
我都覺得小店唔太可靠,99蚊一個月真係貴好多

大宅

railman380 發表於 18-10-17 21:59
開卡開戶報告:2018-10-17開卡: 羅湖出關
開戶: 賽格工商
時間: 約1.5小時 (開戶3人左右)
你嘅方法係咪去小店買張電話卡再去聯通用實名登記?咁月費係幾錢一個月?

複式洋房

回覆 cherryluk 的帖子

6蚊個月來電顯示費,上網就用先收,冇其他收費

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maggie92 發表於 18-10-18 11:56
借問一聲, 如果好耐之前 (我估8-10年前)係國貿站開左工商戶口, 有U盾等, 但一直未入過錢, 會唔會仲可以用到 ...

咁有無提款咭?最好都係出返張電話咭, 去bank link返! 就可以用埋app!
放下自在

首頁

尾頁

跳至