自由講場

跳至

首頁
45678...76

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sunnywty 發表於 18-4-8 21:44
密碼器即係香港銀行用ge保安編碼器,揀左u盾就算啦,反正十年都唔用一次,手續費又比左 ...

好彩你個po, 我先搞下個盾, 原來拎左有限期dl張cert., 否則真係浪費了40蚊! 雖則家下都覺幾浪費
放下自在

大宅

cattz288 發表於 18-4-8 21:51
好彩你個po, 我先搞下個盾, 原來拎左有限期dl張cert., 否則真係浪費了40蚊! 雖則家下都覺幾浪費 ...
即係過左限期唔download張cert就無用?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sunnywty 發表於 18-4-8 21:53
即係過左限期唔download張cert就無用?

唔肯定, 我見佢有寫仲有幾日限期dl!
放下自在

伯爵府

牛年勳章

感謝樓主很有心機寫下心得, 更新後更易明白。
我曾於3月底到福田口岸工行開了戶口, 在此亦留下一些經驗:
我用香港中國聯通自由組合套餐, 24個月合約, 11元月費,包100M大陸流動數據。
我選擇福田口岸工行是因為,離開口岸後過馬路對面便是工行, 不用再轉車。
福田口岸工行開戶最少入310元, 300元是用以做定期存款, 以確保戶口達最低結余要求, 10元是銀行卡工本費。我存入了2000元,從此以後, 我淘寶便在工行戶口扣人民幣。
過程中的困難是輸入簡體字地址, 我一直不知某個字原來是有簡體字的。

男爵府

sunnywty 發表於 18-4-4 16:29
根據2018-3-10及2018-3-28個人開戶經驗於2018-4-8更新:
  • 重新整理排序

• 香港住址證明在水電煤單上是英文的,都接受?只是填明示用中文(簡體)就可?

伯爵府

牛年勳章

回覆 麻油麵 的帖子

地址證明用英文冇問題, 但填表(自己手寫輸入電腦)用簡體字

男爵府

cattz288 發表於 18-4-8 21:24
    如果之前已開wechat大6銀包, 當你開戶後想加返儲蓄咭時, 就叫你入簡體字名先加到咭, 否則會話你名字不符!
    ...

Thanks!

明白!

因為之前我進行身份認證,只讓我填英文,根本沒讓我填中文。

大概我之前的身份認證(HKID)係for 香港錢女包綁香港信用卡,只不過我誤會左係大陸錢包。

象牙宮

tictactoe 發表於 18-4-8 22:14
    我 ...

你係咪用機開戶? 地址佢又無要求要入簡體喎!不過名一定要, 因為要完全跟足回鄉咭!
    放下自在

男爵府

sunnywty 發表於 18-4-8 17:44
    To be exact,應該係加內地銀行卡果時,須要做實名認証,果時就一定要填簡體中文名,等我改翻個注意事項先 ...

提供埋教學短片!真係好有心!

多謝樓主提供咁多、咁詳盡資料!

大宅

留言學嘢 ~

男爵府

tictactoe 發表於 18-4-8 22:25
    回覆 麻油麵 的帖子

地址證明用英文冇問題, 但填表(自己手寫輸入電腦)用簡體字 ...

好的!Thank you!

我都先準備一下簡體地址!

有時,真係唔知某某字係有簡體㗎嘛!

伯爵府

牛年勳章

cattz288 發表於 18-4-8 22:29
    你係咪用機開戶? 地址佢又無要求要入簡體喎!不過名一定要, 因為要完全跟足回鄉咭!
    ...
    我係用開戶機,因福田口岸工行是一間自助銀行,機器多過職員。我手寫輸入繁體字, 螢幕冇我輸入的字比我揀, 惟有問職員, 原來某字是有簡體字的。

大宅

sunnywty 發表於 18-4-8 21:46
    可以試下福田工商或者羅湖工商(羅湖只限一至五先有服務,要有稅單),聽聞唔駛3000 ...

thx.但冇税單,開户真系難左好多

大宅

麻油麵 發表於 18-4-8 22:51
    好的!Thank you!

我都先準備一下簡體地址!

根據經驗果部機寫繁體會出簡體字,可能國貿分行多香港人掛

大宅

麻油麵 發表於 18-4-8 22:32
    提供埋教學短片!真係好有心!

多謝樓主提供咁多、咁詳盡資料!
    我做左好耐資料搜集先上去,發覺 d 資料一係唔 update,一係分散曬,呢度係我搵倒最多資料 ge 地方,所以放翻上黎。條片唔係我拍 ge,係有好心人放左上 youtube,我借花敬佛。

大宅

tszkicheung 發表於 18-4-8 23:26
    thx.但冇税單,開户真系難左好多
    可以試下福田口岸,#1已更新

大宅

tictactoe 發表於 18-4-8 22:14
    我 ...
    感謝資料提供,已更新!

大宅

Joeypigpig 發表於 18-4-8 19:06
    請問點樣翻牆?

朋友介紹用呢個 App:
    iOS:https://itunes.apple.com/app/vpn-master-free-vpn-proxy/id1025707485?mt=8

Android:https://play.google.com/store/apps/details?id=free.vpn.unblock.proxy.vpnmaster

再唔係可以參考呢度:
    http://blog.lineinchina.com/2018-vpn-%E7%BF%BB%E7%89%86-%E6%9C%80%E6%96%B0%E8%BB%9F%E9%AB%94%E6%8E%A8%E8%96%A6-%E7%BF%BB%E7%89%86app%E7%B8%BD%E6%95%B4%E7%90%86-%E9%80%9F%E5%BA%A6%E5%AF%A6%E6%B8%AC/

大宅

sunnywty 發表於 18-4-9 02:31
    朋友介紹用呢個 App:
    iOS:https://itunes.apple.com/app/vpn-master-free-vpn-proxy/id1025707485?mt=8
    ...

Thx,請問我見羅湖關囗有中國聯通日租咭,售200元,咭裡面有150元,月費6元,是否就係呢張可以轉米粉咭呢?

大宅

Joeypigpig 發表於 18-4-9 16:34
    Thx,請問我見羅湖關囗有中國聯通日租咭,售200元,咭裡面有150元,月費6元,是否就係呢張可以轉米粉咭呢 ...
    唔能夠100%肯定,如果你未買卡,但打算買,咁就不如行前小小去聯通羅湖口岸官方營業廳(佢地叫自有營業廳)去買張日租卡,響羅湖地鐵站A出口地面,都係80元一張,裡面有50蚊,呢張就一定有得轉,同埋可以即時做埋實名,官方野,唔會比人呃。
    如果你已經買左,以我所知,除左一卡兩號不能轉,否則只要係儲值卡(預付卡)就可以,再唔係打上去試下就知,如果佢話唔轉得,再試另一個客服,試大概三個都話唔得,咁就真係唔得。

首頁
    45678...76

尾頁

跳至