亞仔有風癩,有無中醫介紹

Dongs
|
亞仔5歲有風癩已經一年半,請問大家有無試過中醫醫好小朋友的風癩?謝謝
Dongs
|
Dongs 發表於 18-4-4 17:30
亞仔5歲有風癩已經一年半,請問大家有無試過中醫醫好小朋友的風癩?謝謝
...

有無中醫介紹?謝謝
sip594
|
Dongs 發表於 18-4-4 22:52
有無中醫介紹?謝謝

我一向睇開中醫,起了差不多一年。最終西醫幫我斷尾。依家間中出一至兩粒。我當自已斷尾,好返曬。可能係我長期睇中醫,然後西醫幫到我埋尾。
香寶
|
元朗有個中醫醫好我元生堂下午既中醫師
Dongs
|
香寶 發表於 18-4-4 23:38

謝謝
Thelittleteddy
|
我食西藥斷尾的
eemm
|
我都想知
chunheilo
|
...

有冇搵致敏原因?睇下有冇對咩敏感,我之前都出咗兩年幾,最後都有搵中醫醫好咗,以家間唔中出一兩粒,但好快散,我當好返啦
Elaineyytang
|
回覆 Dongs 的帖子

試下記錄低每日食過乜嘢,幾時會出多d風癩,幾時少d,我個女之前都出左幾個月風癩,睇左中西醫都唔斷尾,後尾終於發現係飲左嗰隻紙盒北海道牛奶引致,戒左一個月之後已經冇再出風癩
milkouch
|
可能缺鈣
我細個因為缺鈣出風lan,後尾check一輪先知原因。食鈣片一輪斷尾
cloretta37
|
同意樓上鋪講,要搵致敏源先最緊要;我細個時又係會成日起風癩,我媽帶我睇好多中西醫都攪唔掂(飲好多苦中藥),成日話我海鮮過敏(以前年代唔會帶我去驗血);呢個謎團真係去到我生咗大仔,佢細細個又係食物過敏,眉心和背脊起粒粒好痕好痕,起初以為佢係過敏蛋和奶,同佢驗血做過敏測試先知係大麥小麥過敏,即是好多蛋糕、餅同麵包都唔可以食!後來細女又係咁,我餵人奶一食大麥小麥類細女又係會猛r面,眉心起粒粒;思前想後再查埋老公嗰邊都冇呢啲事發生,我先恍然意識到小時候的「海鮮過敏」其實極有機會係大麥小麥!好慘呀因爲由細到大食好多包類所以成日起風癩,印象攪到去中學先至好番啲,所以我見人有嚴重濕疹或風癩都提議去驗吓血,等自己可以準備好邊啲食得邊啲食少啲。
cinda72.
|
羅駿鋒,我睇佢,食左半個月中藥後,未出過
lhbaby
|
...

我食綜合維他命才斷尾
波耶波羅me
|
...

我仔試過一個月出左幾次,飲左3劑中藥冇再出
yuensiu
|

我都想知,我仔間唔中就出
大E
|
Thelittleteddy 發表於 18-4-5 11:26
我食西藥斷尾的

我小朋友又係成日出,可唔可以比醫生資料我,thanks
brindlewin
|
Dongs 發表於 18-4-4 22:52
有無中醫介紹?謝謝

幼兒唔會去睇中醫,醫生好,都要靠中藥料冇污染。

正經找出致敏原才解決問題,其中增強兒童心肺活動係主要改善體質抗敏。
李家承
|
香寶 發表於 18-4-4 23:38

請問中醫叫咩名?是中藥分嗎?睇胃病好唔好呢?
chiuchiu0310
|
cinda72. 發表於 18-4-6 00:10
羅駿鋒,我睇佢,食左半個月中藥後,未出過

仙姐,羅駿鋒係唔係荔枝角果間?我起左風癩7,8個月都睇唔好

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cinda72.
|
chiuchiu0310 發表於 18-6-17 20:23
仙姐,羅駿鋒係唔係荔枝角果間?我起左風癩7,8個月都睇唔好

係佢啦