困擾: 髖關節痛, 睇中/西醫?

Rita
|

痠痠痛痛, 扯到落小腿, 行唔安坐唔樂....

網上睇資訊係冇得醫, 只可食止痛藥.... 有冇JM有同樣問題?? thx

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bobomia
|
即係邊個位?有冇圖?
cocow131
|
Rita 發表於 18-4-5 08:37

網上睇資訊係冇得醫, 只可食止痛藥.... 有冇JM有同樣問題?? thx ...

去照下先……
Rita
|
bobomia 發表於 18-4-5 12:45
即係邊個位?有冇圖?

呢個

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sitterivy
|
回覆 Rita 的帖子

有冇試過按摩
Chowying
|
係咪個 hip 外則 "lip "咗落去嗰個位?
IamStupid
|
或者係骨髖骨關節磨蝕…… 如果係咁真係冇得醫…… 一定要做手術換人工關節
Activehealth
|

網上睇資訊係冇得醫, 只可食止痛藥.... 有冇JM有同樣問題?? thx

可以睇西醫轉介物理治療,或中醫骨傷、推拿科。

唔一定係骨問題,有需要醫生會叫你去照X光,好大機會只係軟組織問題。
Bibibut
|
我最近也有呢個情況,又係果個位痛。我有d動作不能做,例如long腳坐、腳掌對腳掌曲腳、不能盤腳坐地,否則好痛下......你有冇呢d痛呢?
Rita
|
Bibibut 發表於 18-4-5 16:11
我最近也有呢個情況,又係果個位痛。我有d動作不能做,例如long腳坐、腳掌對腳掌曲腳、不能盤腳坐地,否則 ...

全中
Bibibut
|
Rita 發表於 18-4-5 16:46
全中

我都係15,16吾知睇咩醫生,之前椎間盤突出,L3及L4有問題,而家到寛關節.....我其實痛了2個幾月.......我諗我又要去睇醫生。
Bibibut
|
Rita 發表於 18-4-5 16:46
全中

你點發現架?我終於搵到同路人......
bobomia
|

我估計係筋嘅問題。成日坐少運動,血液循環差,導致筋變硬甚至縮短。試下拉筋,一個動作要維持最少20秒,唔係不斷咁un下條筋,要hold住一段時間咁先為之係拉筋。

將個網球放喺地下,你果個酸痛位責上去,不斷咁碌,慢慢將啲肌肉同筋腱鬆解返佢。如唔夠高厚用毛巾墊高個網球
littlesister
|
有冇照過XRay 先?如果係骨枯,咁你食咩藥都唔會好喎
ting11741181
|

不如去睇左骨科,照下咩事先,唔好咁擔心住,話唔埋照左之後係好小事,做物理治療就得呢
Hoining
|

每日拉筋可以改變
ckl38
|
拉筋會有幫助,有朋友腰椎移位,拉筋都可舒緩。
Rita
|
Bibibut 發表於 18-4-5 17:04
你點發現架?我終於搵到同路人......

未就係long腳呀,棟起腳想剪趾甲,個較位好痛,D痛係奄奄下,有時扯落小腿。我約咗政府街症聽日睇,希望醫生有方法啦
Bibibut
|
Rita 發表於 18-4-5 19:49
未就係long腳呀,棟起腳想剪趾甲,個較位好痛,D痛係奄奄下,有時扯落小腿。我約咗政府街症聽日睇,希望醫 ...

睇完上來講下.......睇下點醫......我book了睇私家,但如果連髖骨有問題,我會叫醫生寫紙去政府。
Rita
|
Bibibut 發表於 18-4-5 19:51
睇完上來講下.......睇下點醫......我book了睇私家,但如果連髖骨有問題,我會叫醫生寫紙去政府。
...

好呀,大家交流下