自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主

樓主你睇左未?醫生有咩講?

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-7 20:50
樓主你睇左未?醫生有咩講?

昨日睇咗,我要求照x ray話驚髖關節有事,佢比我照。話照咗有野會打比我,冇野就四星期後覆診。呢段時間只比止痛藥同按摩膏。又叫我某D動作唔好做。佢當係肌肉痛症
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

公爵府

Rita 發表於 18-4-7 20:58
昨日睇咗,我要求照x ray話驚髖關節有事,佢比我照。話照咗有野會打比我,冇野就四星期後覆診。呢段時間只 ...

我book了下星期五睇骨科,我上網search, 如果有事都好煩下,我初步的症狀中晒,是髖關節問題。我除了long腳痛,行都有少少痛,訓覺轉身痛.....

公爵府

Rita 發表於 18-4-7 20:58
昨日睇咗,我要求照x ray話驚髖關節有事,佢比我照。話照咗有野會打比我,冇野就四星期後覆診。呢段時間只 ...

希望你冇大礙⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-7 21:03
我book了下星期五睇骨科,我上網search, 如果有事都好煩下,我初步的症狀中晒,是髖關節問題。我除了long ...

我明顯行都痛㗎,但政府某D醫生好似覺得我地係無病呻吟,命運的安排,冇計。

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-7 21:03
我book了下星期五睇骨科,我上網search, 如果有事都好煩下,我初步的症狀中晒,是髖關節問題。我除了long ...

私家骨科嗎?我估佢會要你照骨,因為最快知道,再對症下藥,我都希望你冇大礙

公爵府

Rita 發表於 18-4-7 21:10
私家骨科嗎?我估佢會要你照骨,因為最快知道,再對症下藥,我都希望你冇大礙 ...

係呀,是私家骨科,呢個骨醫之後前幫我醫過隻手、椎間盤突出......而家輪到髖関節,真係大吉利是.......一年一劑.......又要跌錢,我會叫佢check埋骨質疏鬆......

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-7 21:13
係呀,是私家骨科,呢個骨醫之後前幫我醫過隻手、椎間盤突出......而家輪到髖関節,真係大吉利是.......一 ...

有健康之後,錢可以再搵。 睇完你又上來分享下醫生的診斷好嗎?

珍珠宮

Bibibut 發表於 18-4-7 21:13
係呀,是私家骨科,呢個骨醫之後前幫我醫過隻手、椎間盤突出......而家輪到髖関節,真係大吉利是.......一 ...

點解會咁多問題嘅

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-5 19:51
睇完上來講下.......睇下點醫......我book了睇私家,但如果連髖骨有問題,我會叫醫生寫紙去政府。
...

你睇咗醫生點講呀?

公爵府

回覆樓主

唉...佢叫我訓上床,旭下隻腳,我叫痛,佢解釋了一輪,懷疑是髖關節軟骨sit了,叫我照x ray, 如果照x ray照吾到有問題,比藥我食同做物理治療冇效,便要照MRI, 可能軟骨入面個窩位sit,我前日即時照了2張x ray, 睇吾到好明顯的問題,所以佢叫我食下藥先,下星期覆診再決定要不要照MRI......我食了2日藥止不到痛。d藥包括止痛藥、保骨素、仲有隻吾知係乜的藥,盛惠1680

公爵府

回覆樓主

我上次隻手有問題,照x ray又係照吾到有野,照MRI先發現條筋腫了,打針先好返。

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 18-4-15 18:52
唉...佢叫我訓上床,旭下隻腳,我叫痛,佢解釋了一輪,懷疑是髖關節軟骨sit了,叫我照x ray, 如果照x ray照 ...
煩就煩在, x ray 唔係每樣野初期都照得出, 得到照得出, 問題已經去到嚴重果隻...

醫生開了一星期藥比你? 食多兩日可能會好D呢. 止痛藥藥力勁, 會傷胃的.

政府都只係開咗panadol 同按摩膏過我, 我都冇食.

真係病向"錢"中醫.

公爵府

Rita 發表於 18-4-15 19:21
煩就煩在, x ray 唔係每樣野初期都照得出, 得到照得出, 問題已經去到嚴重果隻...

醫生開了一星期藥比你? ...

冇錯,你明白我。我訓覺轉身打側旭下都痛,繞腳、 long腳,打坐通通吾得,穿䃿穿襪,10次有2次痛,真係好煩⋯⋯我吾知係米心理形住,行路有少少赤赤痛.....

子爵府

回覆樓主

我幾年前開始髖關節痛,痛法同你地一樣,做過物理治療,中醫骨傷科,針灸,推拿,拔罐,西醫⋯全部無用。之後西醫refer骨科,照左MRI, 話係有一邊髖骨個較位天生生得吾太順,加上以前細個時玩好多不同的活動,令髖骨磨損得多,現在年紀開始大,D軟骨就磨蝕得快。

子爵府

Rita 發表於 18-4-15 19:21

醫生開了一星期藥比你? ...

政府就只係比你照x Ray...因為唔嚴重,佢都唔肯幫你排期做手術

我同事膝關節退化,佢知手術排得耐,想排住先,政府話要等佢嚴重到要做手術先開始幫佢排

水晶宮

2024年龍年勳章

STH920 發表於 18-4-15 19:48
我幾年前開始髖關節痛,痛法同你地一樣,做過物理治療,中醫骨傷科,針灸,推拿,拔罐,西醫⋯全部無用。之 ...

最奄悶就係只有慢慢退化卻無藥可醫
而家點樣保養呢?可以交換心得嗎?

男爵府

Rita 發表於 18-4-5 08:37
痠痠痛痛, 扯到落小腿, 行唔安坐唔樂....

網上睇資訊係冇得醫, 只可食止痛藥.... 有冇JM有同樣問題?? thx
我都係,又係行得好唔舒服,但係我無睇醫生呀,淨係臨訓自己拉下筋舒緩下

子爵府

Rita 發表於 18-4-15 21:51
最奄悶就係只有慢慢退化卻無藥可醫
而家點樣保養呢?可以交換心得嗎? :f ...

其實真是無得醫,就算做手術也只是好得一時,之後也會再痛。

現在要定時食葡萄糖胺+做D伸展運動

首頁

尾頁

跳至