[照結構]胎兒鼻骨缺少問題

Mableung
|
懷孕已經有20週前天到王紹宏醫生處照結構時 被醫生告知寶寶一切正常但沒有鼻骨 這會增加罹患唐氏風險20倍
我跟先生均都未有30+ 在15週時做了T21 顯示沒有問題 公立醫院的唐氏檢查結果亦表示 唐氏風險為1/41000
以數據而言 寶寶為唐氏的風險應只有1/20萬左右 但醫生表示正常95%寶寶在20週都應該已長出鼻骨
請問有人的寶寶在照結構時也遇到這個問題嗎?有沒有媽媽遇到這個問題後順利生下健康寶寶😞?

知道這個消息後 我跟先生都很害怕
我們生活作息都很正常 不煙不酒 這是我們的第一胎
而且我們的鼻骨也挺高的😞
在網上找過沒有鼻骨但健康出生既寶寶資料只有很少
希望有遇過同樣問題的媽媽可以給點意見 感謝!
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-5 22:50
懷孕已經有20週前天到王紹宏醫生處照結構時 被醫生告知寶寶一切正常但沒有鼻骨 這會增加罹患唐氏風險20倍
...

我都同你一樣 但我個e生話吾駛再做further check 可能未鈣化 我做左nifty 都顯示正常 e生話nifty 已經好準確 我曾經都好擔心 但而家我已經決定期待小朋友☺️
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-5 22:50
...

E生點suggest 你?
Mableung
|
回覆 Asosloving 的帖子

醫生寫左封信 建議我地可以番政府醫院做抽羊水檢查但因為抽羊水流產風險有1/200 所以我地都未敢行呢一步
諗住搵多個醫生照多一次 拎多個意見再作決定
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-5 23:04

醫生寫左封信 建議我地可以番政府醫院做抽羊水檢查但因為抽羊水流產風險有1/200 ...

我地都係因為有流產機會所以無抽
Mableung
|

醫生都有同我地講話寶寶個鼻骨之後都有機會鈣化 我呢兩日開始比之前補多左鈣希望對寶寶有幫助T.T
請問你寶寶而家幾週了?

Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-5 23:12

醫生都有同我地講話寶寶個鼻骨之後都有機會鈣化 我呢兩日開始比之前補多左鈣希望 ...

我廿七週了 但上星期產檢都係未照到
babynetnet
|
做左t21就可以放心唔係唐B啦!
Mableung
|
請問有媽媽既寶寶試過有同樣問題出世後健健康康嗎?
鼻子會因此而很塌很扁嗎?

Mableung
|
回覆 Mableung 的帖子

20週了
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-6 05:45

20週了

我一路上都無乜理呢個問題 個e生都話做左nifty 就無問題 所以我無去抽羊水了
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-6 05:45

20週了

你幾時再去check
Mableung
|

我地今日去林勇行醫生到再check 左佢照左都話未有鼻骨
但佢俾左好大信心我地話無問題 因為T21其實已經好準 同埋 bb鼻既軟骨點都會鈣化
可能去到臨出世先鈣化都未定
令我地安心左好多
決定安心養胎期待bb既出世
Asosloving
|
Mableung 發表於 18-4-6 18:10

甘會不會再去抽羊水 我睇左兩個私家都話無必要抽 一起努力 (emoji)(emoji)加油
Mableung
|

唔會了 我相信專業的意見 我地一齊加油
努力養胎 期待寶寶健健康康咁出世
haha524
|
Mableung 發表於 18-4-6 18:10

我今日都照左結構話bb鼻骨過短,寫左封信叫我聽日去政府即睇。我依家都好擔心