0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱生完一個星期,日日都因為埋身餵 / 揼奶而攪到冇覺好訓,三個鐘揼一次每次要揼成個鐘,之後換下片,攪下呢樣攪下果樣,又夠鐘,有時過晒鐘添。。。其實而經有人幫手煮飯洗野,但總係冇咩時間休息~ 個人好攰好眼訓,究竟點先可以坐好個月休息多啲?

你地又係點樣分配時間?

複式洋房

bingbala 發表於 18-4-5 23:16
啱啱生完一個星期,日日都因為埋身餵 / 揼奶而攪到冇覺好訓,三個鐘揼一次每次要揼成個鐘,之後換下片,攪 ...

會唔會試下補奶粉?
我都係生完一星期左右
係醫院個幾晚可能無咩奶 bb一到夜晚就狂喊
補左奶粉之後bb可以訓得耐啲

別墅

nicole000000 發表於 18-4-5 23:31
會唔會試下補奶粉?
我都係生完一星期左右
係醫院個幾晚可能無咩奶 bb一到夜晚就狂喊

其實已經補咗奶粉,因為我而家啲奶量根本唔夠阿b食。。。兩邊加埋先得果40ml~ 唉!

複式洋房

回覆樓主

其實如果樓主可以埋身餵就全埋身唔需要泵奶,除非bb唔夠濕片或偏黃,如果又泵又埋會好辛苦,我之前埋唔到所以只係泵出嚟,好少埋身,一日最多6泵俾屋企人或陪月餵,自己可以休息,而家bb大啲埋身叻左先多埋身
另外點解要泵成個鐘?單泵?建議用雙泵最多20分鐘唔可以泵咁耐架
加油啊(emoji)

水晶宮

啱啱生完一個星期,日日都因為埋身餵 / 揼奶而攪到冇覺好訓,三個鐘揼一次每次要揼成個鐘,之後換下片,攪 ...

點解埋到身仲要泵奶?唔泵奶即刻慳好多時間。你啱啱生完一星期,直接埋身最好。我個人覺得一路埋身可以一路放鬆抖。泵奶令人好緊張,又多功夫。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

fung99 發表於 18-4-6 01:00
其實如果樓主可以埋身餵就全埋身唔需要泵奶,除非bb唔夠濕片或偏黃,如果又泵又埋會好辛苦,我之前埋唔到所 ...

可以的話我都盡量埋身,但我乳頭損晒,有時太痛,想乳頭休息下就用揼,因為我b食野食得好狼~

揼一個鐘係因為每邊三十分鐘,就算冇奶都想揼耐啲刺激下個乳房,等佢可以有多啲奶~

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-4-6 01:21
點解埋到身仲要泵奶?唔泵奶即刻慳好多時間。你啱啱生完一星期,直接埋身最好。我個人覺得一路埋身可以一 ...

其實埋身都令我好緊張,因為佢唔夠食。。。點先可以有多啲奶?

別墅

senchacha 發表於 18-4-6 15:29
搵陪月果D幫手囉,

我已經去咗我媽度坐月

洋房

育兒性格勳章

我同妳情況差不多。bb在醫院已經吸到我nipple破皮損曬,痛到餵不到,就泵。明白妳想盡量泵多些奶比bb,但是真的不要泵太久,因為泵得就,都會痛的。我會補奶粉,讓nipple休息,好番。後來再試比bb埋身,只是痛頭10秒。就沒有泵了。現在bb15日可以全埋身,不用補奶粉了。bb吸奶會越大越叻。我覺得關鍵是期間要睡得夠,多喝奶和通草豬手湯和炒米茶。記住,睡得不夠,就會無奶的了。現在夠奶,bb吸都不會好似之前那麼大力,所以現在無咁痛了。加油!這段時間會過去的!一定要睡覺。

洋房

育兒性格勳章

同埋緊張/痛都會少奶。要放鬆。告訴自己,補奶粉不要緊。但是一定要盡量埋身餵。如果ok,埋身餵好過泵。醫院姑娘說可以吃止痛藥,都可以餵bb母乳。我吃過幾次。有些幫助,不那麼痛,可以埋身餵到。不過不用吃的話,最好都是不吃。我之前都是痛到不不敢埋身餵。到現在仍然有少少痛,不過已經好好多。相信妳都可以的!加油!

男爵府

我仔仔2個月大 唔識埋身我係全泵 我覺得頭1個月係最辛苦 但好快就捱過 bb平均2~3小時食一餐 食人奶易吸引快餓d 不過無阻我喂母乳既決心 首先要3餐食足夠既飯 每日飲2~3公升飲料(湯水,水,炒米茶等等) 定時泵奶每次15~20分鐘 開頭奶量未夠多就最好每日至小6泵啦 但我係勁懶加上唔夠訓 我一日5泵 大約4~5小時一泵 想爭取時間休息可以雙泵一齊用 我就慣用單泵可以另一隻手按摩個胸出多d奶(到半個月就奶量開始多唔洗按) 泵出既人奶直接裝好落奶樽 分好每樽係bb食奶既份量 到bb夠鐘食奶時可以叫屋企人整熱喂 自己繼續休息 我開頭每日有4餐會補奶粉 可以選擇晚夜比bb食奶粉 咁佢會訓耐d 又可以叫屋企人幫手喂 我到bb滿月奶量多就會慢慢變為全人奶 keep住都係一日5泵 夜晚攰d可以等到訓醒先泵 bb係1個半月開始介緊夜奶 我都無特別喂多d奶或者比奶咀佢 係佢自己愈訓愈耐
另外仲有樣野會令我唔夠訓 我個仔係嚴重扭抱個種 唔抱唔訓教 放落床立即喊 每日要用好多時間哄佢訓 有時我好攰 我會將佢放係我手臂上訓 到而家2個月大 佢開始肯訓bb床 哄佢訓著可以放低佢做自己野嚕
我會係老公放假就叫佢做全日奶爸啦 個日係咁訓教 泵奶同食飯先起一起身 個人會開心好多 加油呀

珍珠宮

回覆樓主

有冇陪月同屋企長輩幫手?

複式洋房

bingbala 發表於 18-4-6 16:57
可以的話我都盡量埋身,但我乳頭損晒,有時太痛,想乳頭休息下就用揼,因為我b食野食得好狼~

揼一個鐘係 ...

咁我建議你轉個雙泵起碼你一日多左一半時間喎,同埋真係唔好泵咁耐,會傷乳腺架,其實一般人泵10-15分鐘已經出哂奶,之後5分鐘空泵,跟著我會用手擠多幾下清埋出嚟,30分鐘一定搞掂,你花咁多時間泵去刺激奶但就冇得休息,其實休息訓覺先係最上奶,通常飲大杯水訓一覺好嘅2/3個小時,都會爆奶,你試下先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得坐緊月,就系食、訓、埋身喂奶喇。換片叫陪月,屋企人幫手。

別墅

瞓喺到餵會舒服好多又可以休息,但記住唔好瞓著或餵時搵人定時望下你同bb

別墅

bingbala 發表於 18-4-6 16:57

揼一個鐘係 ...

用雙泵會減少一倍時間!

別墅

回覆樓主

我開頭都比bb咬到損曬,
但我都堅持全埋身餵,
因為比bb啜始終比泵更易增奶,
雖然開頭係痛,不過基本上係第一下咬個陣痛幾秒,
Bb啜左一陣就唔會覺得痛啦,
媽媽加油呀!坐月又要餵奶又要休息真係好辛苦,
過左尼個月就會舒服好多

珍珠宮