懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一心打算私家開刀(主要因為怕痛)
依家又諗緊好唔好用無痛
都爬左d 文,但都仲係好15/16
有無JM 有經驗分享一下?謝謝!!

知道兩者各有好壞(如有錯,請指正):
For 開刀
- 生完之後傷口痛
- 上奶可能會較遲
- 要遲d 先開始補身
- 媽媽復原時間較耐
- 少d 生產時可能發生既變數

For 無痛
- 產程會耐d
- 其實都會feel 到陣痛?只係減弱左
- 好似話政府醫院,如媽媽入院時已開到某度數(幾多度?),就會打唔切無痛?咁私家又係唔係?
- 又好似話政府醫院,當媽媽開到某度數後會停藥?咁私家又係唔係?
- 媽媽復原快,可以好快補

同埋想知道,通常一次無痛藥last 幾耐架?
用無痛會不會貴過開刀?

複式洋房

回覆樓主

Up~

洋房

winibb^^ 發表於 18-4-6 00:50
依家又諗緊好唔好用無痛

想問最後係選擇開刀定係順?

複式洋房

winibb^^ 發表於 18-4-6 00:50
依家又諗緊好唔好用無痛

我同樓主問題一樣,掙扎緊,都想知到最後係選擇開刀定無痛?

複式洋房

回覆樓主

最後係無痛呀!我bb 比預計的開刀日仲早左一日出黎~打左無痛後,真心唔痛,我仲玩電話、check work email 一直都係姑娘話我知開到幾多咋(連做檢查都完全無問題,本身超怕)
之前聽人講打無痛枝針同埋打豆係最痛,而且打無痛針時又唔可以郁,所以我打時係超級緊張(緊張到出晒汗)。唔知係咪麻師手勢好呢,唔痛喎!之前個姑娘抽血反而係最痛! 唯一係,開夠度數都無感覺,係要靠醫生、助產師示意幾時push,我覺得有d 難... 回想返,都無後悔用無痛呀!推薦~

JD930    發表於 18-10-18 17:04

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得真係可以嘗試下順產㗎,生完回想番,覺得真係冇咁恐怖喇

男爵府

winibb^^ 發表於 18-10-13 17:22
最後係無痛呀!我bb 比預計的開刀日仲早左一日出黎~打左無痛後,真心唔痛,我仲玩電話、check work email ...

甘舒服到8幾多度左右?跟著由0痛到突然好痛(例如8度痛?)只係痛的時間短好多同埋intensive d?

複式洋房

chonglulu 發表於 18-10-13 19:32
甘舒服到8幾多度左右?跟著由0痛到突然好痛(例如8度痛?)只係痛的時間短好多同埋intensive d?
...

無呀,完全無開度數的痛。唔知係咪我係私家,所以無之前爬文所講既開到咁上下減藥既情況。我最痛反而係清胎盤,因為比較高、痴得實...

男爵府

winibb^^ 發表於 18-10-23 13:21
無呀,完全無開度數的痛。唔知係咪我係私家,所以無之前爬文所講既開到咁上下減藥既情況。我最痛反而係清 ...

居然,我朋友私家無痛用無痛但會慢慢過藥效減痛
請問一下你邊間醫院同醫生?
但完全(emoji)痛,甘咪唔識用力push?

複式洋房

最後係無痛呀!我bb 比預計的開刀日仲早左一日出黎~打左無痛後,真心唔痛,我仲玩電話、check work email ...

可以分享多d ma?黎緊都準備用無痛係私家生!
好驚

複式洋房

係啊..好似睇到曙光~~ 可以分享下響邊度生同埋淨係睇指示會唔會好難PUSH?

複式洋房

chonglulu 發表於 18-10-23 13:46
居然,我朋友私家無痛用無痛但會慢慢過藥效減痛
請問一下你邊間醫院同醫生?
但完全(emoji)痛,甘咪唔識用 ...

我仁安呀,高錦安(掛單醫生)
但我估係咪唔關醫生事(雖然我都幾滿意醫生)?
我又無聽到醫生話要減藥,淨係開初打完無痛test 我感覺時,麻師有adjust 到個份量,之後佢就走左啦。
另,可能我產程快,後來助產士同我講我仲淨返好多藥無用到..

複式洋房

Mowingki 發表於 18-10-24 00:11
可以分享多d ma?黎緊都準備用無痛係私家生!
好驚

仲想知咩呀?我分享左啦~

複式洋房

minnanotabo1223 發表於 18-10-24 11:38
係啊..好似睇到曙光~~ 可以分享下響邊度生同埋淨係睇指示會唔會好難PUSH? ...

我個人覺得係有dd 難.. 我唔係好識用個度力.. 所以最後有用吸(但無問題,bb 頭仔有個印,幾日就自己退左lu)
但我覺得應該係個人問題.. 同埋我後來聽朋友講,係可以事前練習點出力,但因為我已經攪掂左,就無再追問啦。你或者可以睇睇呢方面先

複式洋房

winibb^^ 發表於 18-10-24 13:14
仲想知咩呀?我分享左啦~

係咪打左無痛 真係舒服好多?
成個過程邊個位最痛ah你覺得?
因為我好怕痛

複式洋房

Mowingki 發表於 18-10-24 13:19
係咪打左無痛 真係舒服好多?
成個過程邊個位最痛ah你覺得?
因為我好怕痛

哈哈,打完肚以下係完全無感覺架
我最痛係生完,清胎盤..(因無跟bb 一齊出晒黎)
醫生狂大力按我個肚.. 但佢伸手入去整我都feel 唔到架
姑娘都話,如果我無打無痛,清呢個位會好難頂...

複式洋房

winibb^^ 發表於 18-10-24 13:40
哈哈,打完肚以下係完全無感覺架
我最痛係生完,清胎盤..(因無跟bb 一齊出晒黎)
醫生狂大力按我個肚.. ...

聽你禁講 打左無痛真係舒服好多

係咪無痛係生既過程一直會加藥?

禁bb個頭出世個下 同埋聯傷口個陣 係咪都唔太痛?

我原本一直決定開刀 但我醫生鼓勵我無痛順產

下星期2就係啦

子爵府

我都掙扎緊,不過我係高齡,所以都唔知會唔會都係開刀穩陣d…又驚食全餐…

複式洋房

請問你是不是香港私家生?

男爵府

winibb^^ 發表於 18-10-24 13:18
我個人覺得係有dd 難.. 我唔係好識用個度力.. 所以最後有用吸(但無問題,bb 頭仔有個印,幾日就自己退左l ...

你好叻呀,我幻想到係無肚痛情況下要我屙大便甘出力其實都幾難

首頁

尾頁

跳至