少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖然我知攬下小朋友係可以增進感情,但有無媽媽係會抗拒?我以前係可以既,但呢幾年鬧多左,有時對住佢已經無左以前種喜悅,佢只係5歲,雖然我都會帶佢去街玩,但唔和諧既時間好似多過和諧既時間咁樣,差唔多2年無抱過攬過佢。我有見過社工,大家都叫我慢慢黎,但1年1年咁過去,我都係咁,有無媽媽經歷過,可以指引下我到底係咩問題....

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

rainbow000 發表於 18-4-6 23:57
雖然我知攬下小朋友係可以增進感情,但有無媽媽係會抗拒?我以前係可以既,但呢幾年鬧多左,有時對住佢已經 ...

感覺到你湊得好攰丶攰意思不只體力上丶系個心好攰丶為咩鬧仔多?攬系愛表達丶亦系對佢支持鼓勵
我大仔宜家12y old 在佢小學二年班時
母子關係差到極點、反思自己是否用錯方法同佢溝通丶努力改變自己對佢期望丶用愛溶化佢丶我地宜家關係friends到打band

洋房

回覆樓主:

我都會有呢種感覺,其實都好正常呀!當一個人盡曬力,不過個仔又係發脾氣,講好咗出街要乖,要聽話,出到去時又要自己話曬事,一句唔岩聽就發脾氣,我過咗復活節假期後,我都唔想攬佢啦…感覺無限輪迴

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我又唔會喎, 我個仔7歲,個女4歲,每晚都要我攬一攬先瞓, 我自己係鬧完就無事嘅人, 所以我鬧完就可以攬返佢哋! 同埋, 鬧完攬一攬, 個關係修復得好好多㗎

每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

maymay220hk 發表於 18-4-7 11:47

感覺到你湊得好攰丶攰意思不只體力上丶系個心好攰丶為咩 ...

咁中間係點變番好?我都有反思,但知道點做之後,都係好似唔得,我本身個人好易炆,成日叫自己冷靜都係冷靜唔到咁

子爵府

bobby1mama 發表於 18-4-9 09:46
我都會有呢種感覺,其實都好正常呀!當一個人盡曬力,不過個仔又係發脾氣,講好咗出街要乖,要聽話,出到去 ...

而家有無好d?其實咁樣自己同小朋友都好唔開心

子爵府

vickymok717 發表於 18-4-11 11:54
我又唔會喎, 我個仔7歲,個女4歲,每晚都要我攬一攬先瞓, 我自己係鬧完就無事嘅人, 所以我鬧完就可以攬返佢哋 ...

如果平時佢地做錯野你都會鬧,你會唔會鬧到自己個人都抆埋?我覺得自己已經成個潑婦咁

子爵府

回覆樓主:

或者我具體小小,我唔知係我有問題定咩問題出現左。我小朋友6歲,我知小朋友係好輪盡,但我知成日提住佢小心會有反效果,所以我唔會點望實佢,等佢自己handle。
出去午餐食餃子,已經剪開1半等佢穩陣d,點知食食下都係跌左。搭車嘟咭,嘟完可以飛甩埋張咭,番到屋企食蛋撻,佢食哂個底先食個面,當然最後又成個跌左落地下。佢食包食乜都好係咁奇怪,成日叫佢食好小小先會食得正常d。坐,女孩子,無時無刻都係擘脾咁坐,講左次都係咁,自問平時我都唔會咁坐,唔係學我坐。
每日就係咁樣,真係好嘔血,到底係邊到出現問題定係我期望過高

珍珠宮

rainbow000 發表於 18-5-12 21:01
或者我具體小小,我唔知係我有問題定咩問題出現左。我小朋友6歲,我知小朋友係好輪盡,但我知成日提住佢小 ...
你小朋友係咪有感統問題 ?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

SandraLo 發表於 18-5-12 22:21
你小朋友係咪有感統問題 ?

你講完我即刻上網做research,嗰d特徵我囡無,應該唔係喇

伯爵府

DHA勳章

或者我具體小小,我唔知係我有問題定咩問題出現左。我小朋友6歲,我知小朋友係好輪盡,但我知成日提住佢小 ...

調低期望.可能你會開心啲.

其實你講既野都唔係好大件事. 小朋友論盡/ 貪玩係正常.當係學習過程....個蛋撻跌多幾次無得食.下次就唔會......好多時細個貪玩.大個左又係正常人一個....多啲用放大鏡佢睇佢既優點.. 唔好用顯微鏡來睇佢既缼點.

鬧得多大家都唔開心啦~

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

rainbow000 發表於 18-5-12 20:50
如果平時佢地做錯野你都會鬧,你會唔會鬧到自己個人都抆埋?我覺得自己已經成個潑婦咁
...

我係閙到癲,差不多日日都閙,但佢地都好care我感受,所以唔會太過份

王國會長

你個女其實好正常,你諗吓一個6-7歲小朋友,wht can u expect more?

公爵府

其实你所讲嘅都唔系咩大问题。无需过度紧张。我都成日叫我仔eat over the plate,但总有跌落地既时候,佢明白跌左冇得食就ok.

试下每晚睡前一个拥抱+一个kiss, 睇下情况有冇好转。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-5-13 10:53
其实你所讲嘅都唔系咩大问题。无需过度紧张。我都成日叫我仔eat over the plate,但总有跌落地既时候,佢 ...

我諗我應該好好控制下自己先

子爵府

vickymok717 發表於 18-5-13 00:02
你個女其實好正常,你諗吓一個6-7歲小朋友,wht can u expect more?

明白,我都要消化下

子爵府

artai430 發表於 18-5-12 23:34

調低期望.可能你會開心啲.

你意思如果跌左係咪唔應該再派過件俾佢當作懲罰?

複式洋房

rainbow000 發表於 18-4-6 23:57
雖然我知攬下小朋友係可以增進感情,但有無媽媽係會抗拒?我以前係可以既,但呢幾年鬧多左,有時對住佢已經 ...

我仔仔都係5歲。感覺最近都鬧多左, 有時鬧得多, 我都會將自己代入佢嘅處境, 有邊個小朋友時唔係曳? 自己細個都唔係下下會聽阿媽講。可以嘅話咪比佢話吓事, 真係唔得就解釋比佢知。
我發癲鬧完佢 下左啖氣就會去攬返佢 同解釋比佢知點解我要鬧佢。。咁樣對大家都好。。我都成日同自己講放鬆啲, 小朋友係從錯誤中成長

公爵府

rainbow000 發表於 18-5-13 23:11
我諗我應該好好控制下自己先

要目标为本。
如果冇时冇刻咁闹对结果冇改变,就要用其他方法。硬功唔得用软功。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

王國會長

rainbow000 發表於 18-5-13 23:13
你意思如果跌左係咪唔應該再派過件俾佢當作懲罰?

我認為係,正如小朋友玩玩具,一地都係,我都叫小朋友自己執,因為要佢承擔返個後果先明白點解你要叫佢小心啲玩!食嘢一樣㗎咋!

首頁

尾頁

跳至