論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

急請教!姐姐見鬼!
剛才晚飯完,姐姐喺廚房食緊佢嘅晚飯時,突然大叫一聲走出廳,話見到廚房外有個人!佢初嚟港幾日,廣東話係好有限公司。佢一叫,當堂嚇親我,見佢神色真係好慌張,所以立即叫老公望吓廚房驚有賊,仲叫埋保安員上嚟視察吓!姐姐當時驚到坐喺地唔識郁,後尾問吓問吓先知佢講見到鬼!我初頭都驚驚地,但後來諗返,唔知會唔會係姐姐講大話……好彩bb瞓覺,如果唔係嚇親佢。我怕姐姐下次又係咁,大家有無類似經驗可分享吓應點做?

JD930    發表於 18-4-10 12:01

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

定D, 唔使驚。
印來架?
大你嚇你only. 回教係無鬼架, 好人死去Mohammed度, 壞人落地獄。
我當年件6日仙, 第一晚, 消遮俄豪經呀。
我, 驚咩呀?
6, 疴,疴,豪經。
我, 你講你見鬼呀?
6, 係呀。
我, 鬼點樣架, 男定女呀。
6, 丫大個口一味疴疴。
我, 我係呢間屋大架, 又未見過, 咁啦, 你出來廳, 對住觀音訓啦。 仲有, 你回教架?

6, 係呀。
我, 回教無鬼架, 你信乜野架? 有觀音, 點有鬼呢?

6, 俄去訓啦。

鬼佢條命, 嚇我, 買棺材唔知椗。得咁多鬼。

請著佢慘過撞鬼, 6日掃把。

MABOMA    發表於 18-4-10 21:45
JD930    發表於 18-4-10 12:02
333s    發表於 18-4-7 09:15

男爵府

taml 發表於 18-4-7 00:30
急請教!姐姐見鬼!
剛才晚飯完,姐姐喺廚房食緊佢嘅晚飯時,突然大叫一聲走出廳,話見到廚房外有個人!佢初嚟 ...
唔急,姐姐嚇你博炒姐.

別墅

回覆樓主

一係搏炒,再吾係就姐姐精神上有問題!如果要湊B,你真真要慎重慎重呀!

JD930    發表於 18-4-10 12:03

男爵府

回覆樓主

係咪見到玻璃窗的反射,以為見鬼

子爵府

taml 發表於 18-4-7 00:30
急請教!姐姐見鬼!
剛才晚飯完,姐姐喺廚房食緊佢嘅晚飯時,突然大叫一聲走出廳,話見到廚房外有個人!佢初嚟 ...
係咪扮嘢呀?
整鬼佢,俾杯香炉灰水佢飲,你話飲咗就唔會見到㗎喇!

JD930    發表於 18-4-10 12:02
kkkiko    發表於 18-4-9 10:11

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-7 00:58
定D, 唔使驚。
印來架?
大你嚇你only. 回教係無鬼架, 好人死去Mohammed度, 壞人落地獄。

回教係無鬼論? 真係唔識!

珍珠宮

細姐姐 發表於 18-4-7 12:07
係咪扮嘢呀?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

karshing 發表於 18-4-7 14:04
回教係無鬼論? 真係唔識!

回教係無鬼呢樣野架, 人死如燈滅, 好人去Mohammed度, 壞人落地獄。
死咗, 盡快埋葬, 揾個寫住可籣經的箱, 塊面向西,揾回教教士讀可蘭經, 讀完埋葬。 無白金呢樣野。
我所知嘅係由Saudi Arabia, Oman 的人話比我知。 但佢地著普通衫, 除非過節至著Arabic衫
齋月日頭唔食野又唔會整起個樣。 唔知添。 照做野。 日頭做野又無拜神的。
唔似D印咁污糟辣撻, 好乾淨。 用刀叉食野, 有D揸筷子好叻, 唔用手食。

伯爵府

回覆樓主

我前印傭都話我屋企有鬼,我叫佢唔駛嚇我哋,屋企拜觀音,又有地主,一定妳做得壞事多,得妳見到。

象牙宮

XYZABC 發表於 18-4-7 14:48
我前印傭都話我屋企有鬼,我叫佢唔駛嚇我哋,屋企拜觀音,又有地主,一定妳做得壞事多,得妳見到。
...

唔知係口痕, 個個都見鬼。 有個共通點, 全部籮底橙印。 掂既印見唔到鬼架。

eggcake    發表於 18-6-5 10:43

男爵府

係咪扮嘢呀?
你個提議 - 非常好!!

象牙宮

係咪扮嘢呀?

Good Idea

寶石宮

2023年兔年勳章

係咪扮嘢呀?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-7 00:58
定D, 唔使驚。
印來架?

Hahaaa

大宅

係咪扮嘢呀?

贊成!十成十在揀工,唔想做,搏炒,你最好搵定人然後pan佢走!

JD930    發表於 18-4-10 14:22

珊瑚宮

大部份亞印怕黑怕鬼
玩具萬歲!

公爵府

定D, 唔使驚。
印來架?

好在你經驗夠,冇比佢大到你!佢哋的確古靈精怪,超多大話

象牙宮

Gmama 發表於 18-4-11 17:43
好在你經驗夠,冇比佢大到你!佢哋的確古靈精怪,超多大話

我間屋, 我由baby住到而家。住咗幾廿年。當年我婆婆最怕鬼, 而呢間屋, sure無鬼。 婆婆亦誠心信觀音。佢95歲至去, 安祥去觀音度。

你條盲炳話我度有鬼? 荒天下之大謬。
因以前做野識落Saudi Arabia, Oman,Yemen, Bahrain, 什葉, 遜尼派都話回教無鬼呢個理論。

鬼我信有。 但你條茂利, 人殼, 鬼都唔拉你啦。 借屍還魂都嫌佢個殼無用。

大宅

回覆樓主

我個印姐姐又係怕黑, 曾經也疑神疑鬼。大約好似第一個嘅第二年, 有日奶奶話姐姐唔見咗passport。我問佢佢話成日唔見但會突然出返來。佢對拖鞋也是。我係基督徒, 我同佢講唔使驚我成日大頭蝦都唔見嘢。況且呢間屋有耶穌睇場的, 我送咗個十字頸錬俾佢傍身。之後無聽過佢講類似的事了。

首頁

尾頁

跳至