自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

因為經濟同照顧的問題諗住生一個,如果生第二個可能都隔6-7年。
我屋企人係咁叫我生兩個,原因係生一個好易有公主病,唔識同人溝通(禮讓或者點同人爭吵之後好返)之類

請問你們作為過來人點睇?
我小朋友兩歲。錢的問題係生一個可以讀私校有錢儲,我們未買到樓,生兩個就要津校,但咁就可以上興趣班。可以當小朋友的學習洗費係每個月一萬咁計(一個或兩個都好都係用一萬)

男爵府

回覆樓主:

我唔係獨女但只生一個。原因都係想集中資源同埋可以早d退休。性格方面主要睇父母點教,我個女又冇乜公主病,好隨和。

坦白講我同好友仲close 過sibling, 所以有sibling 都不一定情如手足。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我只有一個仔,以前曾經想過生第二個,但如果生第二個,中間唔好超過三年,兄弟/妹感情會密切D。但自己健康差,駝仔時非常差,阿仔小時健康亦不好,唔敢搏,專心湊大佢。決定唔生時都曾擔心阿仔長大有王子病,所以我時常提醒他事事都要自己處理,所以就算有工人姐姐,他很小時已經自理,無王子病問題。

所以小朋友是看大人怎樣教。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

有無公主病唔關係咪獨女事,只係你地點教。
宜家好多都生兩三個,但都係一組公主王子

最重要兩夫妻覺得點,其他人講乜都無意思,佢哋只係同小朋友玩下。要養要教係你地嘛。
我有個cousin 都係因為經濟問題,又想俾最好個女,佢哋俾個女讀私幼稚園同小學,又維持生活水準,有得食好,去旅行,佢最後都無再生第二個。

可能六七年後你唔想生,可能三四年後你經濟好好又想生。最重要你去自己點睇

男爵府

回覆樓主

我係獨女
細細個覺得好悶,好羨慕人地有兄弟姐妹陪玩陪成長,所以決定生兩個。

伯爵府

Gummama 發表於 18-4-7 12:22
我唔係獨女但只生一個。原因都係想集中資源同埋可以早d退休。性格方面主要睇父母點教,我個女又冇乜公主病 ...

X2

子爵府

回覆樓主

我只生一個囡,但自己有2個哥哥,不過亞媽極偏心,我吾想自己偏心都吾知,所以一個算

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我女係獨女,佢無公主病,性格仲好淋pat pat,比較單純,好多事情都無乜所謂,例如去邊食野之類,已經18歲

我個人覺得生唔生多個小朋友睇自己能力,唔好因爲其他人認為好就去生多一個,因為要養要教嘅唔係佢哋,講就梗係輕鬆

男爵府

回覆樓主:

我自己就4兄妹,好熱鬧,
依家生1個,
阿仔成日都會話好悶,要人陪玩,
仲問過我好多次點解唔生多個,
約人出去就會問,人地有冇小朋友,幾多歲,
約我屋企人就好開心,
一定會問咁表妹出唔出黎,(年齡相近)
不過阿仔就黎9歲,我就唔會再生啦。
再生都唔岩玩啦。
我自己就覺得,生2個其實會好啲。。。

公爵府

Kasrissa 發表於 18-4-7 12:31
我係獨女
細細個覺得好悶,好羨慕人地有兄弟姐妹陪玩陪成長,所以決定生兩個。
...

自己獨女x2, 一係吾生, 一係生2個, 獨女中年先最慘。

男爵府

回覆樓主

我都係得一個仔,但個仔已經讀緊大學,佢出世至五歳前都係醫院常客,好惡湊,日喊夜喊,身體亦好差,所以唔敢生第二個。
我個仔雖然係屋企係大爺,唔鬧都唔做家務,有時都幾勞氣,但佢係學校或者宿舍都好得人緣,幾受同學歡迎,有段時間,佢做part time, 都好受下屬歡迎架,完全冇王子病,某程度上,好體諒其他人添。
所以王子病/公主病,我覚得唔關是否獨子/獨女嘅事。

已刪除用户

回覆樓主:

禁止發言

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我自己係獨生女,其實係睇爸媽點教

水晶宮

回覆樓主

我係獨女,依家有一個小朋友,基本上決定唔生了

日常生活太多兄弟姊妹不合的case,自己有自己朋友,根本好少會同兄弟姊妹friend,結婚後更加各自為政

小朋友有無公主病depends on家長點教,從來無人話過我公主病

家人叫你生係佢地事,除非佢地係金錢or生活上可以比到好多support你小朋友,否則真係無必要理佢地

一個小朋友成長都有好處,妒忌心會細d,我反而見到有兄弟姊妹嘅女仔由細到大都要同人爭,機心同妒忌心會比較強

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jacobkit 發表於 18-4-7 12:06
因為經濟同照顧的問題諗住生一個,如果生第二個可能都隔6-7年。
我屋企人係咁叫我生兩個,原因係生一個好易 ...

我係獨女,人生中最做唔到決定既事係媽媽臨走時應唔應該打孖咖 我既決定唔知啱定錯,冇人可以話到比我知,因為媽媽走時,爸爸已有腦退化,沒有人渣到主意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

因身體情況生一個已算好彩,冇公主病,完全係睇身教同日常生活係咪貼地,由細到大都唔會接受無理嘅扭計,有因有果,任何選擇都會有其後果,跌倒冇擦損流血咪自己起番身囉,做到就大讚。

而家會同佢多建立同理心,細時去playgroup玩,佢見其他小朋友跌倒就坐地下大喊係好奇怪,會望住佢地唔知點咁。

公主皇子病同生幾多個根本冇關係。

珊瑚宮

回覆樓主

我都唔係獨女 但我都只有一個女

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我朋友係獨女,但佢完全無公主病、仲好自立、又多朋友,可能自細父母要做野,佢好早學識自己照顧自己。不過可能自細得到好多資源,佢有啲長唔大咁,有時都幾自我中心。

男爵府

回覆樓主

我有一個哥哥
但我決定生一個
我覺得冇乜所謂
生兩個也不一定一齊玩

首頁
12345...8

尾頁

跳至