乳齒未甩,恆齒出左

kenzonat
|
我仔現在5歲半,近日發現佢下面兩隻乳齒門牙後出左兩隻恆齒,前後排0甘,佢前面乳齒有郁,但好耐都未甩,請問有冇jm 可以分享0下要去牙醫脫前面兩隻牙仔,定等佢自己甩。因為佢話食野同刷牙都有dd 痛。
koalalee88
|
牙醫話自己會笠 吾洗mo
kenzonat    發表於 18-4-8 22:55
anna59
|
如果恆齒出晒,乳齒仲未甩,可以去牙醫度處理
kenzonat    發表於 18-4-8 22:55
kenzonat
|
anna59 發表於 18-4-7 22:44
如果恆齒出晒,乳齒仲未甩,可以去牙醫度處理
兩隻恆齒都出左一半,係驚個位刷吾到會蛀牙
山系太太
|
我之前都係咁 , 問了牙醫朋友 , 佢話如果乳齒未郁恆齒出咗 , 就要去形牙醫度處理 , 如果乳齒已經鬆就由佢自然流失 。
kenzonat    發表於 18-4-8 09:50
anna59
|
回覆 kenzonat 的帖子

如果恆齒只出了一半,就等到恆出晒,到時可以乳齒自動甩左。用牙線得唔得
wingchan1124
|
我女上下四隻都系咁,出左等左好耐先甩
ckfamily
|
wingchan1124 發表於 18-4-7 23:17
我女上下四隻都系咁,出左等左好耐先甩

大慨等左幾耐,小朋友果隻等左4個月,都未甩,牙醫都係話由佢自己甩
amilaulau
|
我仔之前都係咁,婆婆勁緊張帶佢睇牙醫,但牙醫話最好唔好剝,由佢自然甩,仲吩咐阿仔每日要食一個蘋果等佢快啲鬆同甩,瓊過2-3個月唔甩先搵佢剝,最終真係過左一個月左右就自己甩,甩左之後隻恆齒仲生齊返
kenzonat    發表於 18-4-8 09:52
hokabb
|
去牙科保健睇,我仔乳齒就係經醫生診斷唔會自己甩嘅例子,依家啲牙好核突
sauNG
|
kenzonat 發表於 18-4-7 23:08
兩隻恆齒都出左一半,係驚個位刷吾到會蛀牙

如果恆齒已出一半,我會帶小朋友去牙醫度剝牙,因我想啲恆齒生得靚啲同埋及早移返好啲位置
kenzonat    發表於 18-4-8 09:55
momofish2002
|

我囝下邊兩隻恆門齒出咗,而乳齒唔郁,牙醫叫日日咬蘋果,咬足兩個月乳齒郁都唔郁,而恆齒都差不多生晒出黎,咪同牙醫講,牙醫話要返去見佢,跟住牙醫一睇就話阿囝d牙唔識自己甩,如等會好長時間,咁咪去剥,唔剥都唔知,原來佢乳齒d牙腳同隻牙一樣長,好深,所以郁都唔郁,之後剥咗安落晒!恆齒可以自己移返前!
問人無咩用,都要睇小朋友情況!
當時個牙醫幫阿囝睇埋上邊乳齒,話上邊會自己甩,果然係,上月自己甩!

kenzonat    發表於 18-4-8 09:54
Onlok
|
kenzonat 發表於 18-4-7 22:31
我仔現在5歲半,近日發現佢下面兩隻乳齒門牙後出左兩隻恆齒,前後排0甘,佢前面乳齒有郁,但好耐都未甩,請 ...

去兒童牙科保健,我個即日剝埋。
kenzonat
|
Onlok 發表於 18-4-8 02:08
去兒童牙科保健,我個即日剝埋。
佢仲讀緊幼稚園冇得參加牙科保健,可以去兒童牙科保健脫嗎?
sweetcandychan
|
我仔現在5歲半,近日發現佢下面兩隻乳齒門牙後出左兩隻恆齒,前後排0甘,佢前面乳齒有郁,但好耐都未甩,請 ...

我仔試過,乳齒未甩,恆齒係上要爆左出黎,去睇牙醫,要脫牙,因為乳齒仲好實,再唔脫隻恆齒會生到斜晒
szeyee1999
|
我仔都係,牙科保健話等佢自己甩。之後又真係舊牙甩咗,新牙返返原位。
kenzonat    發表於 18-4-8 22:52
kerkermui
|
牙醫話:無所謂,脫又得,唔脫又得

脫咗一次,阿仔話唔脫,等佢甩
kenzonat    發表於 18-4-8 22:52
Onlok
|
kenzonat 發表於 18-4-8 09:49
佢仲讀緊幼稚園冇得參加牙科保健,可以去兒童牙科保健脫嗎?

咁要打去問下
kenzonat    發表於 18-4-8 22:56
貪靚麥芽糖
|

等多一陣,會甩㗎,一個月左右啦。
kenzonat    發表於 18-4-8 22:53
Mrs.Kangaroo
|
有d牙医会叫你剥,有d牙医又话唔洗剥。
我大仔以前都系咁,我个牙医话由佢,我冇理。
kenzonat    發表於 18-4-8 22:54