母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女已2歲,考慮第二胎。第一胎初生時埋身餵只餵左15日,因bb黃、我情緒極差、埋身超痛加乳腺炎高燒奶有膿、bb同我唔識啜唔識餵,後轉全泵至7個月大, 停泵搏一搏試埋身,當然失敗。其實泵奶都好費時,諗緊第二胎再接再厲。咁我想知,餵奶既媽媽,開頭係咪都會好痛,要痛幾耐bb先識啜?

大宅

AAV 發表於 18-4-8 15:59
我女已2歲,考慮第二胎。第一胎初生時埋身餵只餵左15日,因bb黃、我情緒極差、埋身超痛加乳腺炎高燒奶有膿 ...

第一胎阿男啜得好狂好大食,我乳頭痛左一個月,頭兩星期成日流血,但後兩星期只是間中損下,到第二個月已唔痛,仔仔已啜得叻左好多,一直埋身餵,之前痛也照埋身,只間中泵出一餐比其他人餵,可比乳頭舒緩一下,結果餵左27個月。7年後生第二胎,頭一天到現在第七個月埋身都未痛過,一來女仔啜得斯文D細食D,二來我懷疑乳頭第二胎冇噤sensitive..而且第一胎比阿囝啜到D皮厚哂。
你第二胎盡力埋身吧!未必好似第一胎噤痛。

民房

我女已2歲,考慮第二胎。第一胎初生時埋身餵只餵左15日,因bb黃、我情緒極差、埋身超痛加乳腺炎高燒奶有膿 ...

我都有勁痛,都有塞過,又無咩奶,bb唔肯埋身頭一個月多數泵加補奶粉,努力追奶後,奶量多d,再試埋身就成功而且無痛

別墅

阿仔依家44days
我初初俾佢啜 乳頭都好痛 有幾日損埋
出世日日都有埋身 除咗損咗果幾日
大概痛咗3星期左右就無痛了 習慣咗就會唔痛

男爵府

day_bo 發表於 18-4-8 23:09
第一胎阿男啜得好狂好大食,我乳頭痛左一個月,頭兩星期成日流血,但後兩星期只是間中損下,到第二個月已 ...
流血都照餵,媽媽好偉大,點解我咁易放棄?

男爵府

aaronsylvia 發表於 18-4-8 23:13
我都有勁痛,都有塞過,又無咩奶,bb唔肯埋身頭一個月多數泵加補奶粉,努力追奶後,奶量多d,再試埋身就成 ...
我應該學你,但當時我轉泵後完全無考慮過再埋身,我當時埋身,心至有嚴重噁心抗拒情況。

男爵府

shadowychan 發表於 18-4-8 23:59
阿仔依家44days
我初初俾佢啜 乳頭都好痛 有幾日損埋
出世日日都有埋身 除咗損咗果幾日
請問痛的那3星期,那種痛是可以接受的嗎?我自覺那種痛是不能忍受,簡直痛不欲生,像刀割一樣,係由乳頭直痛至腳趾。各位媽媽都是刀割般的感覺嗎?

民房

AAV 發表於 18-4-9 00:25
請問痛的那3星期,那種痛是可以接受的嗎?我自覺那種痛是不能忍受,簡直痛不欲生,像刀割一樣,係由乳頭直 ...

我覺得痛過生果時,真係好似刀刮
其實我有諗過究竟係阿B唔識啜,還是乳頭一下子抵受唔到咁多磨擦,所以咁痛

別墅

AAV 發表於 18-4-9 00:25
請問痛的那3星期,那種痛是可以接受的嗎?我自覺那種痛是不能忍受,簡直痛不欲生,像刀割一樣,係由乳頭直 ...

係痛但又未至於痛到落腳趾
不過bb一啜又真係好想推開佢
其實係乳頭未慣被磨擦
所以要啲時間

大宅

AAV 發表於 18-4-9 00:20
流血都照餵,媽媽好偉大,點解我咁易放棄?

頭兩星期真的有行刑感覺,每3個鐘上刑場一次,係好痛苦,心情好差㗎。我第一胎冇經驗,好驚唔埋身BB之後唔肯啜,所以好堅持埋身,不過後來發覺泵一兩餐出來休息都可以的。

複式洋房

回覆樓主

其實痛係因為bb啜得唔啱。要親佢仲細嘅時候好好教導佢啜啱位。如果真係冇辦法啜到損咗,可以搽羊脂膏係個乳頭度等傷口快啲好。各位媽媽加油!(emoji)(emoji)

男爵府

aaronsylvia 發表於 18-4-9 05:15
我覺得痛過生果時,真係好似刀刮
其實我有諗過究竟係阿B唔識啜,還是乳頭一下子抵受唔到咁多磨擦,所以咁 ...
原來大家都係先經歷刀剁咁痛先成功,咁我真係太早放棄了。

男爵府

shadowychan 發表於 18-4-9 07:09
係痛但又未至於痛到落腳趾
不過bb一啜又真係好想推開佢
其實係乳頭未慣被磨擦
明白,大家為bb好都受了不少苦頭。

男爵府

day_bo 發表於 18-4-9 08:19
頭兩星期真的有行刑感覺,每3個鐘上刑場一次,係好痛苦,心情好差㗎。我第一胎冇經驗,好驚唔埋身BB之後唔 ...
唔問過大家,真係唔知原來餵奶要咁痛,原以為自己特別痛,原來係特別唔忍得痛。

男爵府

lghung 發表於 18-4-9 17:09
其實痛係因為bb啜得唔啱。要親佢仲細嘅時候好好教導佢啜啱位。如果真係冇辦法啜到損咗,可以搽羊脂膏係個乳 ...

係呀,我就係喺未啜啱之前已頂唔住,慚愧慚愧。其實佢埋身食完好似無食咁,所以都幾灰心,。

民房

AAV 發表於 18-4-9 17:59
原來大家都係先經歷刀剁咁痛先成功,咁我真係太早放棄了。

個個媽媽面對嘅處境都唔同,個個bb都唔一樣啦,你又唔洗怪自已,盡左力就得。其實我而家都大部份時間用樽餵,都識好多全泵媽。有下次機會咪再試過囉(emoji)

複式洋房

開頭 bb 未識啜而乳頭又未慣嗰陣,每次要放個胸入bb口度都好驚,我同我老公形容感覺就好似要佢放佢條J落鉛筆刨,佢即刻9都縮埋 XD
沖涼嗰陣啲水花淺到都痛到癲

複式洋房

回覆樓主:

我過左一個月先慢慢開始適應唔痛 頭頭都痛到好似扯出黎咁 但其實泵得多都會泵到甩皮損左 而且埋身餵先可以刺激多奶量 忍下就過 加油

大宅

如果食得啱,冇可能會痛,你將你嘅舌頭伸去最入邊,又軟有林的上柔顎, BB個口仔點會將你個乳頭整損啊?

男爵府

AggieBB 發表於 18-4-9 23:27
如果食得啱,冇可能會痛,你將你嘅舌頭伸去最入邊,又軟有林的上柔顎, BB個口仔點會將你個乳頭整損啊?
...

唔知呀,當時經母乳姑娘指導話其實都食得啱,女有黃,我幾乎日日去健康院見姑娘。但我都係損,仲要佢好似食好耐都好似無食過,個胸都係無鬆過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊